Hlavní obsah

TOP 10 nejkrásnějších gólů v dějinách NHL: Báječný Jágr i paráda jiného Čecha

New York/Praha

Vybrat nejkrásnější gól v dějinách NHL? Buďte si jistí, že když se zeptáte deseti lidí, stoprocentní shody se nedočkáte. Americká sportovní televizní stanice ESPN se o to přesto pokusila. Oslovila třináct svých reportérů, analytiků a editorů, na základě jejíchž odpovědí sestavila žebříček deseti nejpovedenějších tref nejlepší hokejové soutěže světa.

Foto: koláž s Profimedia.cz

Ve výběru nejkrásnějších gólů v dějinách NHL nechybí ty, které vstřelili Alexandr Ovečkin, Jaromír Jágr nebo Mario Lemieux.

Článek

Při výběru nekrásnějších gólů byla zohledněna nejen šikovnost a kreativita střelců, roli ale hrála i náročnost situace, v níž se daní hráči ocitli.

Pro českého fanouška je jistě potěšující, že do TOP 10 se dokázali vmáčknout i dva tuzemští hokejisté. Kteří to jsou a kdo trůní na samém vrcholu?

10. Forsbergovka

Gól pojmenovaný po legendárním švédském útočníkovi Peteru Forsbegovi. Tělo míří na jednu stranu, zatímco hráč s hokejkou v jedné ruce zasouvá puk do branky. Forsberg tento trik použil ve finálovém rozstřelu na ZOH 1994, čímž se ve Švédsku dostal i na poštovní známku. V NHL pak stejnou věc zopakoval v roce 2006 v dresu Philadelphie.

9. Pavel Dacjuk a Omarkovo dloubnutí

Poprvé tuto fintu s jemným dloubnutím puku přes brankáře provedl v dresu Švédska Linus Omark. Ruský forvard Pavel Dacjuk ji ale dosud jako jediný hokejista vytáhl v NHL.

V roce 2010 si tímto způsobem v dresu Detroitu smlsnul na gólmanovi Chicaga Niemim.

8. Marek Malík a nájezd zakončený hokejkou mezi nohama

Uspět se zakončením nájezdu či sólového úniku s hokejkou mezi nohama se podařilo už několika hráčům včetně Tomáše Hertla. Zásah českého obránce Marka Malíka je však impozantní z toho důvodu, že se k němu odhodlal zcela nečekaný hráč.

Psal se listopad 2005 a Malík v sezoně stále čekal na gól. Ostravský rodák přesto našel odvahu a památným zásahem rozhodl zápas s Washingtonem v patnácté sérii nájezdů.

7. Baseballový gól Sidneyho Crosbyho

Kapitán Pittsburghu si v březnu 2018 proti Montrealu ve vzduchu zpracoval puk, který ještě před dopadem na led baseballovým způsobem poslal za záda gólmana Careyho Price. Během následujících deseti zápasů vstřelil Crosby další dva podobné góly.

6. Pavel Bure a přikopnutí puku bruslí

Ruská raketa nadchla v sezoně 1996/97 nádherným kouskem proti Bostonu. Útočník Vancouveru se v obrovské rychlosti řítil na gólmana Baileyho, když si puk nechal pod bruslí, kterou si ho následně nečekaně přikopl na hokejku a zavěsil.

5. Denis Savard a jeho šetření času

Chicago hrálo v únoru 1988 v zápase s Edmontonem v oslabení, když se kapitán Jestřábů Savard zmocnil puku ve vlastním obranném pásmu. Chtěl ušetřit pár vteřin, nakonec ale obalamutil celou pětku Olejářů a vznikl z toho jeden z nejkrásnějších gólů v dějinách NHL.

4. Jaromír Jágr si na všechno vystačí sám

Šlo o první zápas finále Stanley Cupu 1992, když útočník Pittsburghu vstřelil jeden z nejúžasnějších gólů v dějinách vyřazovací části.

„Ve třetině hostů jsem se dostal k odraženému puku, vyhnul se Grahamovi a jel na Suttera. Ten však v posledním momentě couvl a já si proto všechno rozmyslel a stáhl se zpět k mantinelu. Kdybych totiž na Suttera vyjel, asi by mě lehce zastavil. Sutter mi ale všechno usnadnil ... a vyrazil na mě. Nemohl jsem dopředu ani dozadu, a tak zbývala jediná možnost. Prohodit mu puk mezi nohama a ze strany ho objet," vzpomínal Jágr ve své autobiografii.

„Puk jsem si dal trochu dále než jsem chtěl, ale přesto jsem ho špičkou hokejky ještě stačil zachytit a udělat Kučerovi kličku do bekhendu.... Dostal jsem se až před Belfoura a bekhendem vystřelil. Nebyla to žádná velká rána a v první chvíli jsem nevěděl, jestli puk vůbec přešel brankovou čáru. Ale hned vzápětí zvedl Rony Francis hokejku a halou se rozlehl obrovský řev," napsal Jágr o gólu proti Chicagu, který jeho spoluhráč Mario Lemieux hned po zápase označil za pravděpodobně ten nejkrásnější, který kdy viděl.

3. Mario Lemiuex a jeho sólo zakončené v pádu

Patrně nejpamátnější gól pittsburghské legendy s číslem 66. Ve druhém finálovém zápase play off 1991 proti Minnesotě se kapitán Tučňáků blýsknul sólem přes celé kluziště, proskočil mezi dvěma beky a v pádu po bekhendové kličce zasunul kotouč za záda gólmana Caseyho.

2. Lakrosové góly Svečnikova a Forsberga

Naberou puk na čepel hole a gólmanovi jej hodí do branky. Ruský šikula Andrej Svečnikov z Caroliny takto v probíhající sezoně uspěl už dvakrát (v jednom z případů takto nachytal Davida Ritticha), Filip Forsberg z Nashvillu jednou.

1. Alexandr Ovečkin a gól s hokejkou za hlavou

Washingtonský mladíček během své nováčkovské sezony v lednu 2006 po kontaktu s obráncem Phoenixu Marou upadl, přesto měl puk pod kontrolou i když se klouzal po zádech na ledě. S hokejkou za hlavou ho dokázal poslat na branku a nachytat gólmana Bouchera.

Gól kterého hráče v žebříčku se vám líbil nejvíce?
Alexandr Ovečkin
14,8 %
Andrej Svečnikov + Filip Forsberg
1,9 %
Mario Lemieux
2 %
Jaromír Jágr
46 %
Denis Savard
7,1 %
Pavel Bure
2,8 %
Sidney Crosby
2,8 %
Marek Malík
18,5 %
Pavel Dacjuk
3,1 %
Peter Forsberg
1 %
Celkem hlasovalo 14655 čtenářů.

Reklama