Vrchol biatlonové sezony je tu. Navážou Češi na úspěšné světové šampionáty z let 2015 a 2017?

Od 13. února se v italské Anterselvě uskuteční letošní mistrovství světa biatlonistů. Úvodním závodem bude čtvrteční smíšená štafeta. Šampionát naopak uzavřou v neděli 23. února závody s hromadným startem žen a následně mužů. Podaří se českým reprezentantům navázat na úspěšné šampionáty z let 2015 a 2017?

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Moravec, Michal Krmenčík a Tomáš Krupčík

Ondřej Moravec, Michal Krmenčík a Tomáš Krupčík | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Čeští reprezentanti se budou snažit napravit medailový půst z loňského světového šampionátu ve švédském Östersund. Nejlepším českých barev zde byla čtvrtá příčka mužské štafety ve složení Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík, Michal Krčmář. Nejlepšího individuálního výsledku Česka dosáhla Markéta Davidová, která skončila ve sprintu sedmá.

Výkony jsou pořád nahoru a dolů, říká Davidová před nadcházejícím mistrovství světa biatlonistů

Číst článek

Medailově nejúspěšnějšími světovými šampionáty byly pro Českou republiky ty v letech 2015 a 2017, ze kterých přivezli čeští reprezentanti shodně po čtyřech cenných kovech. Zlato získala před pěti lety smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Koukalová (tehdy Soukalová), Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Stříbro vybojovala Soukalová ve vytrvalostním závodě a Moravec v závodě s hromadným startem. Tentýž reprezentant si vyjel také bronz ve vytrvalostním závodě.

Tři ze čtyř zmíněných cenných kovů získala na mistrovství světa v roce 2017 v rakouském Hochfilzenu Gabriela Koukalová. Ta nasbírala kompletní sbírku medailí, když získala zlato ze sprintu, stříbro z vytrvalostního závodu a ze stíhačky brala bronz. Stříbrnou medaili získal na tomto šampionátu také ve vytrvalostním závodě Ondřej Moravec.

Úspěšné byly z pohledu českých biatlonistů také Zimní olympijské hry v Pchjongčchang v roce 2018. Odtud přivezli celkem dva cenné kovy, když Veronika Vítková získala bronz ze sprintu a následně ze stejné disciplíny bral Michal Krčmář stříbro.

Celkem pět medailí přivezli čeští reprezentanti z olympijských her z ruské Soči v roce 2014. Na nejcennější kov Češi nedosáhli, získali ale tři stříbra. Úspěšní byli konkrétně Ondřej Moravec ve stíhačce, Gabriela Koukalová v závodě s hromadným startem a smíšená štafeta ve složení Vítková, Koukalová, Soukup, Moravec. Bronzové medaile vybojovali Jaroslav Soukup ze sprintu a Ondřej Moravec ze závodu s hromadným startem.

V právě probíhající sezoně se Češi dostali na stupně vítězů dvakrát. V obou případech zásluhou Markéty Davidové, která brala bronzové medaile ve sprintech nejprve ve švédském Öestersundu a následně ve francouzském Le Grand Bornand.

Anna Doškářová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme