Ligue 1 - preview 25. kola

14.02.2020, 08:17, aktualizováno 16.02.2020, 08:46
Previews
Lyon bral z posledních tří zápasů jenom jeden bod a v tabulce je jedenáctý, i proto potřebuje porazit Štrasburk. Rennes cestuje do Remeše, Saint-Étienne se představí v Brestu a tečku za kolem udělá večerní klání Lille - Marseille...
Olympique Lyon - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Lyon sice nemá v Ligue 1 ideální postavení, ale přesto dělá všechno pro to, aby se do evropských pohárů probojoval i na příští ročník. Daří se mu totiž v obou francouzských pohárech, které bere jako jakousi zálohu, kdyby se náhodou nepodařilo uspět v lize. Ani tam nemá nic ztraceno. Potřeboval by v ní však zažehnat menší krizi proti Štrasburku.

Jedna překážka pro to, aby mohli Les Gones uspět v Coupe de France, případně v Coupe de la Ligue, ovšem přece jenom stojí. A to hodně těžká. Ve středu se jim podařilo skolit ve čtvrtfinále Francouzského poháru slovutnou Marseille, los jim ovšem jako dalšího soupeře přisoudil PSG. A ve finále toho Ligového narazí v dubnu rovněž na Pařížany.

I proto by měli mít velký zájem, aby vylepšili své současné umístění v chabém středu tabulky, aby i přes Ligue 1 měli šanci prokousat se do pohárové Evropy. V uplynulých třech kolech však získali pouhý bod, a to navíc v souboji s předposledním Amiensem, takže své pozice zase výrazně oslabili. Mimochodem v Lize mistrů je čeká také klání s Juventusem.

OL rozhodně hodně povzbudila výhra nad Marseille. A rádo by na ní navázalo taktéž ve střetnutí s nepříjemným Štrasburkem, který dosud uzmul dokonce o tři body více. Teď navíc již bude k dispozici nová posila Bruno Guimaraes, jenž doplnil své reprezentační povinnosti a může prožít debut v novém dresu. Za Brazilce vysázel klub dvacet miliónů eur.

Rozšířil už tak dlouhatánský seznam jeho krajanů poté, co si ho vedení vyhlédlo z Paranaense. "Je to hráč, který by na hřišti měl zklidnit v některých pasážích hru," očekával trenér Rudi Garcia. "Na začátku sezóny jsem říkal, že potřebujeme někoho jiného než je Lucas Tousart. A našli jsme ho přesně. Více tlačí na soupeře a více riskuje," dodal.

Jeho příchod do klubu si hodně přál i sám Juninho Pernambucano, sportovní ředitel Lyonu. "Zavolal mé rodině a mým agentům. Byl upřímný a loajální," pochvaloval si Bruno Guimaraes. "Představil mi skvělý projekt. To mě připomnělo jít právě sem, i když mám španělský pas a mohl jsem hrát LaLigu. Chtěla mě Benfica a Atlético Madrid."

Domácí stratég bude moci počítat s Marcelem i Jeanem Lucasem, jimž vypršel karetní trest, pořád má však i nadále na marodce pět svých svěřenců. Zatímco Memphis Depay, Jeff Reine-Adélaïde a Oumar Solet budou mimo hru pravděpodobně až do konce ročníku, očekává se, že Léo Dubois a Youssouf Koné by se mohli vrátit do akce v následujících týdnech.

Le Racing nebude představovat pro Olympique vůbec jednoduchou zkoušku. Mužstvo trenéra Thierryho Laureyho je ve formě, v uplynulých osmi ligových kolech z možných čtyřiadvaceti bodů urvalo osmnáct. A právem usiluje o přední místa stejně jako jeho aktuální protivník. Před týdnem zvládlo klání se Štrasburkem, předtím skolilo venku těsně Toulouse.

Vyřešit otázku v defenzívě bude pro Laureyho vůbec to nejdůležitější. Chybět mu totiž budou suspendovaní Lionel Carole a Ibrahima Sissoko. Zranění jsou pak Sanjin Prcič, Anthony Caci i Benjamin Corgnet. "Máme dobrý tým. Myslím si, že k záchraně nám budou stačit další dvě vítězství. Až pak můžeme myslet na něco lepšího," uvedl záložník Dimitri Liénard.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Rafael, Marcelo, Denayer, Fernando Marcal - Jean Lucas, Thiago Mendes - Toko Ekambi, Cherki, Terrier - Dembélé
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Simakan, Koné, Mitrovič, Lala - Bellegarde, Djiku, Liénard - Thomasson - Ajorque, Waris
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.69 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Stade Rennes v týdnu postoupilo do semifinále Coupe de France a teď se zase musí koncentrovat na domácí soutěž, kde ho čeká náročné vystoupení v Remeši. Minulá ligová kola se hostům příliš nepovedla a v důsledku toho se náskok na třetím místě ztenčil na pouhý bod.

Boj o pohárové příčky a zvláště o třetí místo se pořádně dramatizuje. Stade Rennes je sice pořád třetí, ale v důsledku porážky v Lille a domácí remízy s Brestem se náskok ztenčil na pouhý jeden bod, přičemž ze zadních pozic se dopředu netlačí jen Lille, ale také Montpellier, Strasbourg, Monako a další.

Kouče Juliena Stéphana při zmíněných ztrátách mrzel jeden fakt, že jeho svěřenci nebyli schopni vstřelit gól, což se jim v letošní sezoně zas tak často nestává. V pohárovém vystoupení proti Belfortu už se "Les Rouges et Noirs" prosadili třikrát a postoupili do semifinále, ale zápas v Remeši bude o něco tvrdším oříškem a to proto, že na stadionu Augusta Delauneho zvítězili naposledy v roce 2014.

Remeš se navíc nevzdává naděje zahrát si evropské poháry. Z desátého místa ztrácí na svého soupeře osm bodů, navíc situace ve středu tabulky je hodně zhuštěná a výhra může posunout tým o několik pater dopředu. Forma Remeše není nijak slavná a celku chybí v posledních kolech větší kontinuita. Dá se říci, že domácí střídají dobré výsledky s těmi horšími, přičemž ty horší poslední dobou převažují.

Remeši bude chybět pouze Arbër Zeneli, zatímco hosté se musí obejít bez Jakoba Johanssona a Jonase Martina, oba laborují se zraněním. K tomu zůstávají nejisté starty Greniera, Morela a Nymsiho.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Konan, Disasi, Abdelhamid, Foket - Chavalerin, Romao - Cafaro, Dingome, Doumbia - Dia
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Gnagnon, Silva, Maouassa - Raphinha, Bourigeaud, Siliki, Castillo - Niang, Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 2.92 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Pořád nemusí St. Étienne házet flintu do žita. Ačkoli se mužstvo po celou sezónu potýká s nekonstantní výkonností, způsobenou náročným programem nebo mnohačetnými absencemi, zásluhou velké vyrovnanosti v Ligue 1 ještě může zachránit, co dosud zpackalo. Především se musí v Brestu pokusit a odpoutání se co nejdále od sestupového pásma.

Hosté se díky mizerné sérii v lize najednou místo boje o evropské poháry ocitli v záchranářských starostech. V uplynulých osmi zápasech prohráli hned sedmkrát! Na takové výsledky nejsou v St. Étienne v žádném případě zvyklí. Kdyby se však ASSE pořádně nakoplo k nějaké šňůře výher, rázem by zase mohlo usilovat o pohárovou Evropu.

A navíc se Les Verts dobře daří v Coupe de France. Právě tudy by mohla vést cesta ke konečnému úspěchu. Ve čtvrtek se jim podařilo potvrdit roli favorita s Épinalem a proklouzli do semifinále, kde na ně bude čekat obhájce trofeje Rennes. "Vydali jsme ve Francouzském poháru hodně sil. Času na zotavení bude minimum," říkal hostující kouč Claude Puel.

Jeho svěřenci by se vážně chtěli konečně chytnout nějakého stébla. S Brestem na podzim před vlastními fanoušky remizovali. "Víme, že musíme bičovat sami sebe," pokračoval Puel. "Náš soupeř měl celý týden na to, aby se připravil. Naším cílem je uzmout trochu více technické kontroly. Každý týden se musíme na zápasy připravovat tak, jako kdyby byly rozhodující."

