Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlínská hydra terčem detektivů. Muže unesli zakuklenci s pistolí u spánku

Česko

  13:00
Praha - Vydírání kvůli údajné pohledávce za 380 milionů korun. Majitel unesený zakuklenci s pistolí u spánku. Kauza, kolem které se podle informací LN točí pondělní policejní razie, má ke krimithrillerům hodně blízko.

ilustrační snímek - policie foto: Shutterstock

Když se Pavel Buráň 7. října 2014 projížděl večer na Uherskobrodsku, jen těžko by odhadl, co ho za pár minut potká. Mezi obcemi Pašovice a Prakšice ho předjel policejní superb a za pomoci světelného nápisu „STOP“ ho donutil zastavit. Z vozu vyskákali tři muži v policejních uniformách. A aniž by to Buráň, který prodával výherní automaty, tušil, jednalo se o únos.

Bití a škrcení

„Odebrali mu mobilní telefon a příruční tašku s osobními doklady. Za použití hrubého fyzického násilí ve formě úderů pěstmi a škrcením jej přesunuli na místo spolujezdce. Na ruce mu nasadili kovová pouta a poté ho v jeho vlastním vozidle eskortovali,“ popsal začátek hrůzného příběhu Radomír Koudela, předseda senátu zlínské pobočky Krajského soudu v Brně. Následovalo vyhrožování likvidací uneseného i jemu blízkých. „Maskovaný muž mu přiložil k hlavě pistoli a další ho ohrožoval injekční stříkačkou s jehlou u krku,“ přiblížil soudce.

Jde o mafii. Před hydrou v Brně jsem varoval, říká exposlanec Chalupa z ANO

Loni v prosinci za vydírání soud vyměřil tresty sedm let a čtyři roky za mřížemi manželům Jaroslavu a Jarmile Novotným. Dle verdiktu usilovali o to, aby Buráně pod nátlakem přiměli vyplatit údajně dlužnou částku 376 milionů korun. V případu se čeká, jak dopadne odvolání.

A právě v tomto případu vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zaznamenali i pokus o ovlivnění justice. Včera kvůli tomu zadrželi čtveřici osob včetně zlínského podnikatele P. K., který měl prý za „ohnutí“ případu vydírání požadovat 20 milionů korun, což ale policie údajně zmonitorovala v rámci předstíraného podvodu.

Firma innogy podala trestní oznámení na energošmejdy. Podle ředitele využívají lži a nátlak

„Nemohu vám k tomu nic více říci, než co se objevilo v oznámení na webu Lidových novin. Možná v budoucnu komentovat budeme, ale zatím k tomu není důvod,“ řekla LN včera Klára Belkovová, mluvčí brněnského krajského soudu.

Podnikatel s iniciálami P. K. přitom patří mezi známé postavy. „Vím, že se pohybuje v místním podsvětí. Svědčil v karuselových podvodech, ale nikdy nebyl sám obviněn,“ řekl LN zlínský advokát pod podmínkou anonymity. Redakce se pokusila spojit s advokátem manželů Novotných, jeho vyjádření se ale do uzávěrky tohoto vydání nepodařilo získat.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...