Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Johnson oznámí změny ve vládě. Klíčoví ministři zřejmě na svých postech zůstanou

Britský premiér Boris Johnson, který drtivě uspěl v prosincových předčasných volbách a získal silný mandát na dokončení brexitu. foto: Reuters

Londýn - Přesně dva měsíce po zlomových parlamentních volbách a necelé dva týdny po odchodu Británie z Evropské unie by měl tamní premiér Boris Johnson oznámit četné změny ve svém kabinetu. V britských médiích se to hemží spekulacemi o potenciálních vítězích a poražených, změny se ale očekávají hlavně na méně prestižních postech. Nového ministra financí, zahraničí nebo vnitra zřejmě Británie mít nebude.
  10:21

Složení kabinetu se nijak zásadně neměnilo od loňského července, kdy Johnson převzal premiérský post po Therese Mayové. Po přesvědčivém prosincovém vítězství Konzervativní strany ve volbách byla očekávaná přestavba odložena únor, aby přišla až po vystoupení Británie z EU.

Johnson válčí s tradičními médii ve stylu Trumpa. Lidem se chce zodpovídat na Facebooku

S tímto momentem mimo jiné zaniklo ministerstvo pro brexit vedené Stephenem Barclayem. Ten se nyní podle odhadu televize Sky News do vlády vrátí. Nečeká se však, že dostane na starost vyjednávání s EU27 ve druhé fázi brexitu. Protějškem hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera se podle řady médií pravděpodobně stane někdejší ministr životního prostředí a Johnsonův kolega z kampaně za odchod před brexitovým referendem Michael Gove.

MACHÁČEK: Skloubí Johnson dynamický kapitalismus s velkou vládou?

Změny se dále čekají v čele ministerstva životního prostředí, kultury nebo obchodu, dále na pozici generálního prokurátora. Otazníky se vznáší také nad ministrem obrany Benem Wallacem, který podle tisku měl výhrady vůči Johnsonovu rozhodnutí umožnit čínské společnosti Huawei omezenou roli při budování britské mobilní sítě páté generace. Naopak Sajid Javid zřejmě zůstane ministrem financí, Dominic Raab šéfem diplomacie a Priti Patelová ministryní vnitra.

Média si od čtvrtka slibují také vyjasnění ošemetné situace kolem klimatické konference OSN, kterou bude Británie hostit v listopadu. Summitu COP26 měla původně předsedat někdejší náměstkyně na ministerstvu energetiky Claire O’Neillová, ta však byla před dvěma týdny z funkce odvolána. Následně ji odmítli zastoupit expremiér David Cameron i bývalý lídr konzervativců William Hague.

Autor: