Hlavní obsah

Lukašenko obvinil ruské vedení ze snahy pohltit Bělorusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil v pátek ruské vedení ze snahy „pohltit” jeho zemi a zdůraznil, že na to nikdy nepřistoupí. Lukašenko se snaží získat od Ruska další ústupky při dovozu ruské ropy a plynu. Moskva na Minsk tlačí, že bude muset přijmout vyšší ceny ropy, pokud nebude chtít pokračovat v hospodářské integraci s Ruskem.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Oni chápou integraci jako pohlcení Běloruska. To není integrace! To je inkorporace! Na to nikdy nepřistoupím,” zapřísahal se podle místních médií běloruský vůdce při otevření nového průmyslového podniku v jednom z běloruských regionů.

„Vždy budu bojovat za to, aby naše země zůstala suverénní a nezávislá. Váš první prezident, kterého jste si kdysi zvolili, nebude nikdy posledním,” zdůraznil Lukašenko, které své zemi vládne už déle než čtvrt století.

Napětí mezi sousedními bývalými sovětskými státy stoupá už několik měsíců. Když jednání o užších vztazích ustrnula, Rusko zastavilo dodávky ropy do Běloruska a Lukašenko opakovaně obvinil Kreml, že vyvíjí tlak na sloučení obou států, poznamenala agentura AP. Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin vedli minulý pátek další kolo rozhovorů v Soči, ale dohody nedosáhli.

Lukašenko zatím odolal integračnímu úsilí, ale Kreml zvýšil tlak zastavením dodávek ropy do Běloruska, které je při uspokojení svých energetických potřeb na Rusku závislé z více než 80 procent.

Hledání alternativ

Běloruský prezident se snaží najít alternativní dodavatele ropy a pochlubil se oteplováním vztahů se Západem ve zjevné snaze získat od Ruska ústupky. Bělorusko si zatím dokázal zajistit ropu z Norska a vyjednává o dovozu z Kazachstánu.

„Lukašenko se nechce stát místním gubernátorem ve společném státu s Ruskem,” řekl AP analytik Aljaksandr Klaskovskij a dodal: „Kreml zatím nenahnal Minsku strach přiškrcením dotací před prezidentskými volbami v Bělorusku.”

Hlava Běloruska prohlásila, že jednání o bližších vztazích s Ruskem budou pokračovat, ale mají se týkat pouze hospodářské integrace. Na tom podle ní „není nic špatného”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám