Strojírny Pilsen Steel jsou prodané, zelenou dal soud i Rusové

Průmyslová zóna Karlov v Plzni

Průmyslová zóna Karlov v Plzni Zdroj: Shutterstock

Pilsen Steel
Hutě Pilsen Steel
Průmyslová zóna Karlov v Plzni
4
Fotogalerie

Zkrachovalá strojírenská firma Pilsen Steel je prodaná. Transakci v závěru týdne odsouhlasil Krajský soud v Plzni, v jehož agendě je průběh konkurzu plzeňských strojíren, stejně tak i ruská státní banka Vněšekonombank, která má podnik v zástavě.

Kupcem je dle dostupných informací německá skupina Max Aicher, která pro tento účel v Česku počátkem února založila firmu Max Aicher Pilsen. Cenu obchodu ani jedna ze stran nechtěla prozradit.

„Soud uděluje insolvenčnímu správci souhlas ke zpeněžení obchodního závodu. Jeho prodej bude uskutečněn přímým prodejem nejvyšší nabídce na základě výběrového řízení provedeného insolvenčním správcem,“ uvedla ve čtvrtek soudkyně Krajského soudu v Plzni Jiřina Novotná.

Součástí prodeje je krom samotné Pilsen Steel i sesterská společnost Pilsen Estate. „Ke konkrétní ceně se v tuto chvíli nebudeme vyjadřovat,“ uvedl na dotaz deníku E15 insolvenční správce Pilsen Steel Jaroslav Brož, který zároveň odmítl potvrdit či vyvrátit, že kupcem je právě německý Max Aicher.

Faktickým vlastníkem strojíren je v současnosti největší věřitel Pilsen Steel, moskevská Vněšekonombank, která v minulých letech byznys strojíren spolufinancovala formou úvěrů. V insolvenčním řízení vůči Pilsen Steel si zároveň nárokuje největší sumu, a to pohledávky na prahu 4,9 miliardy korun. Insolvenční správce v posledních měsících většinu z těchto přihlášených pohledávek popřel a uznaná suma se tak snížila na 276 milionů korun pohledávek zajištěných majetkem sesterských firem Pilsen Steel a Pilsen Estate.

„Předmět zajištění představuje převážnou část majetku sepsaného do majetkových podstat obou dlužníků, což ze společnosti Vněšekonombank činí největšího zajištěného věřitele zmíněných firem,“ uvádí český advokát ruské státní banky Robert Klenka.

Plzeňské strojírny, které nevyrábějí už od loňského ledna, letos zkraje roku propustily více než 90 procent z více než 520 svých bývalých zaměstnanců, z nichž většině firma dluží na mzdách. „Max Aicher jasně výrobu neobnoví,“ skepticky uvádí pro deník E15 jeden ze zdrojů obeznámených se situací ve firmě.