Proti Épinalu se po dlouhé odmlce trefil Denis Bouanga. Možná také proto, že si gabonský forvard vybíral střelecký půst, se St. Étienne výsledkově nedařilo. "On má velký potenciál. Snažil se tohle moje tvrzení vyjadřovat po zranění," chválil Puel. "Když jsme měli několik zranění, hodně jsme na něj spoléhali. Musí jen znovu získat zpět lehkost a čerstvost."

Hostům se zřejmě vrátí tvůrce hry Wahbi Khazri, jenž vynechal Coupe de France kvůli karetnímu trestu, k dispozici jinak budou i Jean-Eudes Aholou a Yohan Cabaye. Otázkou je, jestli se na plac podívají Ryad Boudebouz, Romain Hamouma a Arnaud Nordin, jež trápí různé zdravotní trable, mimo hru zůstávají Kévin Monnet-Paquet a Zaydou Youssouf.

Brest v posledních pěti zápasech urval slušných osm bodů, a ačkoli se nachází pravidelně jen v dolní polovině tabulky, pořád se mu daří držet se nad červenými příčkami. A to je pro něj ta nejdůležitější zpráva. "Hlavně doma dosahuje dobrých výsledků," varoval svůj tým Puel. "Střetnutí s ním jsou vždy hodně otevřené. Má ucelený kádr i způsob hry," mínil.

Jean-Charles Castelletto, to je hráč, kterého domácí lodivod Olivier Dall'Oglio stále nebude moci využít kvůli suspendaci. Z marodky se už zapojil do přípravy uzdravený Ibrahima Diallo, ještě však na trávník v duelu se St. Étienne nevběhne. Nemoc prý postihla Mathiase Autreta, o jeho zařazení do sestavy se tak údajně rozhodne až těsně před utkáním.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Bain, Duverne, Perraud - Court, Battocchio, Belkebla, Grandsir - Charbonnier, Cardona
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Saliba, Perrin, Kolodziejczak - Honorat, M'Vila, Cabaye, Trauco - Bouanga - Diony, Abi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.33 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Šestnáctkrát v řadě napříč všemi soutěžemi Marseille neutrpěla jedinou porážku. Její slovutnou sérii utnul až ve středu Lyon, na jehož půdě v rámci čtvrtfinále Coupe de France padla nejtěsnějším možným způsobem. Hledat vzpruhu v souboji s Lille pro ní bude jednoznačnou prioritou, aby si mohla upevnit své druhé místo v tabulce Ligue 1.

Protože OM už nadále nepůsobí v Ligovém poháru, v němž skončilo loni v říjnu, ztratilo zřejmě definitivní naději na uzmutí cenné trofeje. Příliš se totiž nepředpokládá, že by ještě v lize stačilo stihnout vedoucí PSG a triumfovalo. "Jsme smutní. Byla to naše jediná šance na zisk poháru. Chtěl jsem v téhle soutěži vydržet až do konce," hlesl kouč André Villas-Boas.

Utkání na Groupama Stadium se už chýlilo aspoň do prodloužení, hosté však inkasovali rozhodující přesný zásah devět minut před koncem. "Hlavním cílem každopádně byla liga. Musíme pokračovat dál a soustředit se na ní. Aspoň nyní bude dostatek času na přípravu a rekonvalescenci. Dosud jsme odvedli dobrou práci," hledal pozitiva portugalský stratég.

Na druhém místě měli Les Phocéens po čtyřiadvaceti odehraných kolech pohodlný náskok osmi bodů na třetí Rennes, o jeden bod více právě na aktuálního soka. "Na Lille si můžeme utvořit už dvanáctibodový odstup, pokud vyhrajeme," uvědomoval si André Villas-Boas, jenž se možná bude muset obejít bez své hlavní opory v ofenzívě Dimitria Payeta.

Marseillský útočník si totiž v duelu s Lyonem poranil stehenní sval, a ačkoli jeho návrat na trávníky se čeká v nejbližších dnech, je otázkou, zda se stačí dát do kupy právě na nedělní klání. Není pak úplně jisté, jestli se mezi tři tyče vměstná brankářská jednička Steve Mandanda, jehož také sužují zdravotní potíže, zcela fit není ani Darío Benedetto.

