Menu
StudentMag
Studium

Jak si vybrat vysokou školu? 10 tipů, co zvážit, než podáte přihlášku

Lucie Hejduková

Lucie Hejduková

12. 2. 2020

Nikdy není moc pozdě přemýšlet nad tím, jakou vysokou školu chcete studovat. Nyní máte dokonce nejvyšší čas. Jestliže nepatříte mezi ty šťastlivce, kteří již od dětství vědí, čím chtějí být, je dobré zvážit následující faktory.

1. Posuďte své silné a slabé stránky

Trápily vás na střední škole hodiny matematiky, fyziky či chemie? Pokud ano, nebylo by příliš rozumné studovat matematicko-fyzikální fakultu. Nebo jste snad usínali při nekončících výkladech v rámci společenských věd? V tom případě se vyhněte humanitně zaměřeným školám. Jednoduše si vyberte takovou školu, pro kterou máte předpoklady a talent.

2. Studium by vás mělo bavit

Studium vysoké školy by vás především mělo bavit. To je ten hlavní předpoklad k tomu, že opravdu budete chodit na přednášky, číst literaturu, zjišťovat si důležitá fakta i něco navíc. Ti, kteří mají o obor zájem, nemají zpravidla problém danou vysokou školu dostudovat a to i přesto, že je náročná – jako například medicína či psychologie.

3. Projděte si studijní plány

Řada studentů se při výběru řídí jen povrchními dojmy o daném oboru nebo například jeho společenskou prestiží. V prvním semestru pak bývají často zklamáni, protože jsou zavaleni teorií nebo měli jinou představu o skladbách přednášek, cvičení či praktik. Proto neudělejte stejnou chybu a pečlivě si projděte studijní plán daného oboru a sylaby jednotlivých předmětů. Většinou jsou k dispozici na webu fakulty.

4. Zajímejte se, kdo na škole vyučuje

Také se podívejte na profily vyučujících, zajděte přímo na danou školu nasát atmosféru a navštívit některou přednášku. Kromě toho může pomoci promluvit si s některým současným studentem nebo s absolventem daného oboru. K zahození není ani návštěva dne otevřených dveří.

5. Jakou máte šanci se na školu dostat?

I tento faktor byste samozřejmě měli vzít při výběru v úvahu, byť dostat se v Česku na vysokou školu je dle statistik rok od roku jednodušší a letos celkově neuspěje jen zhruba patnáct procent studentů. Pokud ale zvažujete lékařské fakulty, práva nebo umělecké školy, rizika neúspěchu dramaticky rostou.

6. Uživím se po studiu?

Dalším rozhodujícím faktorem pro výběr vysoké školy by mělo být uplatnění v daném oboru. To, že vás studium baví, je úplně v pořádku, nikdo se přeci nechce dlouhých pět let trápit. Zvážit byste ale měli i míru zaměstnanosti té které fakulty. K tomu vám může pomoci Středisko vzdělávací politiky UK, které zveřejňuje statistiku nezaměstnanosti absolventů za každý rok.

Na internetu pak snadno naleznete také platové žebříčky absolventů jednotlivých vysokých škol, respektive oborů.

Kde studovat fyziku: Víme, kde nemusíte skládat přijímací zkoušky

7. Kvalita vysoké školy

Úroveň poskytovaného vzdělání vám mohou nastínit webové stránky Akreditační komise, jejímž úkolem je dohlížet na kvalitu škol. Můžete se zde informovat o tom co se na škole děje, jaký má fakulta přístup k danému oboru, jak jdou jednotlivé obory hodnoceny a podobně.

Dobrým vodítkem pro výběr vysoké školy mohou být také různé žebříčky. Jak ty globální, tak české. Například žebříček QS World University Rankings každoročně hodnotí tisícovku nejlepších světových vysokých škol. Figuruje zde hned devět českých zástupců.

8. Atmosféra školy a velké x malé město

Chcete být jeden z tisíce, nebo si tykat s učiteli?Důležité je také to, jaká atmosféra na vysoké škole by vám více vyhovovala a zda chcete studovat v metropoli, nebo spíše v některém klidnějším krajském městě. Na velkých univerzitách v Praze či v Brně si vás vysokoškolští pedagogové nemusí zapamatovat ani po pěti letech studia a celou dobu budete jen součástí davu. Na druhou stranu zde můžete získat cenné kontakty do pozdějšího pracovního života a prestiž známé univerzity také není v životopise k zahození.

Na menších vysokých školách naopak nebývá výjimkou mnohem přátelštější atmosféra a individuální přístup, někde si učitelé se studenty dokonce tykají. Zvažte také studentský život a ubytování v jednotlivých městech.

Studium medicíny: na každém předmětu vypadne několik lidí, říká medička

9. Pozor na kombinované studium

Řadu studentů láká kombinované studium, dříve nazývané dálkové. Vyberou si ho s představou, že budou mít spoustu volného času. Neuvědomí si ale, jak důležitou roli zde hraje samostudium, které vyžaduje železnou disciplínu. Hodně studentů proto kombinované studium hned v prvním semestru opouští. Další nevýhodou je, že studenti této formy studia nemají většinou nárok na ISIC, na koleje, na ubytovací stipendium a další výhody.

10. Navštivte studijní veletrhy

Nebuďte líní a snažte se vyhledat si co nejvíce informací o vybrané škole. Proklikejte se k povinným předmětům, jež budete muset absolvovat, k jejich sylabům i názorům absolventů. Další velkou výhodou VŠ je, že vysokoškolské přednášky jsou veřejné, a tak si můžete udělat téměř autentickou představu o místním studiu. Na škodu není ani účast na dnech otevřených dveří či veletrhu vysokých škol Gaudeamus.

Na radách pro uchazeče o VŠ studium spolupracovala Jana Pácalová ze společnosti Tutor

Ohodnoťte tento článek:
4,1
Právě čtete

Jak si vybrat vysokou školu? 10 tipů, co zvážit, než podáte přihlášku