Preventivní mastektomie? Odstranění prsů u pacientek s genetickými mutacemi je úspěšným řešením

12. únor 2020

Preventivní odstranění prsou podstoupila také slavná herečka Angelina Jolie. Pokud má pacientka detekovaný chybný gen BRCA, pak je spočítané že tyto pacientky mají 85 procentní pravděpodobnost, že dostanou karcinom prsu do svých 70 let. 

prim. MUDr. Aleš Fibír, Ph.D. z Oddělení plastické a estetické chirurgie a léčby popálenin Fakultní nemocnice Hradec Králové v radioporadně na téma: Rekonstrukce prsu.

Preventivní odstranění prsou se v Česku provádí už třicet let. Operaci, kterou ženy podstupují kvůli vysokému riziku onemocnění rakovinou, se provádí na klinikách plastických chirurgií. Pokud byla operována zdravá pacientka s genovou mutací, rakovinu nedostala.

Zdá se, že profylaktická mastektomie je řešením

Druhá cesta pro tyto pacientky je časté sledování ultrazvukem a mamografií s cílem zachytit nádor v časném stadiu a úspěšně léčit.

Čtěte také

Jak se pozná dědičná dispozice u žen?

Dědičná dispozice se pozná lehce. V rodině je prostě postiženo rakovinou prsu více žen než jedna. Zpravidla babička, matka, dcera nebo sestra. Dědičná dispozice se projeví při genetickém testu - tam se odhalí jestli pacientka nese vadný gen.

Rozhodnutí nechat si odstranit prsa je pro ženu těžké. Pro pacientky je důležitá představa, jak budou vypadat po operaci. Tady záleží na plastickém chirurgovi. Volba jak prsy zrekonstruovat je klíčová. Je spousta metod a jejich kombinací.

Jde o náročnou operaci?

Délka operace záleží na způsobu rekonstrukce. Operace, při které se odebírají oba prsy a dávají se implantáty trvá tři hodiny, rekonstrukce z břicha sedm až osm hodin. Rekonvalescente s implantáty může pak trvat až šest týdnů, po rekonstrukci z břicha trvá rekonvalescence až dva měsíce.

Mamografická MLO projekce vlevo a korelát karcinomu prsu v ultrazvukovém obraz

Nejdříve se provede mastektomie, tedy odstranění prsní žlázy, někdy včetně dvorců a bradavek, někdy se mohou ponechat. Důležité je zachovat co nejvíce kůže původního prsu.

Čtěte také

Vlastní objem prsu se vyplní buď implantátem, nebo dočasně expanderem a v druhé fázi se dá implantát.

Nebo se dovnitř na výplň použije kus břicha - tedy DIEP lalok. Ten je složitý v tom, že se do toho laloku musí vést krevní céva arterie a žíla ven, tyto cévy se musí uvnitř hrudníku spojit s cévami v hrudníku a pokud se to udělá správně, začne krev cirkulovat z hrudníku do laloků a zpět. Tak se vyplní prso vlastním živým tukem a to je perfektní.

Některé pacientky, které mají převislé břicho a pokleslá prsa mohou po této operaci vypadat lépe než před operací. Zbaví se onkologického problému a vylepší si prsy i břicho.

Druhy mastektomie

Modifikovaná radikální mastektomie:
Dochází k odstranění celého prsu včetně kůže, dvorce a bradavky. Jsou také odstraněny lymfatické uzliny v podpaží. MRM se používá k léčbě pokročilých stadií rakoviny prsu.

Operace zachovávající prsní tkáň:
I po odstranění nádoru je prs zachován natolik, že je možné tkáň využít pro jeho pozdější rekonstrukci.

Operace zachovávající kůži:
Dochází k odstranění tkáně prsu, bradavky a dvorce, ale zachování kůže. Je tak usnadněno následné využití výplně.

Subkutánní mastektomie:
Odstraněna je celá prsní žláza, ale kůže, bradavka i dvorec jsou zachovány pro další rekonstrukci.

Rekonstrukci prsou je možné provést pomocí ženiných vlastních tkání. V takovém případě je vhodným odběrovým místem přední břišní stěna. Ta totiž nejen poskytuje kůži a tuk v množství dostatečném na rekonstrukci běžně velkého prsu, ale také nabízí potřebné cévní zásobení, nutné k provedení operace.

Výhody metody jsou zřejmé, především odpadá nutnost koupě silikonových výplní a pacientka v těle nemá cizí předmět. Na druhou stranu je tento výkon velmi technicky náročný, jeho provedení zabere delší dobu a hrozí u něho riziko ztráty nového prsu v důsledku neprokrvení přesunutého tkáňového laloku, proto je rekonvalescence úměrně prodloužena.

Čtěte také

Rekonstrukce pomocí implantátů je z několika důvodů šetrnější. Odpadá nutnost dárcovského místa pro vlastní tkáň, doba zákroku a především rekonvalescence je kratší než u první popsané metody. Odpadá také riziko odumření přeneseného tkáňového laloku.

Každá pacientka, které lékaři pomocí mastektomie odstranili nádorové bujení z prsu, má na výběr, zda zůstane bez prsu, či zda podstoupí jeho rekonstrukci. Pokud bylo ženě odejmuto jen jedno prso, k estetickým důvodům rekonstrukce se přidávají i praktické - ženy s jedním prsem hůře udržují rovnováhu a koordinaci. Proto se rekonstrukce doporučuje.

Na pojišťovnou hrazený implantát někdy musejí pacientky v České republice čekat třeba i rok nebo déle. Navíc se jedná pouze o základní levné implantáty.

Blanka Malá a prim. MUDr. Aleš Fibír, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud pacientka chce kvalitnější implantáty, které nejsou hrazené pojišťovnou, pak je postavena do role samoplátce a musí si uhradit ze svých zdrojů nejen implantáty, ale i celý zákrok.

Česká legislativa nyní bohužel neumožňuje, aby pacientky mohly při volbě kvalitnějšího implantátu doplatit pouze částku přesahující cenu hrazeného levného implantátu.

Celou radioporadnu s prim. MUDr. Alešem Fibírem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související