Hlavní navigace

ČMSS za rok 2019 výšila zisk o 11 % na 965 milionů Kč

14. 2. 2020

Sdílet

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) loni hospodařila s čistým ziskem 965 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Spořitelně k výsledku pomohl růst úrokových výnosů, mírně se také zvýšil objem vkladů a úvěrů.

Loni uzavřela 180 tisíc nových smluv o stavebním spoření a poskytla úvěry v objemu přes 20 miliard korun. Letos očekává, že celkový trh stavebního spoření mírně poroste jak v počtu nových smluv, tak i úvěrů.

Čisté úrokové výnosy ČMSS loni dosáhly 2,14 miliardy korun a meziročně  tak vzrostly o 9 procent. Oproti tomu příjmy z poplatků se snížily o 4 procenta na 611 milionů korun. Celkové provozní náklady vzrostly o 5 procent na 1,38 miliardy korun. Důvodem byly především investice do nových IT aplikací, které mají zajistit modernější a rychlejší obsluhu klientů.

Celková aktiva ČMSS se meziročně nezměnila a dosáhla 147,4 miliardy korun. Celkový objem poskytnutých úvěrů přitom vzrostl o 3 % na 118 miliard Kč, objem klientských vkladů se zvýšil 1 % na 137 miliard Kč, informovala spořitelna.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).