metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Každý si video vykládá po svém, ale neví, jak funguje, říkají rozhodčí

  17:28
Mnohokrát se během podzimu diskutovaly výkony rozhodčích, případně verdikty od VAR. Ženy na listině arbitrů pro profesionální soutěže Jana Adámková a Lucie Ratajová se pro Metro rozpovídaly o vnímání videa fanoušky i porovnání se světem.
Adámková a Ratajová na loňském MS žen ve Francii | foto: ARCHIV

Jak vnímáte přínos videa?
Lucie Ratajová (LR): Určitě má své výhody. Jako nevýhodu vidíme, že jsme zatím měli video jen na čtyřech utkáních z osmi v první lize. Že je to špatně, vnímá jak široká veřejnost a funkcionáři, tak i my jako rozhodčí. Na tom se ale pracuje, od jara to bude pět zápasů. Druhá věc je vzdělání. Došlo trochu k problému ve vnímání veřejnosti. Každý si fungování videa vykládá po svém, ale veřejnost vůbec neví, jak jsme jako rozhodčí instruováni. Mluví se o čtyřech základních situacích, ale lidé se pořád snaží najít něco mezi. Druhá otázka je, jestli je to fungování ze strany rozhodčích dobře vysvětlováno, případně aplikováno.

Máte zkušenosti s videem i z mezinárodní scény, dá se to s našimi podmínkami srovnat?
LR: Technika, se kterou pracujeme tady, a podmínky na akcích FIFA, to je jako, když srovnáte trabant s mercedesem. Ale je to hlavně o penězích. Jenže veřejnost chce hned finální produkt bez chyb, což nejde. Je potřeba to lidem víc vysvětlovat. Možná i přímo na stadionech. Dát lidem možnost vědět, co se zrovna přezkoumává.

Jana Adámková (JA): Veřejnost očekávala, že když přijde video, zmizí všechny chyby a vše se vyřeší. Ale v tom by byl fotbal hrozně ochuzený. To už by mohl někdo řídit jenom z vozu, ale takhle video fungovat nemá. Vždycky jde o názor lidí. Pořád rozhoduje lidský element.

Proč dochází k různým posouzením situací při zápasech? Instrukce jsou přece pro všechny stejné.
LR: Jsou, ale i v nich jsou každý měsíc nějaké posuny. Pořád jsme nově vzdělávaní. Studujeme to, konzultujeme.

Proč se jdou rozhodčí někdy na obrazovku podívat, a někdy ne? V Anglii nechodí vůbec.
JA: Anglie to má úplně obráceně. Tam, jestli je penalta, vlastně rozhoduje videorozhodčí. Tam se sudí na hřišti dívat nechodí. Veřejnost tak má srovnání a nechápe to.

LR: Jsou situace, kdy vás videorozhodčí k obrazovce může poslat, a kdy nemůže. U nás, jakmile vás tam nepošle, je to pro lidi špatně. 

VAR

Nižší desítky milionů korun bude stát provoz systému videorozhodčího (VAR) na všech osmi ligových zápasech. K tomu má dojít od příští sezony nejvyšší soutěže. Pro jarní část té aktuální přibude VAR na pátém utkání. A také na všech barážových zápasech. Zatímco u čtyřech, které vysílá televize, zajišťují VAR právě přenosové vozy, u pátého se bude využívat streamu. „Tři kamery, které tam jsou, doplníme o další čtyři,“ řekl na tiskové konferenci výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta. Předseda LFA Dušan Svoboda ho doplnil: „Tuto technologii otestujeme a pak by měla být aplikována i na zbylé zápasy.“ LFA spolu s Fotbalovou asociací ČR aktuálně poptávají technického dodavatele pro příští sezonu. Součástí VAR pak bude i ofsajdová lajna. Gólová technologie se zatím v Česku neobjeví. „Vyjde totiž na 250 tisíc eur na jeden stadion,“ vysvětluje Svoboda. V souvislosti s rozšířením VAR se navyšuje také počet vyškolených rozhodčích. Ze současných osmnácti má být pro příští ligový ročník proškolených čtyřiadvacet sudích. Do budoucna pak všichni, kteří se objeví na listině pro profesionální soutěže. LFA také předčasně prodloužila smlouvu s generálním partnerem Fortunou do roku 2024. Tato společnost chce přispět i na VAR. 

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Komerční sdělení

Lumír Běhal: Pohled z kabiny strojvedoucího mě nikdy neomrzí

vydáno 19. dubna 2024

Lumír Běhal je muž mnoha profesí a zájmů. Má za sebou bohatou kariéru strojvedoucího, aktuálně jezdí pro Arrivu s elektrickými vlaky. Je jeden ze...  celý článek