Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 26.4.2024, svátek má Oto 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA – TV tip – legendární válečný film

14.02.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA – TV tip – legendární válečný filmVedle válečných filmů, které jsou cíleně zaměřeny na dramatické průběhy bitev a na velkolepé bojové scény, najdete v kinematografii i díla, která se zaměřují spíše na proměny, které se odehrávají v duších vojáků. Od natočení ĎÁBELSKÉ BRIGÁDY sice uplynulo již více než padesát let, ale stále je to svěží dílo natočené podle skutečných událostí z druhé světové války.
 







Vychází přitom z podobné situace, jako velice kvalitní film Roberta Aldricha TUCET &SPINAVCŮ (psali jsme o něm viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=11633). Ten popisoval osudy fiktivního trestaneckého oddílu, nasazeného do válečné vřavy. Film ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA vznikl podle knihy George Waltona, bývalého člena jednotky  a kroniky jedné skutečné neobvyklé vojenské brigády, která zasáhla do bojů.

Na počátku je rozkaz plukovníku Robertu Frederickovi (William Holden), který si dosud hověl v zázemí kanceláře, aby se ujal nově vzniklého výcvikového střediska a sestavil zde jednotku pro speciální účely. Bez jakýchkoli bojových zkušeností si plukovník musí poradit s „materiálem“, který je k dispozici. Jde o bandu kriminálníků a dezertérů a on má na jejich výcvik určeny čtyři měsíce. Situaci ještě zkomplikuje přidaná kanadské rota. Jak sloučit odvedené grázly s kanadskými nadšenými dobrovolníky, zvláště, když metody výcviku musí plukovník teprve vymýšlet? Není to jednoduché, ale absolutní kázeň kanadských důstojníků i vojáků působí jako příklad.
Po tvrdém, výcviku odjede speciální kanadsko-americká jednotka bojovat do extrémních podmínek na italskou frontu. I tady je k nové jednotce z počátku velká nedůvěra, ale vojáci překvapí. Místo průzkumu se jim podaří obsadit město, zlikvidovat tím klíčový bod německého zásobování a zajmout dvě stě nepřátel i celý štáb. Tímto odvážným kouskem si zaslouží přezdívku ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA, které ji zůstane i při dalších bojových operacích. Ta přijde vzápětí. Spojenci se už několik týdnů marně pokoušejí dobýt dobře opevněný skalní masiv La Difensa. Plukovník Frederick nabídne svůj oddíl a navrhne jediný způsob řešení. Riskantní plán bleskového útoku se sice vydaří, ale za cenu velkých ztrát...
I když film nešetří velkolepými bojovými scénami za účasti tisíců statistů a přístupem k natáčení možná připomene westernové schéma, jeho největší hodnota spočívá jinde. Režisér Andrew V. McLaglen (dosud známý jako tvůrce právě westernů a několika epizod televizního seriálu o Perry Masonovi) se podařilo mistrně ztvárnit proměnu charakterů jednotlivých vojáků, včetně jejich legendárního „otce“ velitele plukovníka Fredericka. Ten se z kancelářské myši stane pravým typem drsného, ale chápajícího chlapa, což skvěle vystihl jeho představitel William Holden. Každý z jednotlivých vojáků prožívá válku jinak a musí se s ní vyrovnat po svém. Hlavně pak když musí reagovat na situaci, kdy nechce zabíjet, ale musí, protože jinak by nepřežil on. Právě načrtnuté příběhy obyčejných lidí, pěšáků na šachovnici plánů velitelských štábů, dělají z tohoto filmu dílo, které přežilo do dnešních dnů.
Foto: csfd.cz, imdb.com, amazon.co.uk.com

*****************************************
ĎÁBELSKÁ BRIGÁDA
(The Devil´s Brigade), USA 1968
režie Andrew V. Mc Laglen
uvádí v sobotu 22. února ČT2 od 22,15 hodin

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Fratišek Svoboda - 12.2.2022 - 0:05

věřím v tento válečný historický film


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0468 s