Hlavní obsah

Neutrácíte zbytečně? Bez těchto beauty produktů se obejdete

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Přestože se vás výrobci snaží přesvědčit o opaku, spoustu kosmetických vymožeností ve skutečnosti vůbec nepotřebujete. Tak schválně, kolik produktů z následující sedmičky se najde ve vaší koupelně?

Článek

Některé položky se na náš seznam dostaly jen proto, že se dají velmi snadno nahradit, jiné jsou tam z důvodu, že ze své podstaty nemohou fungovat. Jedno ale mají společné – jde o beauty produkty, bez kterých se obejde vaše pleť, pokožka těla i vlasy.

1. Noční krém

Nechápejte nás špatně. Rozhodně vás nenabádáme k tomu, abyste skákaly do peřin bez vrstvy pleťového krému. Opravdu ale potřebujete kelímek, který má na etiketě přídavné jméno „noční“? Určitě ne.

Stejně dobře vám poslouží osvědčený hydratační krém. Hlídat si musíte jen to, aby neobsahoval SPF. Tento ochranný štít sice slouží na jedničku, ale mívá tendenci pokožku zatěžovat, proto se hodí opravdu jen na den.

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Krém s označením „noční“ ve skutečnosti vůbec nepotřebujeteFoto: OPOLJA, Shutterstock.com

2. BB krém

Pátrat nemusíte ani po „bíbíčku“, které je v podstatě obdobou tónovacích krémů. Pokud nemáte na klasický make-up náladu a zároveň se necítíte na to, abyste byly úplně „bez“, jednoduše ho smíchejte s hydratačním krémem.

Jestli splňuje váš hydratační krém nebo make-up požadavek na SPF, není důvod investovat do nového produktu. Výhodou také je, že si samy můžete určit podíl obou složek – ve dnech, kdy vás pleť nezlobí stačí do krému přidat opravdu jen kapku make-upu pro lehké sjednocení.

3. Produkt zmenšující póry

Velikost pórů je daná geneticky. Pokud máte tu smůlu, že se s rozšířenými póry potýkáte, určitě byste měly pleť co nejdůkladněji čistit a spoléhat na kosmetiku s ovocnými kyselinami (zejména s obsahem BHA kyselin, jako je kyselina salicylová), které vzhled pokožky výrazně vylepší. Krémy bohužel nemají tu moc, aby póry zmenšily nebo je dokonce vyzmizíkovaly. Ano, dokážou je na chvíli stáhnout. Ale jen na efekt. Na tomto principu fungují také nejrůznější podkladové báze, které póry vyplní a tím je udělají méně viditelnými. Jakmile ale pleť opláchnete, jste tam, kde jste byly.

4. Peeling na rty

Voňavé cukrové peelingy, které si promnete na rtech, jsou bezesporu příjemné. Pokud ale máte lepší nápad, jak utratit dvě nebo tři stovky, klidně si vezměte na pomoc jen obyčejný kartáček na zuby. Jemným promasírováním totiž docílíte totožného efektu.

A pokud přeci jen prahnete po peelingu, jednoduše smíchejte trochu cukru s medem. Stejnou recepturu můžete navíc použít i na celé tělo. Nemáte zač!

Foto: Juta, Shutterstock.com

Peelingy na rty sice fungují dobře, ale ani za ně nemusíte utrácetFoto: Juta, Shutterstock.com

5. Pěna na holení

Ano, stále mluvíme k ženám. Řeč je totiž o dámským pěnách. Pokud jste na jejich používání zvyklé, určitě v tom můžete pokračovat, taková pěna vám ale obvykle nabídne úplně to samé, co sprchový gel s hydratačními vlastnostmi (nejlépe krémový). Takže pokud chcete ušetřit nějakou tu korunu i místo na vaně, s čistým svědomím pěny ignorujte.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pěna na holení? Tu hravě nahradí krémový sprchový gel Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

6. Zpevňující tělový krém

Nechceme být posly špatných zpráv, ale krém, po jehož natírání byste měly pokožku reálně zpevněnou, ještě nebyl vynalezen. Kdyby ano, posilovny by dávno zely prázdnotou. Přestože si výrobci pohrávají se slovíčky jako navrácení pevnosti nebo větší pružnost, pravdou je, že krém zkrátka nemá takovou moc, aby vám se zpevněním těla pomohl. Pravidelnou hydrataci ale určitě nezanedbávejte!

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Tělové krémy jsou pro hydrataci pokožky nezbytné, žádné velké zpevnění ale nečekejteFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

7. Sérum na roztřepené konečky

Pamatujete si na nejmenovanou reklamu, kde si modelka vybírala mezi vlasovými produkty a nůžkami? Realita bohužel tak růžová není. Neexistuje výrobek, který by dokázal uzdravit  roztřepené konečky.

Nevěřte proto marketingovým pohádkám, místo toho choďte pravidelně ke kadeřníkovi na zastřihávání. Zásadní je používání kvalitní vlasové kosmetiky, a především celkové šetrné zacházení s vlasy, především je šetrně fénujte.

Co na pleť funguje naopak velmi dobře, je kosmetika s vitaminem C! Pořídíte si masku, nebo rovnou i sérum? 

Reklama

Načítám