BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři v sobotním souboji škodovek přivítají Plzeň

14. 2. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Ve středu absolvovali mladoboleslavští hokejisté velice divoký zápas v Třinci. Po nepovedeném začátku se nadechli k fantastickému obratu, dvakrát se prosadili v přesilové hře. Nakonec Středočeši získaný náskok uhájili a zvítězili 6:4, bodově se večer u Ocelářů vydařil především Lukáši Kašparovi, který zaznamenal tři asistence. Celek z města automobilů drží v tabulce pátou pozici, přičemž jeho náskok na sedmé Karlovy Vary čítá jedenáct bodů, na druhou Plzeň zároveň ztrácí jen dva body. V sobotu 15. února dorazí do ŠKOENERGO Arény právě indiáni, kterým se poslední dobou na kluzištích soupeřů nedaří. Úvodní vhazování je naplánováno už na 15:00, utkání se odehraje před kamerami O2 TV.

Přepíše Milan Gulaš historické statistiky?

Před vlastními fanoušky a na stadionech soupeřů předvádí svěřenci Ladislava Čiháka v dosavadním průběhu roku 2020 úplně odlišné výkony. Doma v tomto období nezvládli pouze samostatné nájezdy proti Hradci Králové, naopak venkovní vítězství naposledy oslavili desátého ledna, když uspěli na Kladně. Následovaly čtyři jasné porážky, Plzeň postupně nestačila na Liberec (1:7), Brno (2:5), Litvínov (1:5) a Zlín (0:4). Díky pravidelnému bodovému zisku na svém ledě se ale indiáni vyhoupli na druhé místo a momentálně jsou asi jediným týmem, který by ještě mohl překazit Bílým Tygrům oslavy s Prezidentským pohárem. Třetí Třinec a čtvrtá Sparta jsou sice jen o bod pozadu, kupříkladu oproti Pražanům má ale Škoda tři utkání k dobru. Větší nebezpečí proto představují právě Bruslaři, kteří v případě sobotní výhry za tři body mohou přeskočit západočeského soupeře v tabulce.

Indiáni přijedou do ŠKOENERGO Arény dobře naladěni, v úterý totiž zvládli derby s Karlovými Vary, které přetlačili 3:1. Jednou asistencí se na výhře podílel také Milan Gulaš. Zároveň je třeba dodat, že suverénně nejproduktivnější hráč tohoto ročníku naší nejvyšší hokejové soutěže v posledních kolech mírně zpomalil. K překonání českého rekordu v počtu získaných bodů v základní části, který aktuálně drží třinecký Martin Růžička (sezona 2012/13, 40+43, pozn. red.), se v závěrečných devíti kolech potřebuje zapsat do statistik alespoň šestnáctkrát. Svou největší ofenzivní hvězdu vedení klubu i přes zájem z KHL udrželo a zároveň podepsalo nové smlouvy s Peterem Čerešňákem, Matyášem Kantnerem a Dominikem Frodlem. Plzeňský gólman je v této sezoně hodně vytížený, náhradníka Kristiána Koláře, jenž od začátku sezony zaskakuje za zraněného Jaroslava Pavelku, pustil mezi tři tyče pouze na jednapadesát minut.

„Jsme moc rádi, že Dominik bude v naší organizaci pokračovat i příští sezonu. Už druhým rokem potvrzuje, že je jedním z hlavních stavebních kamenů naši sestavy. Prodloužení jeho kontraktu bylo prioritou a my si moc ceníme, že si nás vybral, přestože byly ve hře zajímavé zahraniční nabídky," vyjádřil spokojenost sportovní manažer Tomáš Vlasák. Na západě Čech naopak nepokračují Miroslav Indrák s Michalem Moravčíkem. První jmenovaný byl vyměněn do Vítkovic za Patrika Zdráhala, reprezentační obránce putoval do Litvínova, odkud Škoda na oplátku získala Adama Jánošíka. „Michal u nás odvedl velký kus práce, za který mu moc děkujeme! Víme ale, že po sezóně bude odcházet, a Adama jsme měli vytipovaného, že by mohl zaujmout jeho místo. Pro výměnu jsme se rozhodli už nyní a doufáme, že bude pro všechny strany přínosná," prohlásil Vlasák.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc (C), Hrbas (A), Dlapa, Pláněk, Hrdinka, Fillman, Bernad – Skalický (A), Zbořil, Klepiš – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Flynn, Najman, Kousal

HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Jánošík, Kaňák, Jank, Vráblík, Pulpán (A) – Zdráhal, Mertl (A), Gulaš (C) – Kantner, Němec, Rob – Straka, Kodýtek, Pour – Vracovský, Kolda, Heřman

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 15. 2. 2020 15:00 (O2)

BK Mladá Boleslav 45. kolo HC Škoda Plzeň
4. místo, 78 bodů umístění 2. místo, 80 bodů
132:105 skóre 140:117
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 6:1 (Třinec)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 1:7 (Liberec)
5 utkání bez vstřeleného gólu 2
4 utkání bez inkasovaných gólů 6
17,09 % využití přesilových her 25,13 %
27 góly v přesilových hrách
47
86,84 % ubráněná oslabení 86,13 %
4 góly v oslabeních 4
Pavol Skalický, 41 bodů nejproduktivnější hráč Milan Gulaš, 68 bodů
Pavol Skalický, 17 branek nejlepší střelec Milan Gulaš, 32 branek
Pavol Skalický, 24 asistencí nejlepší nahrávač Milan Gulaš, 38 asistencí
Pavol Skalický, +24 nejlepší hráč v +/- Lukáš Kaňák, +9
Lukáš Kašpar, -16 nejhorší hráč v +/- Vojtěch Němec, -7
Martin Ševc, 44 minut nejtrestanější hráč Michal Houdek, 57 minut
Pavol Skalický,
Martin Pláněk, oba 99 bodů
Radegast index Bohumil Jank, 84 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 91,95 %
Justin Peters 89,69 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Dominik Frodl 90,92 %
Kristián Kolář 82,35 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,19
Justin Peters 2,90
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Frodl 2,51
Kristián Kolář 3,53