Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umění, nebo pračka? Grafická designérka propojuje dějiny s dneškem

  7:57
Z mladé umělkyně Martiny Scholleové by měl Jan Amos Komenský radost. Školu totiž pojala hrou a díky tomu vznikla zábavná a poučná kniha Hysterie umění.
Z knihy Hysterie umění

Z knihy Hysterie umění | foto: Labyrint

S opravdovou hysterií však kniha rozhodně nic společného nemá. Naopak je humorná, originální, oku lahodící a ještě vzdělává. Dějiny umění jsou pro mnohé (nejen studenty) nezáživným tématem, o který nejeví zájem. Stejný dojem zprvu měla i Martina Scholleová. Na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, kde začala studovat grafický design, však pochopila, že opak je pravdou. V rámci své bakalářské i diplomové práce tak spojila příjemné s užitečným a vytvořila anglickou i českou verzi knihy, ve které propojuje popkulturní fenomény nebo jiné povědomé výjevy z každodenního života se známými umělci nebo styly.

Rozprsknutý rum na chodníku spojila se specifickým stylem amerického malíře Jacksona Pollocka, známého výrobce domácích spotřebičů Bosch zase s renesančním holandským malířem Hieronymem Boschem a průkopníka svého oboru Ladislava Sutnara s dětskou výživou Sunar. To všechno v atraktivním grafickém zpracování, které osloví malé i velké. Některé výjevy doplnila i o krátký komentář. Jako třeba v Sutnarově případě.

„Pil Sutnar sunar? Je to možné. Sunar se vyrábí od roku 1950, kdy bylo Ladislavu Sutnarovi padesát tři let. Ještě dvacet šest let mohl v Americe růst díky české kojenecké výživě.“

Vůbec první hříčka, kterou autorka vymyslela, se týkala Kazimira Maleviče a hrála si s angličtinou. Příjmení ruského malíře rozdělila na dvě anglická slova male (muž) a witch (čarodějnice) a doprovodila je obrazem. Do knihy se však tento nápad nedostal. Poštěstit se mu ale může v anglickém vydání, které je nyní v přípravách. Umělkyně by se jím chtěla dostat za hranice a oslovit i anglicky hovořící publikum. České umělce bude muset vynechat, jazyková bariéra by vtip zbavila významu.

Takové Tvrdohlavé, skupinu tuzemských nekonformních umělců, které Scholleová vyobrazuje jako jednoduché postavičky s diamantem místo hlavy, však možná ne. Zde je vtip přenosný. Kromě výše zmíněných se do knih probojoval ještě architekt secese a moderny Jan Kotěra s pozdravem Čau Kotě-ro! Slavnému obrazu Aranžmá v šedé a černé od Jamese Abbotta McNeilla Whistlera, který před lety ve filmu potřísnil Mr. Bean, se zase dostalo spojení s milostným románem Padesát odstínů šedi.

Aranžmá v šedé a černé od Jamese Abbotta McNeilla Whistlera

Ke zkratce OK se logicky váže Oskar Kokoschka, španělského Goyu v knize střídá yoga a postavy na Autoportrétu s přítelem od Raffaela Santiho si dávají sladkou kokosovo-mandlovou kuličku Raffaello. Jako by si o toto zpracování historie říkala a autorka připouští, že možných kombinací je samozřejmě nespočet. Stačí když člověk přemýšlí, má kreativní talent a ucházející znalost dějin umění.

Třeba na hříčku spojenou se zkratkou PDF autorka přišla díky radě kamarádky. „Poradila mi, že si lépe pamatuje jména, když si je převede do zkratky,“ vysvětluje. Z Piera della Francesky se tak stal akronym, který je dnes lidem známý jako počítačový dokument, přesněji Portable Document Format.

Grafický design může být umění

Svému oboru, grafickému designu, se chce Martina Scholleová věnovat nadále. Vnímá však, že veřejnost si jej tolik nespojuje s uměním jako v případě jiných výtvarných disciplín. „Vnímají jej hlavně prostřednictvím reklamy. Že plakát nemusí jen prodávat, ale může být uměleckým vyjádřením, moc lidí netuší,“ říká autorka.

Sama se začala grafickému designu věnovat celkem nenápadně. Svým kamarádům ráda zajímavě balila dárky, aby měli radost, v zahraničních obchodech koukala po obalech, a tak se nakonec přihlásila na uměleckou vysokou školu. Plánem B byla pedagogická škola, doufala však hlavně v design. Z toho vyšla jako magistra, ale aby toho neměla málo, přidala si i magisterskou pedagogiku v kombinaci výtvarné umění a angličtina.

Martina Scholleová představuje v rámci internetové sbírky knihu Hysterie umění:

„Vždy se snažím propojovat příjemné s užitečným. Nedokázala bych něco, jako je diplomová práce, dělat jen jako povinnost,“ vysvětluje. V roce 2017 dokonce obdržela titul Šprt semestru, který se tradičně uděluje v ateliéru Kristiny Fišerové. Hrdě se k tomu hlásí i na obálce knihy.

A právě kontakty ze školy byly vodítkem k vydání Hysterie umění. Scholleové to doporučila vedoucí její práce. Pak stačilo oslovit nakladatelství Joachima Dvořáka Labyrint a bylo hotovo. Tedy skoro. Autorka totiž na knihu, která vyšla v rámci edice Fresh Eye, musela posbírat ještě dalších osmdesát tisíc korun. Od nadšenců na internetu však nakonec vybrala mnohem víc. A to o celých 45 tisíc. „Potřebovali jsme peníze, aby se kniha mohla vytisknout barevně, měla co nejvíce stránek a byla cenově dostupná co nejširšímu publiku i studentům,“ říká umělkyně.

Na obalu knihy v nadsázce hlásá, že jedním z jejích skromně realistických cílů je eliminovat rasismus, terorismus a nastolit světový mír. To ale asi bude plán na delší dobu. V současnosti začíná pracovat v reklamní agentuře a chce si splnit ještě jeden umělecký sen. O dějinách umění kromě knihy napsala a nazpívala i písně, kterými by jednou ráda rozezněla prostory slavných světových galerií.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Cenu čtenářů Magnesia Litera má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  20:42

To nejlepší z uplynulé knižní sezóny právě oceňují výroční knižní ceny Magnesia Litera. Nominaci...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

TRENDY V KLIPECH: Depeche Mode hledají dobro, Chinaski natáčeli s fanoušky

18. dubna 2024  15:51

Depeche Mode po úspěšném koncertu v Praze přicházejí do hitparády Óčko Chart s klipem People Are...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...