Stavba roku má problém. Do teprve půl druhého roku staré smuteční síně v Broumově zatéká

13. únor 2020 09:06

Do smuteční síně v Broumově zatéká. Příčinu se zatím nepodařilo zjistit. Budova za zhruba 13 a půl milionu korun je přitom ještě v záruce, tu ale není kde uplatnit. Stavební firma totiž s vedením města nekomunikuje. 

„Takhle je to proteklé, mokrý flek se zvětšil, pak se objevil ještě tady a tady," ukazuje majitel broumovské pohřební služby Tomáš Žid vlhká místa na stropě technické místnosti smuteční síně.

Vlhko mimo jiné zničilo i požární hlásič.
„Hlásič je úplně pryč, je celý rezavý."

Čtěte také


Smuteční síň je přitom v provozu teprve půl druhého roku, reklamovat problémy se ale městu nedaří. Zhotovitel stavby totiž podle starosty Jaroslava Bitnara z Volby pro Broumov nekomunikuje.
„Komunikace se nám nedaří. proto jsme přistoupili k tomu, že to považujeme za havárii a snažíme se ji odstranit a dalšímu zatékání zabránit. Naše náklady a takto vynaložené peníze budeme následně vymáhat."

Jenže příčinu problému se nově najaté firmě nedaří zjistit. Potvrzuje to technik správy majetku města Miloš Zlámal.
„Firma provedla sondy do střechy. Nezjistila, že by to mohlo být její skladbou. A nyní se zjišťuje, kde by to tedy mohlo zatékat."

Obřadní síň Broumov - interiér

Ideální by bylo sundat krytinu střechy, to ale současné počasí neumožňuje.
„Pršení a mráz, je to tam zkrátka všechno zamrzlé."

Náklady na opravu zatím není možné odhadnout

Stavební firma se tak příčinu pokusí zjistit zevnitř. Náklady na opravu není podle vedení města možné aktuálně odhadnout. Není také jisté, jestli radnice peníze od původního zhotovitele vymůže.

Čtěte také

Už teď podle starosty Bitnara dluží jedné z městských společností.
„Oni odebírali energie, teplo od našeho Tepelného hospodářství. Tam dluží peníze. Víme, že ta firma navíc dluží i místním podnikatelům, kteří jim tam dávali nějaké subdodávky."

Telefon jednatele stavební firmy Lubomíra Matala je nedostupný. Stejně tak nefungují ani telefonní čísla u jiných společností, ve kterých má podíl.

Smuteční síň přitom někteří zastupitelé i část obyvatel vnímají jako kontroverzní. Výstavba měla zpoždění, některým lidem vadí i vzhled. Budově říkají psí bouda nebo stodola.

Nová obřadní síň v Broumově

Královéhradecký kraj smuteční síň naopak v prosinci 2019 ocenil titulem Stavba roku.

I přes aktuální problémy se zatékáním je smuteční síň v Broumově i nadále v provozu.

Nová obřadní síň se nachází v sousedství Broumovského hřbitova s dřevěným kostelíkem Panny Marie, který je nejstarší dochovanou stavbou ve střední Evropě a národní kulturní památkou. Na pozemku byl původně evangelický hřbitov, před roky zrušený. V 60. letech minulého století byla postavena obřadní síň, která ale už technicky nevyhovovala. Měla porušenou nosnou konstrukci nestejnoměrným sedáním, nevyhovující střešní konstrukci, izolace, výplně otvorů a zázemí. Proto bylo rozhodnuto navrhnout novou stavbu.
Autoři stavby: Pavel Rydlo, Pavel Tůma, Petr Šulc / INS spol. s.r.o., d3D

Spustit audio

Související