Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Muži na Floridě zakázali brát si na dialýzu vystřihovánku Trumpa v životní velikosti

Muž chodil na dialýzu s vystřihovánkou Trumpa v životní velikosti foto: Printscreen Youtube

Miami (Florida) - Muž na Floridě, který třikrát týdně podstupuje dialýzu, si chtěl na asi 3,5 hodiny trvající zákrok vzít fotografii prezidenta Donalda Trumpa v životní velikosti, ale zdravotnický personál mu to neumožnil. Pacientův syn následně zařízení obvinil z toho, že jeho otci byla odepřena svoboda projevu. Klinika naopak tvrdí, že jednala v zájmu bezpečnosti, uvádí agentura AP.
  21:14

Nelson Gibson televizi WPBF sdělil, že nejprve si na dialýzu nosil normální fotografii hlavy státu, protože nikdo z rodiny neměl čas s ním být při dlouhém úkonu. „Chcete si jen vzít něco z domova, abyste se cítili pohodlně,“ vysvětlil. Na prezidentovu fotografii si podle něj nikdo nestěžoval. Později si Gibson začal brát menší vystřihovánku, na níž stojí vedle fotky Trumpa. Opět prý nebyly námitky a občas se prý někdo s vystřihovánkou chtěl i vyfotit.

‚Má víc peněz než Bůh.‘ Miliardář Bloomberg je ochoten utratit vše, aby Ameriku zbavil Trumpa

V sobotu si pak Gibson na dialýzu vzal snímek Trumpa v životní velikosti a opět nebyl problém. Když se však v úterý vrátil, objevily se potíže. „Řekli mi, že už je to moc a (dialýza) není manifestace,“ stěžoval si Gibson.

Gibsonův syn Eric následně zařízení kontaktoval. Personál mu vysvětlil, že důvodem zákazu byla bezpečnost a zejména ochrana před infekčními chorobami, což podle Gibsona juniora absolutně nedávalo smysl.

Gibsonovi označili jednání personálu střediska za nespravedlivé vzhledem k tomu, že zařízení běžně vyzývá pacienty, aby si s sebou vzali předměty, které jsou pro ně uklidňující. Gibson poznamenal, že jiná pacientka si smí brát na dialýzu bublinkovou fólii a práskat ji, což jemu „drásá nervy“.

„Byl bych opravdu rád, kdyby neupírali mému otci svobodu vyjadřování a projevu a umožnili mu brát si s sebou kartonovou vystřihovánku v životní velikosti. Zabírá méně místa než odpadkový koš,“ upozornil Eric Gibson.

Mluvčí dialyzačního střediska Brad Puffer uvedl, že zařízení plně uznává právo všech pacientů vyjadřovat vlastní názor a přinést si „přiměřeně velké předměty, které nevytvářejí problém týkající se bezpečnosti či kontroly šíření infekce a nezasahují do práce ošetřovatelů“.

Zda Gibson opět středisko po nepříjemném zážitku navštíví, podle jeho rodiny není jasné.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!