Opozice chce utajit rodná čísla živnostníků. DIČ mají tvořit náhodně vygenerovaná čísla

Ústavní soud v roce 2017 rozhodl, že daňová identifikační čísla z účtenek zmizí. Nová vlna EET, která přijde letos v květnu, ale DIČ vrací do hry, byť jen u těch subjektů, které nepoužívají rodné číslo, tedy zejména firmy.

Ústavní soud v roce 2017 rozhodl, že daňová identifikační čísla z účtenek zmizí. Nová vlna EET, která přijde letos v květnu, ale DIČ vrací do hry, byť jen u těch subjektů, které nepoužívají rodné číslo, tedy zejména firmy. Zdroj: Profimedia.cz

Ústavní soud v roce 2017 rozhodl, že daňová identifikační čísla z účtenek zmizí. Nová vlna EET, která přijde letos v květnu, ale DIČ vrací do hry, byť jen u těch subjektů, které nepoužívají rodné číslo, tedy zejména firmy.
Poslanec Pirátů Tomáš Martínek
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Jan Hamáček ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
5
Fotogalerie

Rodná čísla podnikatelů by se už neměla objevovat na daňových dokladech, fakturách ani v rejstřících. Chtějí to prosadit opoziční poslanci. TOP 09, Piráti, lidovci a Starostové předložili do připomínkového řízení návrh novely daňového řádu, podle kterého už by daňová identifikační čísla, tedy DIČ, neměla obsahovat rodná čísla.

„O nevhodnosti uvádění rodného čísla pro identifikaci OSVČ, které se uvádí na daňových dokladech, se již dlouhou dobu v odborných kruzích hovoří,“ upozorňují předkladatelé návrhu. „Hlavním důvodem je především obava z možného zneužití osobních údajů. Jedná se o zveřejnění velmi citlivého osobního údaje o fyzické osobě,“ uvádějí poslanci, kteří navrhují, aby nově přidělená DIČ tvořilo náhodně vygenerované číslo. Stávající registrovaní živnostníci by také měli možnost si své číslo změnit.

O veřejně přístupných rodných číslech živnostníků se hovořilo zejména se zaváděním elektronické evidence tržeb před více než třemi lety. Na účtenky museli podnikatelé povinně tisknout své DIČ. Ústavní soud v roce 2017 nakonec rozhodl, že daňová identifikační čísla z účtenek zmizí. Nová vlna EET, která přijde letos v květnu, ale DIČ vrací do hry, byť jen u těch subjektů, které nepoužívají rodné číslo, tedy zejména firmy.

S návrhem nepoužívat rodná čísla při tvorbě DIČ přišel před několika měsíci také pirátský poslanec Tomáš Martínek, který předložil pozměňovací návrh k vládní novele daňového řádu, která se nyní projednává ve sněmovně. „Není možné, aby citlivý údaj, jako je rodné číslo, byl veřejně v DIČ živnostníků,“ řekl poslanec s tím, že kdyby byl jeho pozměňovací návrh přijat, opoziční novela by se stáhla. Rozpočtový výbor nicméně nedoporučil Martínkův návrh přijmout.  

Vláda totiž upřednostňuje vlastní kompromisní návrh, podle kterého se bude pro potřeby DIČ nadále automaticky používat rodné číslo. Žadatelé však budou moci požádat finanční úřad o náhodně vygenerované číslo. „Toto řešení umožní nadále používat rodná čísla v případech, kdy daňový subjekt neprojeví opačnou vůli, což odpovídá skutečnosti, že rodné číslo je nadále obecným identifikátorem fyzické osoby, který je používán napříč výkonem veřejné moci,“ uvedlo ministerstvo v návrhu.

Rodná čísla měla letos zmizet i z občanských průkazů, vláda však opatření odsunula na rok 2022. Ministři také vedli debatu o tom, zda úplně neskoncovat s používáním rodných čísel ve státní správě a nepoužívat k identifikaci obyvatel jiné údaje.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) by souhlasil. „Myslím, že je to cesta ve 21. století ve smyslu i určité skrytější identity logická,“ uvedl Havlíček. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) je zdrženlivější. „Lidé jsou na rodná čísla zvyklí a nechceme je znejišťovat tím, že budeme měnit identifikátory, pokud to nebude nutné,“ řekl Hamáček. Ministři se dohodli na tom, že zmapují všechny oblasti, kde se rodná čísla používají.