„Od října 2018 do dubna 2019 jsem byl na misi v Afghánistánu. Neutrpěl jsem tam žádné zranění. Pak se člověk vrátí domů a...,“ jen rozpačitě pokrčil Richard rameny, když reportérovi Blesk.cz líčil, co se mu stalo.

Byl doma jen 14 dní

Richard se z Afghánistánu vrátil v polovině dubna 2019. Měl v České republice načerpat nové síly a vrátit se opět na zahraniční misi. „Připravoval jsem se na to, jen jsem nevěděl, kam to bude," řekl.


Osudného dne, 1. května 2019, se půl hodiny po půlnoci vracel z pálení čarodějnic, které jako dobrovolný hasič pomáhal organizovat. Měl na sobě úplně novou reflexní hasičskou bundu. Pár set metrů od svého domu přecházel silnici. Když v tom se přiřítil Lukáš F. (35) ve Fordu Mondeo.
Video
Video se připravuje ...

Lukáši (35) z Brna hrozí až 18 let vězení za to, že úmyslně najel do chodce. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Nehodu si vůbec nevybavuje

O Richarda přecházejícího silnici zavadil zrcátkem. To Lukáše asi tak vytočilo, že se hned za křižovatkou s autem otočil, do Richarda znovu najel a z místa nehody ujel. Voják utrpěl natolik vážná zranění, že přežil jen zázrakem. Z nehody si nepamatuje vůbec nic.

„Od nehody uplynulo tři čtvrtě roku a já si z ní dodnes nic nepamatuji. Bylo teď hodně zvláštní, když jsem se mohl poprvé podívat do očí člověku, který mi způsobil tolik potíží,“ řekl Richard, který věří, že se vrátí do armády.

Krajský soud v Brně nyní rozhoduje o trestu pro Lukáše F. „Byl jsem vytočený na svou přítelkyni,“ vysvětloval svůj zkrat přes soudem. Policisté ho dopadli po dvou měsících. Za vraždu ve stádiu pokusu mu nyní hrozí až 18 let vězení.

V rámci tohoto stání ho soud může odsoudit i k zaplacení 772 tisíc korun jako bolestného. Pak ho Richard může žalovat ještě i u civilního soudu například o ušlou mzdu.

Nezvládl rozchod

Lukáš F. byl už šestkrát trestaný a v době činu byl v podmínce. U soudu přiznal, že užívá pervitin a pije alkohol, neboť nezvládal rozchod s přítelkyní. V době nehody ale nebyl pod vlivem žádné z těchto látek. Byl prostě jen rozzuřený a potřeboval "zchladit žáhu"...

Fotogalerie
10 fotografií