TOPlist

Americká vláda: Huawei může tajně přistupovat do telekomunikačních sítí po celém světě

Huawei logo

Americká vláda přišla s velmi vážným obviněním, které se týká toho, že společnost Huawei se údajně může potají dostat do celosvětových telekomunikačních sítí prostřednictvím zadních vrátek, které jsou obvykle určeny jen pro použití bezpečnostními složkami. Píše o tom web Digital Trends s odkazem na deník The Wall Street Journal.

Deník cituje amerického národního bezpečnostního poradce Roberta O’Briena, podle nějž disponuje Bílý dům důkazy, že čínský smartphonový a telekomunikační obr má schopnost dostat se k citlivým a osobním informacím v systémech, které udržuje a prodává po celém světě.

Huawei údajně „vybudoval zařízení, které uchovává jeho schopnost získat přístup k sítím prostřednictvím těchto rozhraní bez vědomí telefonních operátorů“. Bílému domu je prý toto známo již od roku 2009, O’Brien však deníku odmítli sdělit, jestli gigant tento přístup někdy použil.

5G síť připojení rychlost
Ilustrační obrázek

Oficiální vyjádření společnosti Huawei

Na článek deníku reagovalo české zastoupení společnosti, které celou situaci dementovalo. Jeho prohlášení uvádíme v plném znění:

Jak dokazuje případ Edwarda Snowdena, USA skrytě přistupovaly k telekomunikačním sítím na celém světě a špehovaly ostatní země po relativně dlouhou dobu. Zpráva publikovaná tento týden v deníku Washington Post, která pojednává o tom, jak CIA po desetiletí používala šifrovací firmu ke špionáži ostatních zemí, je toho pouze dalším důkazem.

Americká obvinění, že Huawei používá zákonný odposlech, jsou pouze ‚kouřovou clonou‘ a nejsou založená na žádné formě logiky přijímané v oblasti kybernetické bezpečnosti. Huawei nikdy skrytě nepřistupovala a nebude přistupovat k telekomunikačním sítím. Ani k tomu nemá prostředky. Deník Wall Street Journal si je vědom, že americká vláda nemůže předložit žádné důkazy, kterými by podpořila svá obvinění.

Huawei nevyvíjí ani nevyrábí žádná odposlouchávací zařízení nad rámec těchto. Úloha Huawei jako dodavatele telekomunikačních technologií je zajišťovat vybavení, které dodržuje standardy 3GPP/ETSI, stejně jako jakýkoli jiný dodavatel. Jsme povinni dodržovat standardy zákonného odposlechu platné pro celé odvětví, jako jsou standard TS 33.107 pro sítě 3G a standard TS 33.128 pro sítě 5G. Tím povinnosti Huawei ohledně zákonného odposlechu končí. Správu a použití rozhraní pro zákonný odposlech provádí výhradně operátoři a regulátoři. Rozhraní pro odposlechy jsou vždy umístěna v chráněných prostorách na straně operátora a jsou provozovány zaměstnanci prověřovanými vládou v zemi, kde působí. Operátoři mají velmi striktní pravidla pro provoz a údržbu těchto rozhraní.

Huawei je pouze dodavatelem zařízení. Z této pozice je nemožné, abychom přistupovali k sítím zákazníka bez jeho vědomí a autorizace. Nedokážeme obejít operátory, připojit se k ovládání sítě a sebrat data z jejich sítí, aniž bychom byli detekováni standardními firewally nebo bezpečnostními systémy. Deník Wall Street Journal připouští, že američtí představitelé nejsou schopni předložit žádné konkrétní detaily týkající se tzv. back-doors (‚zadních vrátek‘).

Kybernetická bezpečnost a ochrana soukromí uživatelů jsou nejvyššími prioritami Huawei. Poznámky amerických představitelů zcela pomíjejí obrovské investice a dobrou praxi Huawei a operátorů v oblasti řízení rizik kybernetické bezpečnosti. V případě, že USA odhalí porušení pravidel na straně Huawei, znovu musíme vládu Spojených států požádat, aby zveřejnila konkrétní důkazy namísto používání médií.

Zadní vrátka, na která odkazují američtí představitelé, nejsou ničím víc než ‚rozhraním pro zákonný odposlech,‘ tedy povinnou a legální funkcí, kterou systém obsahuje za účelem podpory vyšetřování trestných činů. Tuto funkci zajišťují operátoři, nikoli dodavatelé technologií,“ doplnil mluvčí české pobočky Huawei Pavel Košek.

Autor článku Martin Duchoslav
Martin Duchoslav

Kapitoly článku