Bytová krize jako šance pro menší města. Venkov se kvůli cenám nemovitostí stává žádanou adresou

Události ČT: Ceny nemovitostí ve městech nutí lidi hledat i na venkově (zdroj: ČT24)

Ceny nemovitostí v Česku podle informací prodejních portálů vzrostly meziročně o zhruba 15 procent. Nejvíc ty ve velkých městech. I proto se pozornost převážně mladých lidí zaměřuje na menší města a obce. Jenže i tam je volných bytů nedostatek.

Zatímco v Kutné Hoře firmy čile staví, do sousední Čáslavi se investoři nehrnou. Pro netradiční řešení bytové krize se proto rozhodla tamní radnice. Výstavbu bydlení vzala do vlastních rukou a postavila se do role developera. Projekt za 118 milionů postaví, zaplatí a byty lidem rozprodá formou takzvané losovačky.

Dva činžáky, které v první etapě nabídnou 34 bytů, začala radnice stavět v areálu bývalých kasáren Prokopa Holého. „Museli jsme si vzít stomilionový úvěr, abychom si to mohli dovolit. Finanční rozvaha je taková, abychom neprodělali, ale ani nevydělávali,“ uvedl místostarosta Čáslavi Martin Horský.

Nájmy v roce 2019 mimo Prahu
Zdroj: ČT24

Poslední bytový dům ve městě dokončili zhruba před deseti lety a dnes se tu a tam objeví v nabídkách realitních kanceláří byt ve staré zástavbě. „Je tu hrozně málo bytů na prodej, když se kouknete na internet, je jich fakt málo,“ uvedla Šárka Janotová, která s rodinou hledala nové bydlení několik měsíců.

Nový městský projekt přitom není žádným sociálním bydlením, jde o dvou až čtyřpokojové byty s terasou. Ty se budou prodávat za ceny od 2 do 5,7 milionu korun. Podle některých kritiků na to potřební nedosáhnou a byty jsou údajně příliš drahé. Na druhou stranu, i tak je poptávka enormní – už teď více než trojnásobně převyšuje nabídku.

„Vysoký nárůst cen pražských bytů s sebou přinesl trend, že se lidí ohlíží po bytech v dojezdové vzdálenosti,“ potvrdila realitní makléřka Zdena Stehlíková.

Cestou vlastní výstavby chtějí jít i další města v regionu, například Králíky nebo Litomyšl. Byty však zůstanou v majetku města jako nájemní.

Ve velkých městech chybí kromě bytů taky stavební parcely. Ceny tam i proto výrazně rostou. Martin Dolejší staví s přítelkyní rodinný dům na okraji Chlumčan. Necelých 17 kilometrů od Plzně. Kritériem pro výběr stavební parcely byla dobrá dostupnost a blízkost velkého města. „Přítelkyně pracuje v Klatovech napůl, já teďka v Chotíšově, ale není nikde dáno, že nemůžeme pracovat v budoucnu v Plzni a infrastruktura je tu dobrá,“ uvedl Dolejší.

Právě kvůli vysokým cenám nemovitostí roste i průměrná částka, kterou si nejen mladí na pořízení vlastního bydlení půjčují. „Průměrná výše hypotéky poměrně výrazně roste v posledních letech, měsících. Na konci loňského roku překonala 2,5 milionu korun a očekávám, že i nadále bude růst,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

„Ceny nemovitostí budou dál růst v Praze a ve velkých městech. Nicméně mimo tyto oblasti si myslíme, že spíš budou stagnovat a bydlení bude docela dobře dostupné,“ je názoru předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kořínek.

Řada Čechů tak už teď hledá vlastní nový domov na venkově. Vznikají developerské projekty podobné tomu v Tlučné, nedaleko od Plzně. I když obec je vzdálená zhruba osm kilometrů od krajské metropole, byty vyjdou nové majitele až o třetinu levněji. „Je plánováno pět rodinných domů, pět bungalovů a ještě budou postavené čtyři bytové domy, kde je celkem 32 bytových jednotek, dispozice 1kk až 4kk,“ popsal projekt ředitel OK POINT Plzeň Martin Prais.

Většina bytů v Tlučné je už prodaná. Tedy ještě dřív, než dělníci dokončí svoji práci. Největší zájem měli mladí do 35 let.

To, co do budoucna plánují s postavenými byty v už zmíněné Čáslavi, teď udělali v Hradci Králové. Jako v loterii rozhodovala čísla na míčcích. Zájemců o levnější bydlení bylo zhruba 500, volných bytů padesát.

Hradec Králové má 130 startovacích bytů. Lidé se do nich mohou nastěhovat maximálně na tři roky. Takzvané startovací byty pro mladé nabízejí třeba i sousední Pardubice nebo Liberec. Naopak například Ústí nad Labem nikoli.