Muži na Floridě dostal zákaz brát si na dialýzu vystřihovánku Trumpa

Muž na Floridě, který třikrát týdně podstupuje dialýzu, si chtěl na asi 3,5 hodiny trvající zákrok vzít fotografii prezidenta Donalda Trumpa v životní velikosti, ale zdravotnický personál mu to neumožnil. Pacientův syn následně zařízení obvinil z toho, že jeho otci byla odepřena svoboda projevu. Klinika naopak tvrdí, že jednala v zájmu bezpečnosti, uvádí agentura AP.

Nelson Gibson televizi WPBF sdělil, že nejprve si na dialýzu nosil normální fotografii hlavy státu, protože nikdo z rodiny neměl čas s ním být při dlouhém úkonu. "Chcete si jen vzít něco z domova, abyste se cítili pohodlně," vysvětlil. Na prezidentovu fotografii si podle něj nikdo nestěžoval. Později si Gibson začal brát menší vystřihovánku, na níž stojí vedle fotky Trumpa. Opět prý nebyly námitky a občas se prý někdo s vystřihovánkou chtěl i vyfotit.

V sobotu si pak Gibson na dialýzu vzal snímek Trumpa v životní velikosti a opět nebyl problém. Když se však v úterý vrátil, objevily se potíže. "Řekli mi, že už je to moc a (dialýza) není manifestace," stěžoval si Gibson.

Gibsonův syn Eric následně zařízení kontaktoval. Personál mu vysvětlil, že důvodem zákazu byla bezpečnost a zejména ochrana před infekčními chorobami, což podle Gibsona juniora absolutně nedávalo smysl.

Gibsonovi označili jednání personálu střediska za nespravedlivé vzhledem k tomu, že zařízení běžně vyzývá pacienty, aby si s sebou vzali předměty, které jsou pro ně uklidňující. Gibson poznamenal, že jiná pacientka si smí brát na dialýzu bublinkovou fólii a práskat ji, což jemu "drásá nervy".

"Byl bych opravdu rád, kdyby neupírali mému otci svobodu vyjadřování a projevu a umožnili mu brát si s sebou kartonovou vystřihovánku v životní velikosti. Zabírá méně místa než odpadkový koš," upozornil Eric Gibson.

Mluvčí dialyzačního střediska Brad Puffer uvedl, že zařízení plně uznává právo všech pacientů vyjadřovat vlastní názor a přinést si "přiměřeně velké předměty, které nevytvářejí problém týkající se bezpečnosti či kontroly šíření infekce a nezasahují do práce ošetřovatelů".

Zda Gibson opět středisko po nepříjemném zážitku navštíví, podle jeho rodiny není jasné.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy