Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stálý zdroj inspirace. Život českého umělce představí dokument Svět podle Muchy

Kultura

  14:00
Alfons Mucha se celebritou stal takřka přes noc. Muchův odkaz stále přetrvává, i když je Čechům prakticky neznámý. Připomenout si ho dal za cíl hraný dokument Svět podle Muchy. Snímek půjde do kin 30. dubna ku příležitosti Muchových 160. narozenin.

Foto z natáčení. Dokument Svět podle Muchy (2020). Režie: Roman Vávra. foto: Punkfilm

Japonsko miluje Alfonse Muchu. Série výstav návštěvníkům předvede, jak inspiroval kreslíře mangy

Proč americký streetartový umělec Mear One namaloval desetimetrový portrét na fasádu domu v Los Angeles? Proč se k jeho odkazu hrdě hlásí japonský ilustrátor Yoshitaka Amano a další současní autoři fenoménu jménem manga? Protože díla Alfonse Muchy poskytují stálou inspiraci i dnes, 160 let po jeho narození. 

Dokument Svět podle Muchy (2020). Režie: Roman Vávra.
Práce v ateliéru. Dokument Svět podle Muchy (2020). Režie: Roman Vávra.

„Náš film představí život Alfonse Muchy, odhalí vývoj tvůrčího rozporu slávy a vlastní touhy,“ shrnuje producent Ondřej Beránek. Tvůrci vycházeli především z exkluzivní a doposud nepublikované korespondence, deníků a autobiografie.

„Jde o stylizovaný film s hranými prvky dokumentárního charakteru, kombinovaný s čistým dokumentem a animacemi, podpořený současným užitím filmových výrazových prostředků,“ upřesňuje režisér Roman Vávra. 

Mucha se stal stálou inspirací. „Jeho svébytný styl ovlivnil v budoucnu mnoho výtvarníků a v uměleckém světě je jeho vliv patrný dodnes. Odráží se zejména ve streetartu, plakátech pro hudební styl ´psychedelic rock´ a japonském ´manga´ komiksu. V tomto ohledu je Muchův odkaz opravdu fenomenální, přesto širší veřejnosti prakticky neznámý,“ upozorňuje na aktuální kontext dokumentu Svět podle Muchy, jeho scenáristka Markéta Sára Valnohová.

Svět podle Muchy

Režie: Roman Vávra
Námět a dramaturg: Martin Polák
Scénář: Markéta Sára Valnohová / Kamera: Martin Štěpánek
Střih: Katarína Buchanan Geyerová
Filmový architekt: Milan Popelka
Kreativní producent ČT: Dušan Mulíček