Ve čtvrtek oslavil své kulaté třicáté narozeniny hostující záložník Kevin Strootman. Jako dárek k nim by si bezpochyby přál plný bodový zisk na severu Francie. "Chtěli jsme vyhrát trofej. Holt to nebude tento rok, ale až ten příští," vzhlížel do budoucna. "Pro nás je utkání v Lille nesmírně důležité. Musíme se kvalifikovat do Ligy mistrů pro další ročník."

Olympique dlouhodobě spoléhá na výtečnou práci v zadních liniích. A je zatím jediným celkem z top pěti lig v Evropě, který v roce 2020 v Ligue 1 ještě ani jednou neinkasoval. Taková čísla nepředstavují pro LOSC dobré zprávy obzvláště za situace, kdy ještě zřejmě naplno nevyužijí služeb svého nejlepšího střelce celého týmu Victora Osimhena.

Nigerijec před týdnem nedohrál zápas v Angers, přesto se nakonec ukázalo, že jeho zranění není úplně vážné. Není však přesto příliš pravděpodobné, že by trenér Christophe Galtier hodlal více riskovat jeho zdravotní stav a nasadil ho hned od úvodních minut. Chybět by jinak domácím měli celkově tři suspendovaní hráči, a to Benjamin André, Gabriel a Xeka.

Dogy jsou mimochodem ve formě, v uplynulých třech kolech vydolovaly maximální počet bodů. A reálně atakují pozice v top trojce. "Nechci tu mluvit o umístění na prvních třech pozicích. Před námi je ještě spousta utkání," uvedl Galtier. "Liga je velmi vyrovnaná, na tohle je ještě příliš brzy. Nicméně je skvělé, že jsme teď vyhráli třikrát za sebou," těšilo ho.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Gabriel, Reinildo - Renato Sanches, Soumaré - Bamba, Ikoné, Luiz Araujo - Rémy
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Strootman, Sanson - Sarr, Germain, Radonjič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.32 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Amiens SC - Paris Saint-Germain  (sobota 17:30)
Pařížané nastoupí na půdě předposledního Amiensu zřejmě v okleštěnější sestavě. S ohledem na veledůležité klání Ligy mistrů proti Dortmundu, které je na programu příští úterý, se na place neobjeví Neymar či Kylian Mbappé, kteří tak dostanou dostatek času na přípravu právě pro evropské poháry. I bez nich budou hosté v tomhle souboji jasným favoritem.

PSG podstoupilo, s ohledem na působení v Coupe de la Ligue i Coupe de France, opravdu náročný program. Od začátku ledna sehrálo hned dvanáct utkání napříč všemi soutěžemi. A zvládla tuhle dlouhou šňůru zápasů parádně. Urvalo hned jedenáct výher, remizovalo pouze s Monacem. Naposledy ve středu smetlo venku Dijon v rámci Francouzského poháru.

Situaci v Ligue 1 mají svěřenci trenéra Thomase Tuchela pevně ve svých rukou, není tedy potřeba hrotit právě nynější mač v Amiensu. Byť by si německý stratég určitě nepřál, aby jeho mužstvo generálku před osmifinále Ligy mistrů nezvládlo. Šanci alespoň dostanou méně vytěžovaní hráči, a to včetně historicky nejlepšího střelce klubu Edinsona Cavaniho.

Uruguayec by mohl na Stade de la Licorne dosáhnout na jednu zajímavou metu. Chybí mu jen jeden gól, aby zkompletoval rovnou dvoustovku přesných zásahů v dresu PSG. "Cítím, že se mu to buď v sobotu nebo v úterý povede," říkal Tuchel. "Od svého gólu proti Lyonu získal sebedůvěru. To je dobrá zpráva nejen pro něj, ale pro celý tým. Pochopitelně," dodal.

Protože Neymar, jenž by údajně měl po svém zranění žeber proti Borussii již nastoupit, se v základu neobjeví, přičemž volno obdrží na devadesát procent taktéž Mbappé, je Cavani v podstatě náhradníkem číslo jedno. Přišel sice o své místo v jedenáctce díky příchodu Maura Icardiho, snaží se však dostat do formy, a třeba proti Dijonu odvedl velmi slušnou práci.

Co se dalších agencí týče, zdravotní potíže trápí Colina Dagbu a Abdoua Dialla, zcela fit není ani Presnel Kimpembe. Idrissa Gueye, Marquinhos i Marco Verratti by měli být již zdraví. "Nechceme v Amiensu podstupovat velká rizika," potvrdil Tuchel. "I tak však nasadím silné mužstvo. Na hřišti budou Juan Bernat i Thiago Silva, chceme využít i Marquinhose."

Amiens není v záviděníhodné pozici, už čtyři body totiž ztrácí na barážové osmnácté místo, a že by body mělo hledat zrovna proti PSG, to se říci rozhodně nedá. Ligové vítězství si připsalo naposledy zkraje listopadu loňského roku, od té doby uhrálo jen další čtyři plichty. Naposledy přitom bylo velmi blízko cennému skalpu Monaca před vlastními fandy.

Jenže totálně zmrvilo závěr utkání a nakonec nevydolovalo ani remízu. "Šílím z toho," uvedl trenér Luka Elsner, pod nímž se dle zákulisních informací kýve trenérská židle. "Všechno je proti nám. Jako kdyby tohle byl náš osud. Hráli jsme dobře osmdesát pět minut a pak jsme ztratili koncentraci. Bylo to hodně frustrující, protože jsme působili stabilně," hlesl.

Domácí se musejí vypořádat s absencemi suspendovaného Thomase Monconduita a Bakayeho Dibassyho, zranění jsou Prince Désir Gouano, Mathieu Bodmer i Isaac Mbenza, otazník visí nad startem Samana Ghoddose. "Říkám hráčům, aby nescházeli z cesty, po které se vydáváme. V určitém okamžiku se nevyhnutelné již musí vyplatit," věřil Elsner.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Opoku, Dibassy, Aleesami - Gnahoré, Blin - Mendoza, Kakuta, Diabaté - Guirassy
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Kehrer, Thiago Silva, Marquinhos, Juan Bernat - Di María, Ander Herrera, Paredes, Draxler - Cavani, Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.94 - 4.66 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nîmes Olympique - Angers SCO  (sobota 20:00)
Až na osmnáctém místě se drží hráči Nimes Olympique, přesto můžeme říci, že mají velmi dobrou formu, neboť tři zápasy v řadě vyhráli. Crocodiles potřebují v nastoleném trendu pokračovat a proti trápícímu se Angers by to mohlo vyjít.

Měsíc únor se zatím pro Nimes Olympique vyvíjí nad očekávání dobře, tři zápasy a tři výhry vrátily jihofrancouzský celek zpátky do boje o záchranu. Na sedmnáctý Dijon už ztrácí jenom bod, takže boj o záchranu zatím slibuje napínavou podívanou až do úplného konce. Nimes se veze na vítězné vlně a v tom by pochopitelně rádo pokračovalo i proti Angers, se který první zápas prohrálo.

Kouč Bernard Blacquart si velmi vážil výhry na půdě OGC Nice, na druhou stranu dobře ví, že důležitější zápasy teprve přijdou a proti Les Scoïstes je to jeden z nich. Přímý záchranářský souboj a navíc před vlastním publikem vyzývá k zisku tří bodů.

Angers se po dobrém začátku přestalo dařit a v tuto chvíli už můžeme hovořit o menší výsledkové krizi. Hosté sice nedávno drželi čtyřzápasovou neporazitelnost, ale z těchto zápasů brali jen jednu výhru. Celkově Angers vyhrálo z deseti zápasů jen jednou a to je samozřejmě pro ambice klubu málo. V tuto chvíli má Angers před svým soupeřem šest bodů náskok a ten se může po víkendu zmenšit o polovinu.

Clement Depres a Renaud Ripart zůstávají mezi zraněnými, co se týče Deauxe a Vallse, jejich starty jsou minimálně nejisté. Ztráty hlásí i protější strana, Kanga, Nouri a Melali laborují se zraněními a Pavlović s Capellem jsou v trestu.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Miguel, Martinez, Briancon, Alakouch - Sarr, Fomba - Philippoteaux, Benrahou, Ferhat - Roux
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Traoré, Thomas, Doumbia - Santamaría - Thioub, Fulgini, Mangani, Lage - Alioui
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.24 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - FC Metz  (sobota 20:00)
Už dost bylo ztrát, fotbalisté FC Nantes se po sérii nelichotivých výsledků propadli až do druhé poloviny tabulky a pokud prohrají i s Métami, ocitnou se regulérně v záchranářském kolotoči. Kanárci si svojí situaci dobře uvědomují a proti šestnáctému mužstvu tabulky chtějí zvítězit.

