EF Pro Cycling zaslouženě vyhrál, ale s větším náskokem, než se čekalo

nabor

Úvodní etapu závodu Kolem Kolumbie ovládli borci EF Pro Cycling. Ti výrazně předčili časy závodníků druhého Deceunincku-Quick Step a třetího INEOSu. Prvním lídrem závodu se stal Jonathna Caicedo (EF Pro Cycling).

Etapový závod Okolo Kolumbie začal časovkou družstev na 17 kilometrů v městečku Tunja. V závodě startuje i evropská špička, kterou v celkovém pořadí budou reprezentovat především Francouz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) a Ital Fabio Aru (UAE Team Emirates). Na nedávném kolumbijském šampionátu ukázali velmi dobrou formu Egan Bernal (INEOS), Daniel Martínez a Sergio Higuita (oba EF Pro Cycling). Dalšími favority jsou Richard Carapaz, Iván Sosa (oba INEOS), Rigoberto Urán, Tejay Van Garderen (oba EF Pro Cycling), Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step) nebo Esteban Cháves (Mitchelton-Scott).

Na závodě startují šestičlenné týmy, které se utkaly v jízdě proti chronometru a favority byly sestavy EF Pro Cycling, INEOS a Deceuninck-Quick Step. 

V polovině závodu ale podal nejlepší výkon americký prokontinentální tým Rally Cycling a na čele pořadí zůstali tito borci hodně dlouho. Na druhém místě se usadil domácí kontinentální tým Medellin, který ztratil 23 sekund. Takřka identický výsledek zajel i Israel Start-Up s českým cyklistou Danielem Turkem v sestavě.

Na etapový triumf začali útočit v druhé půlce závodu borci Deceunincku a UAE. Pak ale cílovou pásku protnul tým EF Pro Cycling. Tato americká sestava ve složení Rigoreto Urán, Sergio Higuita, Daniel Martínez, Jonathan Cajcedo, Lawson Craddock a Tejay van Garderen zvládla tuto prověrku skvěle a časomíra se zastavila na hodnotě 18:01, čímž totálně deklasovala konkurenci. Deceuninck zaostal o plných 45 sekund, UAE o rovnou minutu. Potom se čekalo už jen, jak se předvede INEOS. Ani britské uskupení však nemělo kvalitu, aby překonalo stanovený čas EF Pro Cycling a podalo téměř identický výkon jako Quick Step.

EF Pro Cycling výrazně vyčníval nad soupeři. Lídrem po první etapě se stal Ekvádorec Jonathan Caicedo. EF Pro Cycling se sice výrazně zlepšuje v týmových časovkách, ale i tak bylo překvapivé, jak velkou ztrátu měly ostatní týmy, především Quick-Step a INEOS.

Pochvalu zaslouží prokontinentální a především kontinentální celky z Kolumbie a z USA, pátý EPM – Scott a šestý Rally Cycling, obzvláště když Movistar dojel až sedmý a Israel Start – Up Nation až osmý.

Pořadí etapy

Pořadí Tým Čas
1. EF Pro Cycling 18:01
2. Deceuninck-Quick Step + 0:45
3. INEOS + 0:46
4. Rally Cycling + 0:59
5. UAE Team Emirates + 1:00
6. EPM-Scott + 1:00
7. Movistar + 1:02
8. Israel Start-Up Nation + 1:21
9. Medellin + 1:22
10. Uno-X + 1:32

 

Celkové pořadí

Pořadí Jezdec Země Čas
1. Jonathan Caicedo EF Pro Cycling 18:01:00
2. Sergio Higuita EF Pro Cycling ,,
3. Daniel Martínez EF Pro Cycling ,,
4. Tejay Van Garderen EF Pro Cycling ,,
5. Lawson Craddock EF Pro Cycling ,,
6. Julian Alaphilippe Deceuninck – Quick Step + 0:45
7. Bob Jungels Deceuninck – Quick Step ,,
8. Jannik Steimle Deceuninck – Quick Step ,,
9. Bert Van Lerberghe Deceuninck – Quick Step ,,
10. Egan Bernal INEOS + 0:46
36. Daniel Turek Israel Start-Up Nation + 1:21

Zdroj obrázku:
Cyclingnews (©2020): Tour Colombia 2.1: EF Pro Cycling win opening TTT, https://www.cyclingnews.com/races/tour-colombia-2-1-2020/stage-1/results/ (12. 2. 2020)