V tuzemské pobočce automobilky Iveco chtějí vyšší růst platů, zaměstnanci uvažují o stávce

Iveco

Iveco Zdroj: profimedia.cz

Iveco Stralis X-way
Iveco S-Way
Iveco Stralis NP 460 HP CNG Biomethane
Iveco S-Way Fit Cab
Iveco S-Way
7
Fotogalerie

Zaměstnanci výrobce nákladních automobilů Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta na Orlickoústecku nejsou spokojení s nabízeným růstem mezd. Firma jim chce přidat 2,8 procenta, což je letošní odhad inflace. Reálně by tak lidem výdělky nevzrostly. Odbory proto připouští možnost stávky.  Vedení firmy prostřednictvím své mluvčí Kataríny Němcové uvedlo, že pokračující jednání komentovat nebude.

„Odbory trvají na zvýšení tarifních mezd plošně o 5000 korun. Vycházejí přitom z tvrdých ekonomických dat i srovnání mezd v automobilovém průmyslu v České republice,“ uvedl dnes předseda základní organizace odborového svazu KOVO Karosa Bohuslav Vítek.

V roce 2018 byla průměrná hrubá mzda v podniku 36 569 korun. Aktuální čísla odborář Vítek nemá. Průměrná mzda v Česku se v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33 697 korun.

Většina zaměstnanců, která se zúčastnila dvou mítinků s odboráři, podporují podle Vítka případnou stávku. Vedení firmy následně navrhlo pokračovat v kolektivním vyjednávání s mediátorem. Management navrhuje růst mezd o 2,8 procenta pro všechny, další 2,2 procenta pracovníci dostanou, pokud o tom rozhodne nadřízený. Například výkon montážního dělníka by posuzoval mistr.

„To, s čím vedení přišlo, je pro zaměstnance, kteří svou prací firmě už pět let za sebou zajišťují rostoucí zisky, nedůstojné,“ řekl Vítek. "Iveco se chlubí růstem produkce, zakázek, k jednáním ale přišlo s návrhem, který je pro lidi urážkou. Garantované navýšení o inflaci je reálně nulové navýšení," dodal.

Zprostředkovatel po obdržení podkladů má 15 dní lhůtu na rozhodnutí. Kolektivní smlouva má platit od 1. dubna. „Posoudí oprávněnost požadavků a navrhne možné řešení sporu,“ řekl Vítek.

Firma vloni vyrobila 4612 vozů. Její produkce meziročně vzrostla o 7,6 procenta. Většina vozidel je určená na export. Ve Vysokém Mýtě Iveco zaměstnávalo na konci loňského roku 3879 zaměstnanců, z toho 2956 bylo kmenových a 923 agenturních pracovníků. Členy odborového svazu je 1147 zaměstnanců.