Nepřítel Hradu promluvil: Když poprvé přivedli Foldynu k Milošovi… Ve 39 si musel dodělat maturitu… A pak si vzal slovo Šlouf… Tohle se často nevidí

14.02.2020 13:52

Končící člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka zavzpomínal na své první setkání s dnešním rebelujícím poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou. A začal svérázně zvoláním „paměť je sviňa“.

Nepřítel Hradu promluvil: Když poprvé přivedli Foldynu k Milošovi… Ve 39 si musel dodělat maturitu… A pak si vzal slovo Šlouf… Tohle se často nevidí
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

Na konci minulého tisíciletí byl Zdeněk Šarapatka poradcem tehdejšího premiéra Miloše Zemana pro oblast vědy a školství. Dnes je jeho velkým kritikem.  A právě na konci minulého tisíciletí se prý poprvé setkal s Jaroslavem Foldynou, dnešním hlasitým poslaneckým  rebelem uvnitř sociální demokracie.

„Paměť je sviňa. Jaroslav Foldyna se mi do ní poprvé vryl v časech mého působení u Zemana, premiéra. Nezapomenutelně,“ vzpomínal Šarapatka na sociální síti Facebook.

Tehdy byl Foldyna asistentem poslance a někdejšího disidenta Vladimíra Laštůvky, který v Parlamentu působil v barvách ČSSD do roku 2006. V této pozici byl prý Zemanovým okolím ve svých 39 letech vnímán jako naděje pro ČSSD.

„(Foldynu) přivedl do Zemanovy pracovny poradce Šlouf coby ‚naději partaje‘. ‚Jak jsem ti říkal, Jarda je náš, Miloši!‘ strkal před sebou oplácaného chlápka, uvězněného v těsné konfekci," popisoval dnešní člen Rady ČT.

„Jarda byl lodivod, Miloši...“ postrkoval jej Miroslav Šlouf. „Jo? Snad ne na Titaniku?“ žertoval prý Zeman. A Foldyna dál zářil štěstím. „Na Labi, pane předsedo,“ měl upřesnit. Ostatní se prý smáli.

„Jakmile si Jarda dodělá maturitu, hned na něm začnem s klukama dělat. Už to máme časově rozpracovaný,“ vykládal prý Šlouf. Zeman se měl zatvářit značně nedůvěřivě (Foldynovi bylo tehdy, jak Šarapatka zdůrazňuje, 39 let), ale Šlouf předestřel jasný plán. Po „zkoušce z dospělosti“ měl v ČSSD stoupat nahoru jako spolehlivý straník a stoupenec dnešního prezidenta.

Zeman se podle Šarapatky měl stranickou naději zkoušet otázkou, co si myslí o Stanislavu Grossovi a Petře Buzkové. Ta se v té době netajila tím, že se k Zemanovi staví velmi kriticky.

„Je to buržoazní kráva! Voni nemaj socanský srdce, předsedo!“ vypálil údajně dnešní poslanec bleskově.

„Spoléhám na tebe, Jaroslave,“ měl pronést Miloš Zeman a poručil sekretářce, ať nalije.

Tak zakončil Zdeněk Šarapatka svou vzpomínku na působení na Úřadě vlády.

Šarapatka o Foldynovi

Šarapatka o Foldynovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…