TOPlist

FBI: Zisky kyberzločinců loni dosáhly rekordní hodnoty 3,5 miliardy dolarů

FBI oznámila, že loni si podvodníci z jí nahlášených kyberzločinů přišli na více než 3,5 miliardy dolarů. Celkově její služba IC3 (centrum pro hlášení zločinů na internetu) zaznamenala během loňska 467 tisíc stížností od fyzických i právnických osob. Od roku 2000, kdy byla založena, jich dohromady dostala téměř pět milionů.

Podle služby zůstávají nejoblíbenějšími formami podvodu v kyberprostoru phishing a vydírání. Tyto techniky jsou prý stále sofistikovanější, důsledkem čehož je pro lidi obtížnější rozeznat „skutečné od falešného“. To platí zejména pro webové a e-mailové adresy, které uživatele klamou, protože vypadají stále více a více autenticky.

V roce 2019 služba dostala 13 633 stížností od obětí podvodu s technickou podporou. V něm jde o to, že podvodník zavolá vyhlédnuté oběti a tvrdí jí, že její počítač má problém, který je nutné okamžitě vyřešit.

Ztráty způsobené kyberpodvody v minulém roce dosáhly více než 54 milionů dolarů a stížnosti přišly od obětí z 48 zemí světa. Velká většina z nich byla starších 60 let.

Služba též uvedla, že ransomware loni zločincům přinesl téměř 9 milionů dolarů, a veřejnost pobídla, aby v nahlašování kyberzločinů pokračovala dál, neboť tyto informace podle ní „hrají zásadní roli ve schopnosti FBI chápat naše kyberprotivníky a jejich motivy“.

Autor článku Martin Duchoslav
Martin Duchoslav

Kapitoly článku