Johnson si s přítelkyní užíval luxusní dovolené v Karibiku. Není jasné, kdo ji platil

Ondřej Houska Ondřej Houska
13. 2. 2020 10:25
Dominic Cummings, nejbližší poradce britského premiéra Borise Johnsona, zakázal vládním úředníkům přijmout jakýkoliv dar od novinářů, podnikatelů nebo lobbistů. Nesmějí si od nich nechat zaplatit ani kávu. Johnson, Cummingsův šéf, ale momentálně má mnohem větší problém. Není jasné, kdo mu uhradil jeho luxusní dovolenou.
Vila Oceanus na ostrově Mustique. | Video: Youtube.com / Mustique Island

Johnson vzal svou přítelkyni Carrie Symondsovou na ostrůvek Mustique v Karibiku, kam jezdí či jezdily celebrity jako Paul McCartney, John Travolta, princ William s manželkou Kate nebo David Bowie.

Pobyt v luxusní vile se čtyřmi bazény, privátním kuchařem a dalším personálem Johnsona stál 15 tisíc liber, tedy skoro půl milionu korun. Premiér uvedl, že dovolenou mu zaplatil podnikatel David Ross, dlouholetý sponzor Johnsonovy Konzervativní strany. Jenže byznysmen to popřel.

"Boris požádal o pomoc s nalezením ubytování na ostrově Mustique. David zavolal firmě, která se stará o tamní vily. Ale za ubytování nezaplatil ani libru," řekl bulvárnímu deníku Daily Mail Rossův mluvčí. Fakt, že Johnson v prohlášení o svých příjmech přesto uvedl Rosse jako plátce celé dovolené, okomentoval takto: "Podle mě se spletl."

Johnsonova kancelář trvá na tom, že premiér všechny údaje ohledně své dovolené řádně zveřejnil. V prohlášení pro média uvedla, že podnikatel Ross Johnsonovi ubytování zařídil, tedy ho i zaplatil. To ale jeho mluvčí na opakovaný dotaz označil za nepravdivou informaci. "Pan Ross samozřejmě může dokázat, že vůbec nic neplatil," prohlásil. Stejně tak vyloučil, že by Ross premiérovi půjčil svou vlastní vilu, kterou na ostrově má.

Opoziční labouristé požadují parlamentní vyšetřování. "Veřejnost má právo vědět, kdo premiérovi platí jeho výlety," prohlásil poslanec labouristů John Trickett.

Boris Johnson a jeho přítelkyně Carrie Symondsová.
Boris Johnson a jeho přítelkyně Carrie Symondsová. | Foto: Reuters

Johnson byl na dovolené v Karibiku od 26. prosince do 5. ledna. Za loňský rok byl nejlépe vydělávajícím členem Dolní sněmovny. Vykázal příjem téměř 800 tisíc liber (bezmála 24 milionů korun). Většinu z toho si vydělal psaním článků a pronášením projevů. Až do doby, kdy se v červenci stal lídrem Konzervativní strany a premiérem, psal jednou týdně komentář pro deník Daily Telegraph. Za každý z těchto článků inkasoval v přepočtu přes 150 tisíc korun.

Podle bulvárního deníku The Sun Johnsonova dovolená z hlediska luxusu překonala dosavadní zvyklosti předchozích britských premiérů. David Cameron, který jako premiér prohrál referendum o brexitu, jezdíval do anglického hrabství Cornwall či na Kanárské ostrovy. Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová  zase dávala přednost procházkám po horách ve Walesu.

Karibský ostrov Mustique.
Karibský ostrov Mustique. | Foto: Shutterstock
 

Právě se děje

Další zprávy