HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 14.2.1140 – Českým knížetem se stává Vladislav II., schopný panovník...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 14.2.1140 – Českým knížetem se stává Vladislav II., schopný panovník a druhý český král

 

Vladislav II. – podceňovaný mladík, který si vybojoval korunu

Před 880 lety zemřel český kníže Soběslav I. a na jeho místo nastoupil jeho synovec, Vladislav II. Bylo mu tehdy kolem třiceti a šlechtici ho stále měli za nerozvážného mladíka, kterého budou moci snadno ovládat. Vladislav je ale překvapil na všech frontách.

Byl zásadovým panovníkem a rozhodně si nenechával kálet na hlavu. V první bitvě u Vysoké sice ještě dostal na budku, ale hned vzápětí vzpurné šlechtice srovnal. Dokázal totiž přesvědčit k pomoci římského krále Konráda a upevnil tak své postavení.

Účastnil se také křížové výpravy (i když neúspěšné) a později podpořil tažení císaře Fridricha Barbarossy v severní Itálii. Získal si tak Rudovousovu vděčnost a roku 1158 byl korunován jako teprve druhý král v naší historii.

Vládl úctyhodných 32 let a když mu bylo něco přes 60, uznal, že už mu nezbývají síly. Vzdal se proto koruny, aby zajistil vládu svému nejstaršímu synovi, Bedřichovi.

V té době už byl ale ambiciózní Vladislav císaři trnem v oku, což přispělo k tahanicím o moc mezi přemysloveckými rodovými větvemi. Na knížecí stolec proto usedl Barbarossou podporovaný Soběslav.
Vladislav II. tak prožil poslední léto svého života v exilu v Durynsku, kde také zemřel.

Tak odešel jeden z našich nejschopnějších panovníků, jehož vláda se nesla ve znamení rozkvětu kultury i vzdělanosti (byla založena řada klášterů). Kaňkou na Vladislavově odkazu je tak hlavně neslavný konec jeho vlády, který rozdráždil nevraživost mezi jednotlivými Přemyslovci i císařem.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře