Hlavní obsah

Gavronova kniha o pochopení

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt v zádech (Pistorius & Olšanská, přeložila Magdalena Křížová, 304 strany) je název druhé knihy izraelského prozaika Asafa Gavrona, která se dostala k českému čtenáři. První byl v roce 2017 cenami ověnčený román Osada na pahorku. Smrt v zádech začíná v roce 2003, v čase druhé palestinské intifády, kdy vybuchují izraelské autobusy, restaurace a armáda zasahuje na palestinském území.

Foto: Pistorius & Olšanská

Obal knihy

Článek

Mladý Izraelec Ejtan, přezdívaný Krokodýl, přežil tři takové teroristické akce, až se stal modlou společnosti. Druhým vypravěčem knihy je Palestinec Fahmí, jehož matka zahynula během okupace palestinského území, při džihádu mu zahynul bratr a on sám se zapojil do teroristické buňky. V kómatu leží v nemocnici a hlavou se mu střídají vzpomínky s úvahami.

Díky Gavronově umění se ukazuje bolestná situace obou mužů v konfliktu těžko hledajícím řešení. Přesto oba žijí své životy naplno a mají i obyčejné právo na štěstí a mír. Je to působivý literární obraz z prostředí, v němž pochopení pro druhého je těžce dosažitelným snem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám