Close search

Zlepšete své soutředění i produktivitu. Jediné, co potřebujete, je kuchyňská minutka.

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Máte občas problémy soustředit se, práce vám vůbec neodbývá a skáčete z jednoho úkolu na druhý? Nejste sami. Všichni občas utíkáme buďto k jiné činnosti nebo na sociální sítě. V boji s tímto neduhem vám může velmi jednoduše pomoct technika Pomodoro.

S touto technikou přišel vývojář a podnikatel Francesco Cirillo již v 90. letech 20. století. Pojmenoval ji Pomodoro, neboli rajče, podle kuchyňské minutky, kterou využíval při měření své práce jako student. Celá technika spočívá v tom, rozdělit si jakýkoliv větší úkol nebo sérii úkolů do malých časových intervalů. Díky tomu trénujete svůj mozek, aby se na krátkou dobu plně koncentroval. Dlouhodobým používáním dokonce zvýšíte své soustředění a pozornost.

Natočte minutku a jde se pracovat

Pomodoro je bez debat jedna z nejjednodušších metod na implementaci. Stačí vám minutka, nezáleží na tom jestli digitální nebo analogová a trochu odhodlání. Technika funguje tak, že své úkoly rozdělíte do 25 minutových intervalů. Nepřetržitě a bez rušení pracujete 25 minut a poté si dáte cca 5 minutovou pauzu. Jednomu takovému cyklu se říká pomodoro. Po 4 úspěšně absolvovaných Pomodorech si dáte delší pauzu, zpravidla 20-30 minut, kdy dobijete svoji mentální energii.

Nenechejte se ničím rušit

Základem celé techniky je, abyste mohli vyhrazených 25 minut nerušeně pracovat. Nežijeme ale v ideálním světě a všude číhají nástrahy, které chtějí naši pozornost. Nejlepší je si vypnout upozornění na telefonu, zavřít email, facebook a jiné známé narušitele hluboké práce. Pokud vás při práci vyruší kolega máte 2 možnosti. Buďto mu sdělíte, že zrovna na něčem pracujete a on musí počkat nebo své Pomodoro přerušíte a budete se mu věnovat. Lepší je samozřejmě zvolit první možnost. Vyrušení jednoduše předejdete, pokud své kolegy dopředu upozorníte, že se potřebujete soustředit a věnovat se jim budete později.

DALŠÍ UŽITEČNÉ TYPY, JAK PODPOŘIT SVOJI POZORNOST, NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články