Cestovatel Zikmund načal druhou stovku, k narozeninám mu přáli i Maorové

  14:40
Legendární cestovatel Miroslav Zikmund dnes oslavil 101. narozeniny. Mezi těmi, kdo si vzpomněli na jeho významné jubileum, byli také gratulanti až z Nového Zélandu. Tuto zemi Zikmund navštívil v roce 1994.

Miroslavu Zikmundovi přijeli do Zlína gratulovat ke 101. narozeninám také členové maorské folklorní skupiny. | foto: Whakaari Rotorua

„Chtěli jsme mu popřát a připomenout výročí jeho návštěvy v naší zemi, kde se ve městě Rotorua setkal s maorskými lidmi. Také jsme panu Zikmundovi zazpívali českou hymnu,“ řekl Frank Tomas Grapl junior z maorské folklorní skupiny Whakaari Rotorua.

Tento soubor vystupuje po celém světě a seznamuje diváky s původním kmenem, jeho zvyky, kulturou i bojovým tancem Haka.

Grapl má k Česku blízký vztah. Jeho otec totiž pochází z Moravy, ze země však odešel po komunistickém puči v roce 1948 a poté si vzal maorskou manželku. Jeho syn se proto označuje za „Maoraváka“.

Na počest Miroslava Zikmunda i jeho celoživotního přítele a cestovatele Jiřího Hanzelky také odborná porota vybírá nejlepší cestopisy, jejich autoři obdrží Cenu Hanzelky a Zikmunda.

Sto let cestovatele Miroslava Zikmunda

Tato akce vznikla u příležitosti loňských stých narozenin Miroslava Zikmunda.

Letošní slavnostní předávání ceny se uskuteční symbolicky dnes večer v Zrcadlovém sále zámku Dobříš.

Právě tam oba cestovatelé po svém návratu z první cesty do Afriky a Jižní a Střední Ameriky v letech 1947 až 1950 psali své knihy.

Autor: