Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ombudsmanem bude Křeček. Zeman se raduje, Kalousek kleje, přišlo i „andělské“ zastání

Aktualizováno -
12. února 2020
21:45
Autor: ČTK, for, Sabina Dračková - 
12. února 2020
07:49

Sněmovna si ve středu zvolila nového veřejného ochránce práv. Po Anně Šabatové nastoupí do úřadu ombudsmana její asistent Stanislav Křeček (81). V druhém kole tajné volby porazil Víta Alexandra Schorma, Šabatová se už dříve nechala slyšet, že jeho zvolení by považovala za nešťastné. Třetí kandidát Jan Matys z volby vypadl v prvním kole. Strany byly v podpoře jednotlivých jmen roztříštěné, proti Křečkovi se ohradila hlavně opozice.

Novým ombudsmanem bude Stanislav Křeček (81). Ve druhém kole tajné volby k tomu potřeboval 88 hlasů, nakonec jej voilo 91 poslanců. „Tímto novému ombudsmanovi blahopřeji,“ prohlásil ve Sněmovně poslanec a předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Další finalista volby Vít Alexander Schorm získal 53 hlasů.

„Je to pro mě jisté překvapení. Nepočítal jsem ani s kandidaturou, ani s volbou. Byla mi dána důvěra jak prezidentem nominací, tak poslanci, že jsem byl zvolen,“ uvedl v reakci na své zvolení Stanislav Křeček. „Beru to jako ocenění mé práce a beru to jako službu. Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,“ dodal.

Křeček: Zklidněme to, taková hysterie u žádné volby nebyla

Nový ombudsman se chce nejprve sejít se všemi pracovníky úřadu. „Ve Sněmovně zaznívaly nějaké hlasy, že někteří pracovníci byli nespokojeni s mojí volbou, tak to si musíme vyjasnit. Obecně bych vyzýval k tomu, abychom se všichni zklidnili, protože taková hysterie kolem žádné volby ochránce práv zatím nebyla. Je to úplně zbytečné. Mám něco za sebou, jsem zkušený člověk a jistě to budu dělat tak, aby byli lidé spokojeni,“ řekl Křeček.

Nového ombudsmana za dosluhující Annu Šabatovou poslanci vybírali ze tří kandidátů. O místo se v tajné volbě utkali někdejší poslanec ČSSD a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a advokát Jan Matys.

V prvním kole z dvou set poslanců jich odevzdalo svůj hlas 178. Aby byl některý ze tří kandidátů zvolený, bylo musel získat 90 hlasů, to se ale nikomu z nich nepodařilo.

Nejvíc hlasů získal Křeček i v prvním kole. Exposlanec a bývalý zástupce ombudsmana Křeček dostal 66 hlasů a do druhého kola s ním postoupil právník Schorm se 47 hlasy. Dalšího kandidáta nominovaného Senátem volilo 20 poslanců, advokát Jan Matys se tedy do druhého kola nedostal.

Šabatová už dříve uvedla, že nemá problém s dvěma kandidáty. Volbu třetího z nich by považovala na nešťastnou. Stanislav Křeček byl jejím asistentem a o funkci usiloval už v roce 2014. „Nepovažuji to za šťastnou volbu,“ řekla jen Šabatová. Dodala, že víc se ke Křečkově kandidatuře vyjadřovat nehodlá.

Křeček má částečnou vládní podporu a štve opozici

Křečka ale jako svého člena podporovala třeba vládní ČSSD. Podporu kandidátovi navrženému prezidentem přislíbili také poslanci SPD a Václav Klaus mladší, který vede nové hnutí Trikolora.

Advokáta Matyse podle svých slov podpořila ODS, Víta Alexandera Schorma by zase v pozici ombudsmana rádi viděli Píráti, lidovci a TOP 09. „Je to člověk, který byl blízkým spolupracovníkem Otakara Motejla a tehdy dokázal naplňovat velmi kvalitně ty požadavky na to, jak tento člověk má pracovat,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka a vyzdvihl, že je Schorm nestraník.

Video  Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před volbou nového ombudsmana. (12. 2. 2020)  - Blesk Zprávy/Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Otazníky byly u hnutí ANO, předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek řekl, že členové budou „hlasovat podle nejlepšího vědomí a svědomí“ tedy každý tak, jak uzná za vhodné. Deník N ale upozornil, že podle jejich informací dostali poslanci z ANO smsky s pokynem volit právě Křečka.

Kalousek: Jsme v haj*lu. Pekarová vytáhla rasismus

Opoziční poslanci ihned po zvolení Křečka neskrývali rozhořčení a znechucení. „On se jasně vyjadřuje tak, že se nechce zastávat menšin. Chce se zastávat jenom většiny. Zaznívají od něj výroky i na úrovni rasistických, navíc je to často šiřitel různých dezinformací,“ řekla předsedyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ti poslanci, kteří Křečka zvolili, učinili podle Pekarové úřad nedůvěryhodným.

Ještě ostřejší byl ale předseda poslaneckého klubu stejné strany. „Poslaneckou sněmovnou byl ombudsmanem zvolen JUDr. Stanislav Křeček. Sněmovna je věrným zrcadlem celé společnosti. Věrným zrcadlem je i životopis a hodnotové zakotvení nového ombudsmana. Myslím, že jsme v hajzlu,“ odplivl si šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kdo ale okamžitě volil oslavná slova je navrhovatel kandidáta Křečka prezident Miloš Zeman. „Pan prezident blahopřeje Stanislavu Křečkovi ke zvolení do funkce ombudsmana a děkuje všem, kdo mu vyslovili podporu,“ uvedl na twitteru reakci Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Připomeňme, že Zeman původně navrhoval do funkci poslankyni Helenu Válkovou (ANO), pak jí ale „utíral slzy“, když na ni vyplupla kauza ohledně spolupráce s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Nového ombudsmana se zastal herec a režisér Jiří Strach, který u diváků bodoval například s Andělem Páně. „Byl jsem u toho, kdy 18. 11. 1989 kolem 13. hodiny v půlce hereckého recitálu v Obecním domě vystoupil Stanislav Křeček s nějakými lidovci a řekli, že představení nebude pokračovat a že protestují proti brutálnímu zásahu na Národní třídě. Byly ovace vestoje. A co jste 18. 11. dělali vy?“ uvedl na twitteru.

Radost ze zvolení Křečka neskrýval ani předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „V okamžiku, kdy paní Šabatová řekla, že tito dva jsou jejími favority, protože budou postupovat stejným způsobem jako ona, tak právě paní Šabatová jim dala z našeho pohledu v uvozovkách polibek smrti, protože s dosavadním fungováním Anny Šabatové my prostě nesouhlasíme,“ řekl Okamura.

Pomohli Křečkovi „přeběhlíci“?

Šéf opozičního hnutí STAN Vít Rakušan upozornil na to, že se zřejmě na druhou stranu přidali i někteří členové opozice. „Ty počty nás trochu překvapují. (...) Je to prostě rozhodnutí těch lidí, kteří za tou plentou byli a ten hlas panu Křečkovi dali. My budeme bedlivě sledovat, jak tu funkci vykonává a je to opravdu zodpovědnost těch, kteří mu dneska ten svůj hlas odevzdali,“ řekl.

„Je to pro nás zklamáním, protože my vnímáme, že té funkci dal duši Otakar Motejl, což byl člověk, který se zastával slabých. Byl to člověk, který byl schopen bojovat s úřady právě ve prospěch těch, kterým stát ubližuje,“ dodal předseda Rakušan (STAN) s tím, že jeho hnutí nemá pocit, že by takovým způsobem chtěl Schorm novou práci vykonávat.

To, jak volba dopadla podle jeho slov mrzí i předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Kritizoval, že volba byla tajná. „U takto důležité funkce jsme chtěli veřejnou volbu, ale Sněmovna nás přehlasovala,“ podotknul.

Foldynu osočili ze lži kvůli neziskovce

O nejemotivnější část debaty o novém ombudsmanovi se postaral Jaroslav Foldyna (ČSSD). Uvedl, že se dozvěděl o tom, že Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni poslal předsedům stran krátké textové zprávy. V nich jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožuje problémy“, pokud budou volit Křečka. Jde podle Foldyny o výrazné ovlivňování volby. O organizaci navíc řekl, že „údajně pomáhá lidem“.

Foldynova slova vyvolala rozhořčení části opozičních poslanců, nařkli ho ze lži a vyzývali k omluvě. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN přímo nebo zprostředkovaně uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. „Nelžete tady, je to trapné,“ řekl Foldynovi předseda Starostů Vít Rakušan. Marek Benda (ODS) vyzýval Foldynu, aby uvedl, kdo tedy zprávu obdržel. Řekl, že si nedokáže představit, že by Pánek někomu psal výhrůžnou sms.

Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Místopředseda Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne o názor ČSSD. „ČSSD si je plně vědoma toho, jakou práci odvádí Člověk v tísni v České republice i ve světě,“ řekl.

Foldynu zkritizovala i jeho stranická kolegyně a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Stydím se za Jaroslava Foldynu a distancuji se od jeho slov na účet Člověka v tísni,“ napsala si na sociální síť. A její slova odsouhlasila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jaroslav Foldyna nemůže mluvit za ČSSD. Dnes dokázal, že má do sociálního demokrata hodně daleko,“ dodala na adresu spolustraníka, který už v minulosti v partaji čeřil vody. To třeba po jeho konfliktu s aktivisty na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci, kde nešetřil ostrými a sprostými slovy. Jeho kolega a někdejší europoslanec Miroslav Poche tenkrát řekl, že chování Foldyny je absurdní.

Noční vlci v Průhonicích u Prahy: Místopředseda ČSSD Foldyna se střetl s aktivistou Noční vlci v Průhonicích u Prahy: Místopředseda ČSSD Foldyna se střetl s aktivistou | Reprofoto Česká televize

Na poslance tlačili „chvilkaři“. Chystají další protest

O volbu ombudsmana se zajímá i spolek Milion chvilek pro demokracii. „Pokud poslanci hnutí ANO zvolí v zájmu trojice Babiš-Faltýnek-Hrad ombudsmanem Stanislava Křečka, popřou tím smysl a účel celé této instituce,“ napsali na facebook den před volbou.

„Stane-li se pan Křeček ombudsmanem, oznámíme termín, kdy vyjdeme do ulic,“ dodali. Podle předsedy sněmovní volební komise Kolovratníka (ANO) někteří poslanci mohli podporou Křečka reagovat na výrok tento výrok.

„V případě pana Křečka je tady mnoho otazníků z minulosti v jeho přístupu, tak i v jeho pracovnímu nasazení, kdy kolegové z jeho úřadu ho hodnotili velmi kriticky,“ upozornil Jurečka. A zároveň uvedl, že o této aktivitě spolku Milion chvilek nevěděl a jejich rozhodování to neovlivnilo.

Sněmovna jednala i o vzdělání hlavního hygienika

Poslanci kromě toho projednají také novelu daňového řádu. Ta má především vytvořit předpoklady pro vznik portálu MOJE daně, který umožní online vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem. Vyvolává ale spory kvůli prodloužení lhůty pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty.

V závěrečném schvalování je také novela o ochraně veřejného zdraví, jež má zpřísnit kontroly koupališť a solárií. Poslanci by v ní mohli uzákonit i požadavky na vzdělání hlavního hygienika a zmírnit omezení pro neočkované děti.

 

marmat ( 14. února 2020 21:10 )

8vox8: 14.52
Představte si debatu těchto trollů proti chytrému JUDr. Křečkovi
v neděli -u Morav­ce..­....­....pr­otože mimo nadávek absolutně NIC nepředvádějí tito
"DISKUTÉŘI"

marmat ( 14. února 2020 21:09 )

Představte si debatu těchto trollů proti chytrému JUDr. Křečkovi
v neděli -u Morav­ce..­....­....pr­otože mimo nadávek absolutně NIC nepředvádějí tito
"DISKUTÉŘI"

marmat ( 14. února 2020 21:04 )

Když diskuzi dlouho nahrazují urážky a vulga­rity­....­..pt­áme se:
PROČ až teď platí Pravidla diskuze" ???
i když bohužel jen na ULTRA-DRSONĚ

marmat ( 14. února 2020 21:00 )

e.lesanova:
VŠÍMAJÍ SI naštěstí už DLOUHO....proto ANO přes 32 % !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!
Ten jejich naprosto nezvládnutý vztek je odstrašující

marmat ( 14. února 2020 20:55 )

JEDNA věc je INTERESANTNÍ.......
Proč takový maxi - humbuk okolo tak nezajímavé /hnidopišné práce !?
Řešit často zveličené sousedské, bytové,nákupní spory ukřivděných, řadových občanů, exekuce, frustrace....chtěl UPŘÍMNĚ řešit K D O ??????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa