O zdraví a manipulacích

13. 02. 2020 | 06:38
Přečteno 3636 krát
„Jít k doktorovi je nezodpovědný přístup k vlastnímu zdraví, protože nemoc je zpráva, která nás má přimět ke změně životního stylu“. Pokud někdo pronese tento výrok na veřejnosti či organizovaných seminářích, mělo by to být trestným činem a jeho nositel by měl být souzen a potrestán. Podobně, jako by na veřejnosti nadával Židům či vyjadřoval svůj obdiv Hitlerovi hajlováním. Je to nebezpečná a zatím právně nepostihnutelná dezinformační manipulace.

Naše poctivá (manipulátoři jí říkají „školská“) medicína veřejného zdravotnictví si oproti jiným postkomunistickým zemím udržuje pořád svou vysokou úroveň díky obětavosti lékařů a sester. Poslední dobou jsou však lidé ze strany přívrženců alternativní medicíny systematicky zaplavováni informacemi o uzdravení pacientů, kteří se od ní odvrátili a tím se uzdravili, či si dokonce zachránili život. Je velebena fytoteratie léčivými bylinami a lidé jsou přesvědčováni k víře, že jimi mohou nahradit tělu škodící „chemické“ léky, kterými je tělo systematicky otravováno. Stejně tak jsou glorifikovány různé tradiční medicíny, meditace či cvičení na zklidnění mysli poťouchle nazývané dynamickými meditacemi vedoucí k uzdravení. Chci varovat!

S manipulacemi nemilosrdně bojují jak Petr Velechovský, tak Claire Klingenberg, ovšem každému z nich jde o něco jiného.

Petr Velechovský je strojní inženýr s velkým rozsahem vědomostí. Jeho malá vzdělávací firma Modrá Alfa formou seminářů a přednášek nabízí poněkud nezvyklý a pro někoho možná provokativní pohled na člověka, jeho schopnosti, psychiku a život vůbec. Semináře Modré Alfy jsou zaměřeny na široké publikum, od lidí „prostých“ až po lidi s vysokoškolským vzděláním. Nabízí ucelený cyklus vzdělávacích seminářů, které by měly člověku pomoci zorientovat se v první řadě v sobě a tím i v každodenním životě, vylepšit své reakce, své zdraví a své vztahy. Dále si odpovědět na celou řadu důležitých životních otázek včetně otázky po smyslu života jak individuelního tak celkového.

S manipulacemi bojuje videem uveřejněným jednak na webové stránce modraalfa.cz, tak na Youtube. Video nese název Cesta člověka dovnitř sebe - Petr Velechovský (Setkání Gošárníků 14, 24. 10. 2015). Uváděno je následně: Co je realita a co je iluze? - Jak se nás snaží zmanipulovat. Jak se nám snaží „vlézt do hlavy“. Jak nás oblbli, abychom poslouchali média, nakupovali, báli se trestu - a neslyšeli JEMNÝ HLAS vlastní moudrosti. - Skvělá přednáška Petra Velechovského na 14. Setkání Gošárníků, pořádaném spolkem Goscha a moderovaném Igorem Chaunem v hotelu Fontána na Brněnské přehradě.


Claire Klingenberg je prezidentkou Evropské rady skeptických organizací (ECSO). Pod její taktovkou proběhl v loňském září 17. Evropský skeptický kongres ve Wroclawi, který byl doposud tím nejnavštívenějším. Jako prezidentka ECSO založila projekt “Do Not Be Fooled!”, seminář kritického myšlení pro střední školy, jenž v české verzi “Nenech se nachytat!” právě probíhá na českých středních školách a gymnáziích. Claire se pět let se zabývá testováním nadpřirozených schopností v rámci projektu Paranormální výzva. Přednáší na vědecko-skeptických konferencích od Helsinek po Manchester. Má na starost i zahraniční vztahy Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Její video na Youtube má název Claire Klingenberg - Nenechte se nachytat (Sisyfos 16.1.2019). Je to záznam veřejné přednášky z cyklu Věda kontra iracionalita, pořádaného Českým klubem skeptiků SISYFOS. Pojednává o tom, zda lze vždy spoléhat na své smysly a přirozenou intuici i jak odolat nástrahám a vnadám mediálního, marketingového a politického světa. Probrány jsou jednotlivé elementy kritického myšlení, logické léčky, metody manipulace a závěrem nás autorka seznámí se svými semináři, které organizuje na středních školách.


Představuji si, že Claire Klingenberg odpřednáší na pražském gymnáziu maturitnímu ročníku svou přednášku a sklidí zdvořilý potlesk, protože devatenáctiletí studenti mají už své názory a nachytat se nenechají. Jsou to pořád ještě telata.
O čtrnáct dní později nastoupí před stejné studenty se svou přednáškou o manipulaci Petr Velechovský. Dokážu si představit, že ho studenti vyprovodí potleskem ve stoje. Podporují každou rebelii proti zkostnatělému myšlení. Jsou to pořád ještě telata a Petr Velechovský umí přesvědčit. Kolik z přítomných studentů pak do roka uvidíme mezi Chaunovými Gošárníky? Proto má Petr Velechovský desetktát větší zhlédnutí, než Claire Klingenberg

Doporučuji obě videa zhlédnout, nebude to promarněný čas.

Toto byl úvod a dostáváme se k videu Petra Velechovského, které najdete tamtéž. Nese název „Jak se neléčit! – Petr Velechovský: Aneb nepřekážejme svému tělu!“. Uvedeno je následně: Známý terapeut a zakladatel Modré Alfy hovoří na říjnové Gošárně 17 o samouzdravovacích silách lidského těla a nejčastějších chybách v životě a ve vztazích, jak je poznal během své dlouholeté praxe.
Jeho seminář je hodinu a půl trvající slátanina neobyčejně přesvědčivě podaná. To nejdůležitější začíná od 40. minuty.

Přesvědčuje, že školská medicína je postavena na chybných základech, protože ignoruje psychiku a duši a kreslí svou pyramidu zdraví. Není potřeba se léčit, stačí si neškodit.
Říká, že existuje pouze 12% šance, že nám lékař pomůže.
Tvrdí, že rakovinu lze vyléčit změnou myšlení a pokud ji z mysli vytěsníme, uzdravíme se.
Tvrdí, že negativní emoce ovlivňují biochemické pochody v těle a vyvolají somatickou odezvu, protože tělo následně začne vyrábět jedy, kdežto pozitivní emoce v něm vyvolávají výrobu léků a to ho uzdravuje. Při stresu tělo vypíná imunitní systém.
Radí, jakou pít vodu a říká, že nejhorší je ta balená.
Tvrdí, že to, čemu věříme, řídí náš život. Pokud budeme věřit, že nám rýma bude trvat jenom dva dny, stane se tak.
Říká, že nejlepší kartáč střeva je chlorofyl, který v něm rozpouští usazeniny. Že má střevo usazeniny je pro mne novinkou.
Nebezpečná jsou jeho slova o tom, že když onemocníte, to se stala chyba. Nespěchejte však k lékaři a přemýšlejte, co děláte špatně a naslouchejte svému tělu ponořením se do meditace. Nemoc je zprávou a bolest je signálem, že je zapotřebí udělat změnu.
Lékaři nedokážou pomoci a často chybují v diagnózách. Tvrdí, že tělo vyléčí 75% nemocí samo a dokládá to příkladem z Kanady, kde lékaři dlouhodobě stávkovali a za tu dobu se snížila jak nemocnost, tak úmrtnost.
Cituje MUDr. Hnízdila, že medicína (rozumí se „školská“) je nemocná. Zřejmě pečlivě prostudoval všechny jeho knihy.
Tvrdí, že vařená strava dává tělu mrtvé kalorie, protože ničí vitamíny a enzymy. Například vápník tělo nejlépe zužitkuje tehdy, když je vázán na enzymy a uvádí jako příklad mrkev. Při doporučené denní dávce 1 g Ca by musel sníst člověk 3,2 kg mrkve.
Za největší a nejnebezpečnější blábol (1.01 hod.) považuji tvrzení, že hlubokými meditacemi při zvládání nemoci se přepisují mozkomíšní dráhy až na úroveň DNA a tělo se uzdraví.

Svou přednášku protkává názvy knih, které si mají posluchači přečíst a které mají potvrdit věrohodnost přednášené látky.

Knihy pro zajímavost uvádím, některé s jejich anotacemi a hodnocením:

1. Kuby Clemens: Na cestě do sousední dimenze. Vydalo v roce 2007 nakladatelství Eminent.
Specifikace: Tato kniha si bezesporu zaslouží titul Na cestě do sousední dimenze, a to v nejednom ohledu. Přivádí nás totiž do oblastí, které jsou na hony vzdáleny běžnému myšlení a které nás vybízejí k tomu, abychom si rozšířili úroveň vlastního vědomí. Clemens Kuby po mnoho let navštěvoval s kamerou léčitele a šamany ve všech koutech světa a vytvořil úchvatný dokumentární film o duchovním léčení. Snímek se stal podkladem pro knihu, kterou držíte v ruce a která se pro vás stane průvodcem po sousední dimenzi. Autor sám vykročil do jiné dimenze - a pozval do ní i čtenáře. Na příkladu svého osobního osudu líčí, jak se člověk náhle; a tyto události zpravidla přicházejí velice náhle; může ocitnout v beznadějné situaci, kdy nemá sebemenší vyhlídky na uzdravení. Vedle toho barvitě popisuje svoje setkání se světovými legendami, dalajlamou, karmapou, Sáí Bábou, José Silvou, filipínským léčitelem Laurencem Cactengem, súdánským šejchem Maulanou Ibráhímem, ruským jasnovidcem Jevgenijem Bodarenkem, šamanem Donem Agustinem z amazonské džungle a mnoha dalšími duchovními osobnostmi, léčiteli a šamany. Přibližuje také svoje zázračné uzdravení, jež změnilo jeho život -a možná i váš. Součástí knihy je zajímavá fotografická příloha.
Vyjímám z recenzí:
Vilma: Koho má oslovit, toho osloví. Kdo v ní chce něco najít, určitě najde. Pro mě zajímavá kniha, další pohled na Bytí, doplnění do mozaiky souvislostí. Je napsaná velmi poutavě a srozumitelně, člověk by ji chtěl číst dál a dál, ale chce to se zastavit a "popřemýšlet". Ke knize se určitě budu vracet, proto jsem si ji taky koupila a ne jen půjčila.
Jana: Výborná kniha demonstrující, že nic se nemá vzdávat a že duchovní úroveň člověka je velice důležitá a ovlivňuje náš další život. Měl by si jí přečíst každý.
Zuzana K.: Pomoc lidem v nemoci a nesnázích, velmi lehce psané, srozumitelné.
Ověřený zákazník: Knihu jsem četla na doporučení přítelkyně, které velmi pomohla, když procházela léčbou onkologického onemocnění. Jenže jsem ji měla pouze zapůjčenou z knihovny a toto je kus, který potřebuji mít doma. Pro všechny, kteří ještě úplně nevěří, ale mají nakročeno. Autor umí vše velmi "logicky" vysvětlit.


2. Anita Moorjani : Musela jsem zemřít. Má cesta od nemoci k opravdovému uzdravení.
Na e-shopu Jóga Market je anotace: Anita Moorjani je autorkou knihy Musela jsem zemřít, která se stala bestsellerem (Knižní klub, 2013). Popisuje v ní svůj boj s rakovinou, ústící ve fascinující zážitek blízké smrti. Ten dalekosáhle změnil její pohled na život. Anita se rakoviny zcela zbavila a nyní cestuje po světě, pořádá semináře, přednáší na konferencích a vypráví posluchačům o hlubokém vhledu, který zažila na onom světě. Je-li v životě důležitá cesta, a nikoli cíl, je možné, že nebe je zde – je jím tento fyzický život, tady na Zemi.

3. John Fairbanks Kerr: Nevolejte doktora. Vydalo v roce 1996 nakladatelství Erica.
Autor se v knize neuctivě vyjadřuje o lékařích, jejich metodách a přístupu k pacientovi, předkládá také spoustu případů, kdy lékaři selhali a místo pomoci pacienta poškodili.


4. Joe Dispenza: Vy jste placebo – na stavu mysli záleží. Vydalo v roce 2016 nakladatelství Anag.
Píše se o ní: Je možné vyléčit se jen prostřednictvím myšlenek - bez léků a operací? Pravda je taková, že se to stává mnohem častěji, než byste očekávali. Víra mysli skutečně uzdravuje. V knize Jste placebo doktor Joe Dispenza předkládá několik doložených případů těch, kteří překonali rakovinu, srdeční choroby, depresi, artritidu nebo třesy spojené s Parkinsonovou chorobou pouze díky tomu, že věřili v placebo efekt. Doktor Dispenza však popisuje i odvrácenou stranu placebo efektu - jak například onemocněli nebo dokonce zemřeli lidé, kteří byli svědky čarodějnických nebo voodoo praktik, nebo poté, co jim byla stanovena chybná diagnóza a oni si mysleli, že trpí vážnou chorobou. Víra může být tak silná, že farmaceutické firmy používají dvojité a trojité náhodné slepé studie, které se snaží vyloučit moc mysli nad tělem při posuzování nových léků. Využijte efektivně placebo efekt Doktor Dispenza dělá mnohem více, než jen zkoumá historii a fyziologii placebo efektu. Pokládá si otázku, zda je možné se naučit principy placebo efektu, aniž byste se spoléhali na jakékoliv vnější látky, a dosáhnout stejných vnitřních změn v oblasti zdraví člověka a nakonec i celého jeho života. Dále předkládá vědecké důkazy (například rentgenové snímky mozku) neuvěřitelných případů uzdravení, jichž byl svědkem na svých workshopech, na kterých se jeho účastníci naučili osobnostní transformaci založené na praktickém využití tzv. placebo efektu. V závěru knihy je vysvětleno, jak může meditace změnit naši víru a očekávání, které nás drží zpátky - což je první krok k vyléčení. Nic není nemožné… stačí uvěřit. Kniha propojuje nejnovější výzkumy na poli neurovědy, biologie, psychologie, hypnózy, životních podmínek a kvantové fyziky, aby potvrdila účinky placebo efektu… a rovněž ukázala, jak může být zdánlivě nemožné v konečném důsledku skutečně možné.
Kniha zanechala hluboký dojem na ověřeného zákazníka Heureky Jitku: Kniha je především pro ty, kteří se nevzdali snahy změnit svůj život nebo se chtějí uzdravit z “nevyléčitelné” nemocí a nejen že neví, jak na to, ale nikdy by je nenapadlo, že je to vůbec možné. Kniha je doplněna skutečnými příběhy lidí, jejichž životy se změnily během pár dnů, jakmile si díky sebereflexi a sebepozorování svých myšlenek a svého chování uvědomili, že příčinou jejich problémů není svět kolem nich, ale to, jak myslí, co cítí a tudíž emocionálně prožívají uvnitř sebe. Doporučuji především nadšencům kvantové fyziky.


Všem objevitelům nových metod jde především o peníze. Dr. Dispenzovi (drjoedispenza.com) umožnil založení školicí firmy a BioSyntropie se do zákazníků snaží dostat co nejvíce vitamínů a potravinových doplňků. Stejný postup volí i naši šarlatáni.

Nejlepší na konec: 5. Tomáš Kašpar: Nespěchejte do rakve. Vydalo Akademie úspěchu (2013) a v roce 2019 Návrat domů. Jedna obálka má podtitulek Pozor: Informace obsažené v této knížce vám mohou zachránit život! Druhá Je zdravější zemřít?
Tato kniha si zaslouží podrobnější popis. Viz heureka.cz:
O knize: Zažil jsem na vlastní kůži pocit pacienta, kterému lékaři nedokáží pomoci, a nemoc a problémy se stále vrací a zhoršují. Prožil jsem, jaké to je, když lékaři zlomí nad pacientem hůl nebo nabízejí drastické řešení s nezvratnými důsledky (invaliditou). A zažil jsem ten úžasný pocit naděje, když jsem objevil, že řešení existuje, a pak pocit radosti ze skutečného uzdravení a velké hrdosti, že jsem to dokázal. Od té doby mne provázela touha podělit se o tuto naději se všemi lidmi. Moderní medicína a její stoupenci nás žádají, abychom akceptovali únavu, spoustu nemocí a ztrátu vitality jako přirozený projev stárnutí. Jak je však možné, že tyto příznaky postihují čím dál mladší lidi? To stárneme rychleji? Kolik je tedy dítěti, které dostalo cukrovku? Jak starý je potom 30-ti letý člověk, který dostal infarkt? Není náhodou všechno jinak? Jak je možné, že v posledním desetiletí přibývá tolik srdečních infarktů a tolik případů rakoviny? Jak je možné, že cukrovka byla před sto lety vzácným onemocněním a dnes se šíří jako epidemie? Kde je pravda? Věříte lékařům, kteří vás léčí? Věříte lékům, které vám předepisují? Kniha Nespěchejte do rakve by se také mohla jmenovat Zbytečné nemoci, protože to je přesně to, na co poukazuje. Moderní lékařská medicína úspěšně bojuje s důsledky nemocí, aniž by se příliš zajímala o příčiny. Tato kniha se zaměřuje především právě na příčiny a přináší často šokující odhalení. Připravte se na dávku emocí, až odhalíte zákulisí průmyslu, podobného továrnám na smrt.
O autorovi jsem na internetu našel následující informace: Tomáš Kašpar - lovec faktů a detektiv pravdy o zdraví. Narodil se v rodině, která patřila mezi průkopníky zdravého životního stylu. Od dětství vynikal všestranností a zvídavostí. Již během základní školy četl vědecké časopisy, takže svými vědomostmi předbíhal své učitele a některými otázkami je zaháněl do úzkých. To, spolu s tím, že ho škola nedokázala zaujmout, způsobilo, že výsledné známky nebyly nejlepší, což mu později uzavřelo dveře k dalšímu studiu. Vyučil se tedy řemeslu jako elektrikář. Po vojně pak dálkově vystudoval další profesi na mechanika klávesových nástrojů. Ani jedna práce ho však neuspokojovala a po revoluci v roce 1989 začal okamžitě podnikat. Nejprve podnikal ve službách, záhy si však uvědomil, že skutečné peníze se nacházejí v obchodě a úspěšně vybudoval maloobchod a velkoobchod se zábavnou pyrotechnikou. Exportoval české zboží až do Japonska. Vlnu kupónové privatizace zachytil jenom okrajově, přesto dokázal zhodnotit investici do kupónových knížek 50x. Když díky podrazu jedné blízké osoby o všechno přišel, zkoušel obchodovat na burze a investovat na zahraničních trzích. Vše vypadalo skvěle do chvíle, než správce investičního majetku zmizel i se všemi penězi.
Nic z toho ho však nezlomilo. Osobní krize při rozvodu, spojená s finanční krizí a následné zdravotní problémy ho přiměly hledat odpovědi i na další otázky - otázky vztahu zdraví a psychiky, otázky na správné fungování vztahů atd.
Začal studovat úspěšné lidi, psychologii úspěšných vztahů, životní styl zdravých lidí, vliv výživy na zdraví a psychiku, a psychiky na zdraví. Spolu s novou manželkou založil vzdělávací společnost osobního rozvoje a přivezli z Ameriky proslulou metodu na odhalování osobností Dr. Roberta A. Rohma zvanou DISC. Otázky zdravého životního stylu jsou jeho celoživotním hobby. Zezačátku důvěřoval moderní medicíně. První rozčarování přišlo po roce 1993, kdy se dozvěděl o vědeckých objevech doktora docenta Ivana Dolejšího ohledně rakoviny a o ignoraci a zatajování jeho objevů ze strany zdravotnictví. (Moje poznámka: O tomto lékaři se dočtete na webu alternativnimedicina.cz). Od té doby začal být opatrný na tvrzení moderní medicíny. Začal zkoumat kde je pravda, porovnávat informace, hledat souvislosti a najednou objevil, že mnoho věcí je jinak, než se nám tvrdí. Protože nesnáší, když se lidem lže, výsledky svého bádání zveřejnil napsáním knihy "Nespěchejte do rakve". Tomáš Kašpar je investigativní autor, který jde až na kořeny při hledání příčin a který hledá souvislosti mezi našim fyzickým, psychickým i finančním zdravím.
Na heureka.cz jsou zajímavé recenze knihy:
Blanka: Kniha je určena pro ty, kteří chtějí pro sebe něco udělat. Autorem je lékař a jak sám píše, je rozdíl mezi léčením a uzdravováním. Je v zájmu každého z nás pečovat o své zdraví a předcházet nemocem a jednou z možností je kvalitní a zdravé jídlo, což je ve stručnosti obsah knihy. Je to, co jíme, skutečně zdravé a jaký to má dopad na naše zdraví?
Ověřený zákazník:Toto by měla být povinná četba již pro základní školy. Maximálně je zajímavá kapitola o chlorované vodě, ale i všechny další. Mohu jen doporučit!!
Pestřenka:Pro mě kniha desetiletí, naprosto úžasná. Už jsem jí obdarovala celou rodinu. Velká spousta zajímavých informací ke zdraví a biochemii v nás, dané do nových kontextů, vše pečlivě ozdrojované. Navíc napsané velmi vtipně a čtivě - dva dny jsem ji nedokázala odložit. Je to povzbuzení pro všechny, kdo si své zdraví chtějí zlepšit sami. Existuje alternativa k současnému chemickému zdravotnictví, které řeší více důsledky potíží, ale málo jde po příčinách jejich vzniku. Před autorem smekám, a kdyby náhodou tuto recenzi zahlédl, tak i moc děkuji. To je ta neužitečnější a nejpovzbudivější kniha, co jsem za poslední léta četla. Jak funguje uvnitř lidské tělo a jak to můžeme ovlivnit, bychom se všichni měli učit ve škole, ale neučíme. Knihu musíte mít doma. Navíc stojí pár peněz - za jednu večeři v restauraci zaplatíte víc. A mj. praktické rady se dostanou i nemocným s rakovinou.
Zuzana Bazíková: Nechci se podřizovat této společnosti. Chci žít zdravě. Chtěla jsem si ověřit, že nejsem posedlá stihomamem. Potvrdila jsem si, že jsme pokusnými králíky naší společnosti.
Doporučuji přečíst všem, kteří si myslí, že zdraví dostanou v lékárně. Doporučuji přečíst všem, kteří nechtějí spěchat do rakve.
V internetovém Karmelitánském knihkupectví je zajímavé zhodnocení: Jako výživová konzultantka doporučuji každému, aby si tuto útlou knížku přečetl. Nikoli každému, kdo se zajímá o racionální výživu či zdravý způsob života, ale každému, komu záleží na jeho zdraví. Tomáš Kašpar konečně otevřel témata, o kterých se na veřejnosti příliš nemluví (přestože by mělo) a dokázal je velmi srozumitelně vyložit. Tato kniha je ,povinnou četbou‘ pro všechny, kteří cítí, že jejich zdraví by nemělo být jen v rukách lékařů a farmaceutických společností."
Eva Neubauerová
výživová konzultantka


Apeluji na čtenáře blogu: Zajímejte se nenápadně, co čtou vaši blízcí! Stoupenci alternativní medicíny patřící k hnutí New Age mají tendenci těmito knihami zaplavovat veřejné knihovny a sami je s radostí darují svým nejbližším i známým, které přesvědčují, že si je musí přečíst, protože říkají pravdu o medicíně. Nenápadně si zjistěte, zda nejsou podobné knihy v knihovničkách domovů pro seniory či v pečovatelských domech a kdo tam chodí dělat populárně naučné semináře alternativní medicíny, cvičit jógu či osvěžovat klienty masážemi Dornovou metodou, reflexními masážemi či jinými pochybnými. Případně nabíjet důvěřivé seniory energií reiki. Může se pak stát, že dědictví těchto starých lidí bude závětí odkázáno na dobročinné účely a skončí v rukách podvodníků.

Pár slov o spolku Gosha: Jistě jste z videa poznali, že to jsou lidé na vyšším stupni duchovního rozvoje, protože nikdo z nich se neozval s kritickou připomínkou a naopak všichni nadšeně souhlasili se vším, co si pro ně Petr Velechovský připravil. Možná jsou mezi nimi učitelky ze všech stupňů škol a budou poznatky předávat dětem a svým žákům. Možná tam jsou medičky, zdravotní sestry či ošetřovatelky, které je budou sdělovat pacientům. Ale hlavně jsou tam matky, během semináře lze zaslechnout křik malého dítěte, které formují myšlení svých dětí. Pak jsou zde manželky, na kterých se doma projeví změna myšlení, začnou nedovařovat nechutné zeleninové patlaniny, meditovat a manžel si bude muset pohlídat, aby nechaly očkovat děti. Až skutečně onemocní, dlouho bude marná snaha dostat je k lékaři. Autosugescí a meditacemi se budou snažit nad nemocí zvítězit. A to ještě zřejmě v Gošárně neproběhla přednáška Jiřího Nováka o energetickém vysávání v rodinách, to by manželé měli asi spočítané.

Naše veřejnoprávní vzdělávací ČT2 uvedla v pondělí matoucí České tajemno: Největší záhada templářů. Pokud by se finanční prostředky vynaložily na cyklus pořadů varování před pochybnou alternativní medicínu a nebezpečnými manipulacemi, udělalo by se více užitku. Stejně tak jako ve veřejnoprávním rozhlase. Myslím, že už nic dalšího veřejnoprávního, co by varovalo, nám nezbylo.

Přemýšlím, proč Petr Velechovský tak dlouho unikal pozornosti Českého klubu skeptiků Sisyfos, který Bludnými balvany oceňuje jednotlivce i kolektivy za matení veřejnosti. Ceny za rok 2019 budou veřejně vyhlášeny koncem března. Nezazní-li tam letos jeho jméno, tak určitě někdy příště. Kéž by to bylo co nejdříve!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy