Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Když smrt přijde přímo na hřiště. Sportovci umírali na trávníku, kolabovali i na ledě

    Zhroucení Ondřeje Pavelce není mezi sportovci ojedinělé. Některé stálo i život. | foto: Autor: AP

    Procházejí pravidelnými zdravotními testy a jsou ve výborné kondici, i přesto nejsou záběry kolabujících sportovců v přímém přenosu žádnou raritou. Naposledy svět vyděsily záběry Jaye Bouwmeestera, jenž se zhroutil na lavičce náhradníků během zápasu NHL. Vše sledovala vyprodaná hala v Anaheimu, kde hráč bojoval nikoliv o vítězství, ale o vlastní život. Aktuální zprávy jsou takové, že bude zkušený obránce v pořádku. Tohle štěstí ovšem neměli všichni, které podobný kolaps potkal.

    Kolaps po třech minutách

    Ondřej Pavelec svým kolapsem v brance všechny vyděsil.

    Český brankář Ondřej Pavelec (32) všechny vyděsil, když v roce 2010 spadl v zápase mezi Atlantou a Washingtonem na led a nehýbal se. Po chvíli k němu přiběhli lékaři a v bezvědomí ho odnášeli na nosítkách pryč z haly. Nikdo v tu chvíli netušil, co se s brankářem stalo a jak vážný je jeho stav.

    Kladenský rodák se probral až v sanitce, která s ním spěchala do nejbližší nemocnice. Lékařům řekl, že si z utkání nic nepamatuje.

    Všechna vyšetření dopadla dobře a Pavelcovo srdce i mozek fungovaly v pořádku.

    „Nikdo neví, co to způsobilo. Snaží se na to přijít a já doufám, že se to brzy zjistí a dá se to dohromady,“ řekl tehdy novinářům brankář, který si z hrůzného zážitku neodnesl žádné vážnější problémy. Měl „pouze“ otřes mozku, když jeho bezvládná hlava padala na led.

    K životu ho vrátil až defibrilátor

    Jiří Fischer žije jen díky rychlé pomoci týmového lékaře a defibrilátoru.

    I dramatický příběh dalšího českého hokejisty má naštěstí dobrý konec, ale chybělo málo a Jiří Fischer (39) na lavičce slavného Detroitu Red Wings zemřel, zastavilo se mu srdce. Za svůj život vděčí pohotovosti klubového lékaře a skutečnosti, že měl po ruce defibrilátor, což v té době nebyla samozřejmost.

    Jako první si zhroucení českého obránce všiml trenér Mike Babcock, okamžitě signalizoval, že se něco děje. Rozhodčí v tu chvíli přerušil hru a celá hala sledovala střídačku Detroitu, kde o malou chvíli později lékař rozstřihával dres, aby Fischerovo srdce znovu oživil.

    Problémy se srdcem sice hokejistu připravily o zbytek jeho hráčské kariéry, ale nestály ho život.

    „Když jsem poprvé umřel, život mi zachránili kamarádi a defibrilátor,“ uvedl tenkrát pro iDNES.cz Fischer, který od té doby pomohl prosadit povinnost defibrilátorů na hokejových stadionech.

    Oslava gólu a pak smrt

    Miklós Fehér slavil gól a chvíli na to na hřišti zemřel.

    Do konce zápasu zbývalo jen pár minut a Benfica Lisabon dala vítěznou branku. Euforie v deštivém zápase nebrala konce a hráči skončili v oslavách na zemi.

    Radoval se také Miklós Fehér, který v úplném závěru dělal vše pro vítězství svého týmu. Za zdržování hry dostal od rozhodčího žlutou kartu, ale pouze se usmál, protože vítězství pro něj bylo důležitější.

    Úsměv však v několika vteřinách zmizel, hráč se předklonil a všichni tušili, že se něco děje. Maďar se následně zhroutil bezvládně na zem. Lékaři bojovali o jeho život přímo na hřišti, ale bylo zřejmé, že tento boj prohrávají.

    Fehérovi spoluhráči propukali v pláč a později bylo oficiálně potvrzeno, že fotbalista zemřel. Svůj poslední vítězný zápas už nedohrál, do konce zápasu chybělo jen několik vteřin.

    Děsivý kolaps hráče Bílého baletu

    Rubén de la Red svůj kolaps přežil, s fotbalem ale musel skončit.

    Real Madrid je jedním z nejsledovanějších fotbalových klubů planety a fanoušci se těšili, jak si užijí jeho výkon proti třetiligovému Realu Union. V sestavě byl také záložník Rubén de la Red, který ještě netušil, že je to jeho poslední zápas v kariéře.

    Vše vypadalo jako nevinné škobrtnutí, při němž skončil hráč na zemi. Další záběry ukázaly, že záložník leží bezvládně na zemi a ruce má podél těla.

    K hráči se seběhl hlouček, který se snažil zjistit, co se stalo. Jakmile viděli jeho nepřítomný pohled, okamžitě se chytali za hlavu a vše přenechali lékařům.

    Rubén svůj boj o život na hřišti vyhrál, s fotbalem se ale musel rozloučit.

    „Musím skončit kvůli problémům se srdcem, ale chci vám říct, že i přesto mé srdce stále bije pro Real Madrid,“ loučil se dojemně na tiskové konferenci. Klub mu nabídl možnost stát se trenérem dorostu.

    Rok v kómatu a poškození mozku

    Nourimu srdce netlouklo dlouhých 13 minut. Přes rok byl poté v komatu.

    Osud nizozemského mladíka Abdelhaka Nouriho je možná tím úplně nejkomplikovanějším z našeho výčtu, ale má naději na dobrý konec. Když tehdy dvacetiletý fotbalista padl na trávník a lékaři se jej neúspěšně snažili oživit, zdálo se, že je vše ztraceno. Následujících třináct měsíců prožil v kómatu, z něhož se v roce 2018 náhle probral.

    Lékaři sice konstatovali, že poškození mozku je tak vážné, že mladík zřejmě už nikdy nebude schopen komunikace, pokroky v jeho léčbě jsou však tak výrazné, že Nouri dokáže své přátele a rodinu vnímat a reagovat.

    „Fyzicky už je to těžší. Nehýbe tělem, jen hlavou. Občas ho posadíme na kolečkové křeslo. Dá se s ním komunikovat,“ popsal stav svého bratra Abderrahim Nouri.

    Hbitý záložník byl jedním z největších talentů Ajaxu, byl ze stejné generace jako hráči, kteří v loňské sezoně vybojovali semifinále Ligy mistrů a byli jen krůček od finále.

    Při vzpomínkách lékaře, který byl u toho, když Nouriho srdce začalo znovu tlouci až po dlouhých třinácti minutách, je jasné, že fotbal jde v tomto případě stranou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:50 čtvrtek 11. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      65
    • Sladký
      64
    • Super
      61
    • Tvl
      61
    • Haha
      54
    • Trapas
      53