Příchod nového roku vypadal v Nantes velice optimisticky, Kanárci postoupili v Coupe de France a k tomu přidali i ligovou výhru nad Saint-Étienne. Všechno je ale pryč, protože tyto dvě výhry byly zároveň posledními. Následovalo vyřazení z poháru a tři ligové porážky v řadě. Až o víkendu se je podařilo zastavit remízou v Dijonu, která je vzhledem k postavení obou celků v tabulce spíše další ztrátou.

Nantes se nutně potřebuje odpíchnout k lepší výkonům, ale Méty rozhodně nebudou snadným soustem. Ne snad pro své postavení v tabulce, které rozhodně není příznivé, ale především pro lepší vzájemnou bilanci. Méty totiž první letošní zápas s Nantes vyhrály. Říjnové střetnutí rozhodl jedinou brankou čtyři minuty před koncem Habib Diallo.

Domácí prahnou po revanši i vylepšení vzájemné bilance. Nantes vyhrálo v nejvyšší soutěži za posledních deset let nad Métami jen jednou jedinkrát.

Les Grenats mají v této sezoně dle očekávání záchranářské starosti a zatím jim patří nesestupové šestnácté místo, ale situace u dna tabulky je vyrovnaná, takže jakékoliv zaváhání může znamenat další propad. Méty mají od nového roku slušnou formu, prohrály až o víkendu s Bordeaux, jinak do té doby pravidelně sbíraly body.

Méty budou při své "nantské" misi postrádat Manuela Cabita i Renauda Cohadeho, oba se zotavují ze zranění. Vincent Pajot a Habib Maïga jsou v trestu. Ani Kanárci nebudou v plné polní, na marodce zůstávají Fabio, Marcus Coco, Kalifa Coulibaly a Renaud Emond.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Olliero - Traoré, Pallois, Girotto, Appiah - Bamba, Abeid, Touré, Blas - Louza, Simon
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Fofana, Ndoram, Angban - Niane, Diallo, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.32 - 5.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - OGC Nice  (sobota 20:00)
Hrůzostrašná série Toulouse nebere konce. Od konce října loňského roku až do teď získaly Fialky pouze bod a s takovou bilancí nemohou být nikde jinde, než na posledním místě. A to beznadějně. Není divu, že vidina všech bodů je pro OGC Nice mimořádně lákavá.

Toulouse rozhodně neprodá svojí kůži lacino, koneckonců ohlédneme-li se na všechny výsledky, spousta z nich je těsná. Domácím se ale nedaří udržet výsledek či ho dotáhnout do vítězného konce a to je stojí body.

Fialky naposledy vyhrály 19. října loňského roku proti Lille a od té doby získaly jeden bod za remízu v Amiens. O víkendu pak nestačily těsně na Olympique Marseille, podobně jako v zápase se Strasbourgem rozhodla jediná branka.

Nice cestuje na Stadium Municipal v roli velkého favorita, který ale má co napravovat. Minulé kolo Les Aiglons proti Nimes překvapivě nezvládli a před domácím publikem padli. Svěřenci Patricka Vieiry tak přišli o sedmizápasovou neporazitelnost a v tabulce klesli na jedenácté místo.

Komplikací na cestě za třemi body je určitě zranění Youcefa Atala a Patrick Vieira nebude mít k dispozici ani Hichema Boudaouiho. Pořád je to ale nic oproti těžce zkoušenému Toulouse. V jeho řadách nadále chybějí Shoji, Gradel a Kalinić. Zcela fit nejsou ani Vainqueur (měl by ale nastoupit), Isimat-Mirin, Amian, Sanogo nebo Sidibe.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Sylla, Diakite, Gabrielsen, Moreira - Kone, Vainqueur, Sangaré - Boisgard, Koulouris, Dossevi
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Danilo, Dante, N'Soki - Maurice, Thuram-Ulien, Lees-Melou - Ounas, Dolberg, Maolida
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.47 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Bordeaux začalo od konce ledna pravidelně bodovat a znovu si řeklo o pořadí v horní polovině tabulky, ze kterého může zaútočit na příčky zaručující aspoň Evropskou ligu pro příští sezónu. Ve své formě by bezpochyby potřebovalo pokračovat, nevyjímaje utkání proti Dijonu, který aktuálně musí co nejrychleji zapomenout na neúspěch v Coupe de France.

Hosté sehráli ve středu opravdu hodně těžký mač. Los jim přisoudil do čtvrtfinále pohárové soutěže vedoucí tým ligy PSG, proti němuž inkasovali před vlastními fanoušky ostudných šest branek. Je ovšem pravda, že v první půli burgundský klub nepředvedl úplně špatný výkon. Konečný výsledek byl pro ně v podstatě hodně krutou a trochu nespravedlivou záležitostí.

Dijonský stratég Stéphane Jobard si uvědomuje, že po náročném zápase bude potřeba správně zregenerovat. "Nechali jsme proti PSG na hřišti hodně sil, zejména ve druhém poločase," připomínal. "Ale ještě jsem od žádného z mých hráčů neslyšel, že je unavený a že nemůže nastoupit. Mluvíme s každým individuálně, abychom zjistili, v jakém jsou stavu."

Les Moutardes si musejí nově zvykat na skutečnost, že mezi třemi tyčemi se asi až do konce ročníku bude objevovat dvojka Rúnar Rúnarsson, neboť Alfred Gomis si v minulém klání v Nantes poranil koleno a bude mimo hru možná i na tři měsíce. Chybět budou rovněž Jhonder Cádiz a Fouad Chafik, naopak připraven by měl být Frédéric Sammaritano.

Jobardovi svěřenci se snaží vymanit co nejdále od sestupového pásma, nebo lépe řečeno od osmnácté barážové pozice, protože se však jejich konkurentovi z Nimes začalo dařit, měli na něj po čtyřiadvaceti odehraných kolech již jen jednobodový náskok. V poslední době je trápila hlavně defenzivní činnost, třikrát v řadě se jim nepodařilo udržet čisté konto.

Ba co hůře, Dijon inkasoval v posledních 270 minutách hned jedenáct gólů! "Proti PSG prakticky skončilo utkání v padesáté minutě. Když vás váš sok dostane pod tlak, uznale pokývnete hlavou. My jsme mu však rozbalili červený koberec a kolem hodili květiny. To mi vadilo. Měli bychom tenhle den otevřených dveří ukončit," vyzýval svůj tým Jobard.

Bordeaux před týdnem zvítězilo naplno v Métách a urvalo celkový osmý bod z možných dvanácti v uplynulých čtyřech kolech. Jestli se chce navrátit do evropských pohárů, střetnutí s papírově slabšími protivníky jednoduše musí s přehledem zvládat. Proti Dijonu, který v blízké minulosti porazilo už čtyřikrát za sebou, je pasováno do role mírného favorita.

Domácí lodivod Paulo Sousa aktuálně nemá na marodce vůbec nikoho. To je fakt, který ho samozřejmě musí hodně těšit. Nicméně třeba za svými obvyklými výkony začali zaostávat Samuel Kalu, Josh Maja nebo Francois Kamano, a tak vepředu by měl operovat konstantnější Jimmy Briand. V sestavě FCGdB by zkrátka k nějakým zásadním změnám dojít nemělo.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Koscielny, Pablo, Benito - Bašič, Otávio - Oudin, de Préville, Hwang - Briand
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Alphonse, Lautoa, Écuélé Manga, Mendyl - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Mavididi, Júlio Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.55 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Montpellier HSC  (pátek 20:45)
Víkend klepe na dveře a sním i další kolo francouzské nejvyšší soutěže. Páteční předehrávku obstarají AS Monako a Montpelliér HSC. Knížata nad tímto soupeřem v lize tři roky nevyhrála, takže je nejvyšší čas to změnit, zvláště když jde o přímý souboj o evropské poháry.

Skutečně, Monako naposledy v lize porazilo Montpellier v únoru 2017, tedy přesně před třemi lety. Od té doby se sice jednou radovalo v rámci Coupe de la Ligue, ale jinak nic. Současné Monako se nemůže pochlubit zrovna ideální formou, tím spíš, že se pod Robertem Morenem stále hledá. Poslední týdny jsou pro všechny příznivce trochu optimističtější v tom smyslu, že se podařilo dvakrát v řadě vyhrát - nad Angers a Amiens a ztráta na evropské poháry se snížila na pět bodů. "Všichni se zaměřujeme na Montpellier. Samozřejmě je to pro nás důležitý zápas. Pak se zaměříme na další a tak dále a uvidíme na konci, jestli jsme se kvalifikovali do Ligy mistrů," nevzdává se hlavního cíle Roberto Moreno.

"Montpellier je přímým konkurentem, pokud zvítězíme, posuneme se v tabulce. Je to skvělý tým s velmi jasnou, základní, ale velmi propracovanou taktikou," upozorňoval Moreno. Montpellier zažívá povedenou sezonu a zdaleka se nehodlá smířit s aktuálním pátým místem. Ztráta na čtvrté Lille činí jen tři body a odtud pak není daleko do Ligy mistrů. MHSC se muselo vzpamatovat z debaklu od PSG i laciné ztráty od Met a v minulém kole udolalo Saint-Étienne 1:0.

Domácí se musí obejít bez zraněného Geubbelse a hned trojici hráčů nepustí do hry karetní trest, jedná se o Adriena Silvu, Gelsona Martinse a Aureliena Tchouaméniho. Zajímavé je, že stejný problém mají i hosté a kvůli kartám nenastoupí Andy Delort, Gerónimo Rulli a Junior Sambia. K dispozici nebudou ani zranění Pedro Mendes a Nicolas Cozza.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Ballo-Touré, Glik, Maripán, Henrichs - Golovin, Bakayoko, Fofana, Keita - Slimání, Yedder
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Tallec, Hilton, Congré - Souquet, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Camara, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.93 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain24201363:1761
2.Olympique Marseille24147333:2149
3.Stade Rennes24125729:2241
4.Lille OSC24124829:2540
5.Montpellier HSC24107732:2737
6.Racing Strasbourg241131031:2836
7.AS Monaco24105940:4035
8.Girondins Bordeaux2497833:2634
9.Olympique Lyon2496937:2533
10.Stade Reims2489722:1933
11.OGC Nice2496934:3433
12.FC Nantes241031125:2733
13.Stade Brestois2479829:3130
14.Angers SCO24861024:3230
15.AS Saint-Étienne24841225:3828
16.FC Metz2469924:3227
17.Dijon FCO24671122:2925
18.Nîmes Olympique24661224:3724
19.Amiens SC24481225:4320
20.Toulouse FC24341721:4913

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Rudnevs

PSG

Reagovat
Mönchengladbach

Ropáci ladí formu na svou klasickou "jízdu" v Lize mistrů?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Muffi

viděl jsem jen dvě minuty ale sestava dost experimentální, několik mladíků, nehrající Paredes či Herera a Cavani s Icardim spolu.

V DOrtmundu klidně postaví střed Veratti-Gana-Herera

Reagovat
Thimpu25

lépe bych to neřekl... tahle sci-fi sestava se nedala číst, v tomhle vzdáleném vesmíru se orientoval překvapivě dobře na pravém beku jenom Ander, Di María hledal, jaké planety že má kolem sebe... Icardi a Cavani v první půli nuloví, tohle k sobě nepasuje... a Navas by, dle slov Rádi Sňozíka, nechytil ten den ani taxíka... suma sumárum, v Dortmundu očekávám PSG, jaké známe, a to v plné palbě

Reagovat
Gedofrey

Pojďme Amiens!

Reagovat
Rothbard

Gael Kakuta - nebýval to kdysi ohromný talent?

Reagovat
Thimpu25

lítal vždycky strašně po hostovačkách... nikde se nikdy neusadil, to si myslím, že mu uškodilo... úplně si ale nepamatuju, že by se na něj nějakou chvíli pěly ódy...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele