Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hitler na hrnku, Stalin na tričku. Suvenýry s masovými vrahy ve světě končí, Česko je toleruje

Hitler na hrnku, Stalin na tričku. Suvenýry s masovými vrahy ve světě končí, Česko je toleruje
"V českém právním řádu není jakýmkoliv způsobem kodifikován obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů, či osob." | zdroj: Yukon White Light on Foter.com

Když plzeňský hejtman Josef Bernard minulý týden na Václavském náměstí rozbíjel hrnky s podobiznami nacistických vůdců, nebyl to za poslední roky zdaleka první protest proti kontroverzní produkci nakladatelství Naše vojsko. Na rozdíl od podobných případů v zahraničí ale zatím všechny podobné snahy vyzněly v Česku naprázdno, píše Tereza Engelová na webu Hlídací pes.

Proti suvenýrům s kontroverzním potiskem už podalo trestní oznámení několik občanských aktivistů. Policie ale kauzu uzavřela s tím, že výroba ani prodej předmětů s podobiznou Adolfa Hitlera nebo Stalina nejsou v Česku protiprávní, protože jejich jediným cílem je ekonomický zisk. Policejní mluvčí Jan Daněk vloni v prohlášení do médií napsal:

"V českém právním řádu není jakýmkoliv způsobem kodifikován obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů, či osob."

Prodej suvenýrů s Adolfem Hitlerem, Reinhardem Heydrichem, Adolfem Eichmannem či J.V. Stalinem tak vydavateli Emerichu Drtinovi dál nese zisk. Z nálepky morálně diskutabilního chování či případné pošramocené pověsti si zjevně nic moc nedělá.

#StopAdidas

V zahraničí podobné kauzy rezonovaly ve společnosti mnohem silněji, jak ukazuje například přešlap společnosti Adidas.

Facebookovou stránku firmy v minulosti zaplavilo přes šest tisíc komentářů, které měly společné heslo: #StopAdidas. Tisíce lidí firmu ostře kritizovaly za prodej triček a sportovního vybavení s potiskem státních symbolů bývalého Sovětského svazu.

Jako první na novou řadu Adidasu reagovalo v roce 2018 Strategické komunikační centrum litevské armády, které na svůj Twitter umístilo komentář: "Je nám zle z této imperiální nostalgie, kterou stále někdo vytahuje. U firmy slavné jako Adidas je to překvapující."

Kampaň #StopAdidas

budapest-1956 zdroj: #StopAdidas

stop-adidas-memes zdroj: #StopAdidas

Litevský poslanec Evropského parlamentu Artis Pabriks pak reagoval prohlášením: „Adidas se připravuje na fotbal v Rusku tak, že vyrobí řadu se sovětskými symboly. Udělali by to samé se symboly nacismu?“

Občanští aktivisté v Litvě a na Ukrajině následně vytvořili několik koláží, kde srovnávali nacistický a sovětský režim, včetně počtu obětí.

"Na Ukrajině si Sověty vyvolaný hladomor vyžádal čtyři milióny životů během dvou let. 600 tisíc lidí Sovětský svaz deportoval z pobaltských států na Sibiř. To je vzhledem k malému počtu místních obyvatel stejné, jako by například z Velké Británie muselo najednou odejít pět miliónů lidí. Celosvětově se počet obětí komunismu odhaduje na 100 miliónů. Takže firmy, které propagují komunistické symboly, jako by tancovaly na jejich hrobech," popsal pro HlídacíPes.org jeden z organizátorů kampaně #StopAdidas Giedrius Sakalauskas.

Společenský tlak nakonec firmu Adidas přesvědčil, aby sportovní řadu se sovětskými symboly po dvou měsících stáhla z prodeje. O pár týdnů později nicméně s podobnou řadou výrobků přišel také americký řetězec Walmart.

#PročNeSvastika?

Trika s nápisem SSSR a obrázkem překříženého srpu a kladiva nabízel Walmart v kategorii "hustý trika" za necelých 13 dolarů.

Tlak na firmu, aby trika vyřadila z prodeje, přišel opět z Pobaltí. Kampaň #PročNeSvastika? rozjeli podobně jako v případě Adidasu místní "elfové". Občanští aktivisté, kteří bojují proti tzv. trollům na sociálních sítích a současně se zabývají ověřováním dezinformačních kampaní a lživých zpráv především ze strany Ruska.

Ačkoliv Walmart nakonec prodej triček se sovětskými symboly stáhl ze svých online nabídek, výrobky se nadále daly sehnat přes prodejní portál Amazon.

Ten navzdory výtkám s prodejem nepřestal, protože podle něj nijak neporušuje vnitřní pravidla firmy. V listopadu 2018 sepsalo 27 poslanců Evropského parlamentu výzvu majiteli firmy Amazon Jeffu Bezosovi, aby prodej oblečení se symboly sovětské éry zastavil.

Uváděli v ní, že sovětský režim si v samotném SSSR vyžádal přes 60 miliónů životů a dalších 10 miliónů lidí trpělo v pracovních táborech. "Krvavé skutky nelidského režimu se dotkly téměř každé rodiny v Sovětském svazu i jím okupovaných území. Tragické následky těchto činů jsou cítit dodnes," apelovali europoslanci na šéfa Amazonu. Zatím bez úspěchu. Oblečení se sovětskými symboly je nadále k dostání, jak na Amazonu, tak na portálu eBay.

Tereza Engelová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje:
HlídacíPes.org