13. února 2020 • 15:18

Plavci makají před olympiádou v JAR. Kvůli krádežím se přestěhovali

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nabírají kilometry, které pak budou prodávat v olympijské sezoně. Téměř kompletní plavecká reprezentace už potřetí tráví zimu na soustředění v Jižní Africe. Ve Stellenboschi používají stejný bazén, bydlí ale jinde. Po několika nepříjemných incidentech z minulého roku raději místo změnili. „Oproti dvěma předchozím kempům jsme zvolili jiné ubytování. Dříve jsme byli ubytování ve Stellenbosch Academy of Sports. Výhodou bylo, že jsme to měli asi 20 minut příjemné chůze na bazén. Ale loni jsme nebyli příliš spokojeni se stravou, navíc došlo na různých pokojích k nějakým zcizením hotovosti,“ vysvětluje reprezentační šéftrenér Vlastimír Perna.



Výprava proto letos bydlí v hotelu Protea, který se nachází asi sedm kilometrů od tréninkového bazénu.

„Musíme sice dojíždět minibusy, což klade určité požadavky na sladění tréninků různých tréninkových skupin tak, aby mohly jezdit společně, ale dá se to zvládnout,“ vysvětluje Perna. „Vlastně se nejedná o klasický hotel, ale kolonii patrových domů s 8 apartmány. Hotel je navíc v krásném prostředí a jídlo je o několik úrovní lepší. Po této stránce je to prima.“

Prostředí bazénu reprezentanti dobře znají už z předchozích let a naplno mohou využívat komfort, který celý komplex nabízí. I tak se ale našlo pár drobností, které se musely na místě vyřešit.

„Nám dobře známý bazén je desetidráhová otevřená padesátka. Součástí komplexu je i třípatrové fitness, kde si snad každý najde, co potřebuje. Trošku potíž je velmi obsazený bazén i jinými tréninkovými skupinami (plavci z Nizozemska, Dánska, Rakouska, Maďarska, triatlonisti ze Švýcarska, domácí klub),“ říká Perna. „Z toho vyplynulo to, že jsme po příjezdu dostali naprosto odlišný časový i prostorový harmonogram, než jsme požadovali a pokládali jsme jej za akceptovaný. Takže bylo nutné najít kompromisní řešení, abychom se všichni vešli a mohli trénovat.“

Český plavec Jan Šefl
Český plavec Jan Šefl

Ve Stellenboschi se sešla až na výjimky kompletní reprezentační sestava. Chybí Simona Kubová, která volí individuální způsob přípravy a také Barbora Závadová s Anikou Apostalon, které dlouhodobě trénují v Austrálii, resp. ve Spojených státech.

Třináctku plavců na soustředění tvoří Barbora Seemanová, Kristýna Horská, Jan Micka, Pavel Janeček, Filip Chrápavý, Ondřej Gemov, Jan Čejka, Tomáš Franta, Jakub Lahoda, Sebastian Luňák, Lucie Svěcená, Tomáš Ludvík a Martina Elhenická.

Olympijský limit mají zatím splněný Micka, Kubová a Seemanová. Jen setina na na dvoustovce chybí juniorskému mistru světa a Evropy Janu Čejkovi. Ve Stellenboschi mu pomáhá silná domácí konkurence Tomáše Franty a Tomáše Ludvíka.

„Za velmi pozitivní považuji, že se podařilo dát do tréninkové skupiny všechny tři naše nejlepší znakaře. V tréninku to je bezva, vzájemně si vyhovují a každý je silný v něčem jiném. Děkuji proto Petře Škábové a chomutovským trenérům, že k Honzovi Čejkovi dali na 14 dnů Tomáše Ludvíka a Tomáše Frantu,“ pochvaluje si Čejkův trenér Martin Kratochvíl.

Na náročnou sezónu je nezbytné se pořádně připravit. Možnost startu na olympiádě znamená pro každého sportovce jeden z vrcholů kariéry, plavce nevyjímaje. Proto se v Jižní Africe pracuje s velkým nasazením.

„Soustředění je zaměřené na objemový trénink, vyšší kilometráž, aerobní zátěž. Někteří už toho mají plné brýle ... Přeci jen je kilometráž o poznání vyšší než doma,“ líčí Perna.

„Soustředění je hodně náročné, ale zvládáme to. Jsem rád, že jsme na tomto místě, kde jsou skvělé tréninkové podmínky a krásné počasí,“ svěřil se z Jižní Afriky Jan Micka, který si olympijské limity na tratích 800 a 1 500 metrů volný způsob zaplaval už v loňském roce.

Většina reprezentantů se představí za měsíc na mistrovství republiky družstev v Pardubicích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud