InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zařízení pro podmínečně propuštěné vězně v Písku bude. Chceme být dobrými sousedy, říká ředitelka

Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková. , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Zástupci Probační a mediační služby přijeli ve středu 12. února do Písku, aby tu na první veřejné debatě v knihovně představili projekt takzvaného probačního domu pro podmínečně propuštěné vězně. Účastníci debaty dostali hned v úvodu informaci, která ne všechny potěšila. Zařízení v Písku v areálu profesionálních hasičů bude, protože už je o tom rozhodnuto. Dům je v majetku státu, který ho dal Probační a mediační službě do užívání. Představení projektu přihlíželi i zástupci města, Policie ČR, Okresního státního zastupitelství a třeba i Úřadu práce ČR.

Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková podotkla, že organizace v Písku působí 20 let a pracuje jak s pachateli trestných činů, tak s obětmi. „Návrat na svobodu neznamená začátek druhého trestu, ale někdy vás neumí systém přijmout. Víme, co děláme, nepřicházíme s novinkou, ale s osvědčeným programem. Podpora po odchodu z vězení je pro odsouzené velmi důležitá. Celkem 65 procent lidí, kteří jsou podmínečně propuštění, známe a pracujeme s nimi," řekla ředitelka.

Zmínila statistiku, podle které kriminalita klesá. „Násilná kriminalita tvoří šest procent, 86 procent trestů je vykonáváno na svobodě. Neklesají počty lidí ve vězení a to je problém systému, který říká, že věznice je jediný způsob trestu. Velmi malá část odsouzených je izolována ve vězení," popsala Matoušková.

Náměstek ředitelky Probační a mediační služby Marek Tkáč bude mít celý projekt v Písku na starost. Připomněl, že záměr vznikl už před pěti lety a je zakotven v koncepci vlády z roku 2017. „Podmíněně propuštěni mohou být ti, kdo prokáží vysokou míru motivace k pozitivní změně. Půjde o velmi přísné posuzování, do jaké míry se snažili odčinit to, co spáchali. Kritéria jsou už teď velmi přísně nastavena," prohlásil Tkáč. Propuštění vězni na podmínku podle něj potřebují vedení, podporu, ale i kontrolu, aby plnili závazky a obnovili vztahy. „Řady propuštěných se intenzivně týká téma zadluženosti," uvedl.

V diskuzi vystoupila také ředitelka věznice v Kuřimi Gabriela Slováková. Prohlásila, že slovo vězeň se démonizuje. „Spousta lidí je podmínečně propuštěna a nemá žádných dohled. Počet lidí ve vězení je enormní a určitě by jim prospělo, kdyby byli v zařízení, kde na sobě mohou pracovat. Pokud to nejsou nebezpeční recidivisté, kteří by ohrožovali společnost, není vězení řešením. Většina vězňů chce chodit do práce, chodí na terapie, ale ve finále odchází z vězení ještě víc zadlužena, než do ní vešla, protože neumí řešit své problémy. Ti, co se nesnaží, nedostanou kladné doporučení a soud je podmínečně nepropustí. My se s nimi mažeme, abychom je připravili na odchod, ale oni nakonec nemají kam jít a jsou zadlužení. Začnou se potápět, nemají kde spát a co jíst. Stát na tom má velký podíl, protože nemá do konce dotaženou trestní politiku. Propuštěný vězeň je jako malé dítě, které se začíná všechno učit znova," řekla Gabriela Slováková.

Místopředseda Okresního soudu v Českých Budějovicích Radek Martínek byl také účastníkem debaty. Ujišťoval veřejnost, že se do zařízení v Písku dostanou jen odsouzení, ze kterých nepůjde strach. „Kapacita českých věznic je 23 tisíc osob. Aktuálně je v nich 21 109 odsouzených. Máme asi 83 procent těch, kterým není uložen nepodmíněný trest odnětí svobody, protože je celá řada alternativních trestů. My, soudci jsme asi ti první, kteří by mohli mít důvodnou obavu o zdraví a životy blízkých. Za soudní praxi mi rukama prošlo 4500 obžalovaných. Ani v jednom případě se mi nedostalo osobních výhružek," řekl soudce.

Dodal, že není důvod se obávat zvýšení kriminality. „V tuto chvíli se v Písku pohybuje 40 podmínečně propuštěných. A všichni jsme v médiích viděli, jak v Ostravě v nemocnici přišel netrestaný občan a postřílel osm lidí," srovnával soudce Martínek.

Autor petice píseckých obyvatel proti vzniku probačního domu Jiří Struk pak odpovědným pokládal otázky, proč byl vybrán zrovna Písek a jestli stát dokáže zaručit, že se tady odsouzení po vypršení trestu neusadí. Petenti s projektem nesouhlasí. Náměstek Tkáč odpověděl, že z nabízených budov splňovala kritéria jen ta v areálu profesionálních hasičů v Písku.

Jediný, kdo si za svůj proslov vysloužil potlesk, byl paradoxně odsouzený vězeň Dalibor, u nějž si organizátoři debaty nepřáli zveřejňovat příjmení a ani trestný čin, za který skončil ve věznici v Kuřimi. Projekt probačního domu chválil. Řekl, že je problém, když vězně opustí rodina. „Za plotem je o vás postaráno. Když vylezete ven, čeká vás nebezpečí a exekuce. Já zatím rodinu mám, ale spousta kluků ji nemá. Nechtěl bych být v situaci některých z nich. Když nemáte systém pomoci, tak co uděláte? Zavoláte kamarádům z party, kvůli které jste se do problémů dostali. Ve vězení nejsou jenom darebáci. Jsme pořád lidé a měli bychom si pomáhat," řekl Dalibor, kterého čeká možné podmínečně propuštění za dva roky.

Více přinesou tištěné Písecké postřehy....

 

Diskuse k článku - 10 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Proč zrovna v Písku, jako kdyby tady nebylo problémů dost

    Vloženo 16.2.2020 07:24:07

  • Obyvatel města 

    Reagovat

     

    To by mě zajímalo proč si jich paní ředitelka Matoušková nevezme pár kousků domů. Mohla by je přesvědčovat o tom, jak dobře a slušně se mají chovat.!!!!!!!!

    Vloženo 15.2.2020 19:22:46

  • kiklop 

    Reagovat

     

    Jsme první v republice kdo toto zařízení bude mít. Hurá!! Aspoň v něčem jsme první. To je hořká výhra prvního místa!

    Vloženo 14.2.2020 12:34:32

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Bylo by zajímavé vědět, zda ten písecký 13 členný zlodějský zastupitelský odpad v čele s ubohou starostkou a parazitickými místostarosty Hladíkem a Veselým byli také na této debatě, protože po tom podvodném vytunelování 477 tisíc na PR agenturu, co schválili a co má zaplatit krajské volby se jim to bude hodit. Nakonec po odpykání 1 roku ve vězení budou potřebovat využívat tento probační dům pro podmínečně propuštěné vězně, aby to ti zloději z Písku neměli daleko domů.

    Vloženo 13.2.2020 17:01:30

    • VK 

      Reagovat

       

      A kdo jim bude dělat kampaň na volby?? Ano, správně. Agentura těch dvou bílých koní. Už domluveno.

      Vloženo 13.2.2020 20:38:55

  • volič 

    Reagovat

     

    Přeji si, aby se člověk s rozumem JUDr. Průša vrátil.

    Vloženo 13.2.2020 11:32:35

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace