20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Na asijskou bezohlednost doplácejí EU a USA

15.2.2020

Asijské země vymazaly úbytek emisí CO2, kterého dosáhly Spojené státy a státy sdružené v Evropské unii. Nová zpráva IEA jasně ukazuje, že současný trend v EU nemá globální význam.

Jak jsou ve světě rozdané karty ve snižování emisí CO2? Mezinárodní agentura pro energii (IEA, tisková zpráva zde) ve zprávě za rok 2019 jasně ukazuje, kdo jsou „černí pasažéři“ – tedy pokud platí tvrzení OSN, že za oteplování může člověk.

Spojené státy americké snížily svoji produkci C02 o tři procenta, země EU o procent pět. USA přitom vypouštějí necelých 15 procent a Unie necelých 10 procent světových emisí oxidu uhličitého. O tom, jak je to nákladné, vědí ze svých účtů za elektřinu i Češi. O tom, kolik snižování emisí CO2 až k nule bude EU stát, zatím nikdo nemá bližší představu. Že to budou spíš biliony než miliardy eur, je čím dál jasnější. USA se sice proti emisím nevrhly tak po hlavě jako EU, ale ani tam jejich snižování není zadarmo.

Aktivisté ze všech možných zemí přitom kritizují Spojené státy a především prezidenta Donalda Trumpa za to, že dělají „pro klima“ málo, nebo že ho zhoršují. Za nedostatek „ambicí“ kritizují aktivisté i evropské země včetně Česka. Kritizují dokonce předsedkyni Unie Ursulu von der Leyen za její Zelený úděl a závazek k „uhlíkové neutralitě“ do roku 2050. Ekonomům, energetikům i odpovědným politikům z toho jde hlava kolem. Ale aktivistům je to pořád málo. Jenže zpráva IEA za rok 2019 potvrdila to, co všichni, kdo nejsou aktivisté, alespoň tuší: Ti, na které je soustředěna aktivistická palba, jsou jediní na světě, kdo reálně snižují produkci emisí CO2. A také za to platí.

USA a EU podle zprávy IEA snížily své emise dohromady o 300 milionů tun. Jenže tuhle draze zaplacenou snahu sabotují ostatní země, které naopak téměř 400 milionů tun přidaly. Že to vyspělé země s postupující ekologizací svých provozů myslí vážně, je zřejmé i z toho, že jejich emisní produkce se nyní dostala na úroveň 80. let, kdy však byla spotřeba elektřiny o třetinu nižší. Zpráva agentury zbaběle neuvádí, které země své emise zvýšily. Ale není žádným tajemstvím, kde se vypouští čím dál víc emisí – je to Čína, Indie a země jihovýchodní Asie.

Po zprávě IEA by měli konečně i nejortodoxnější aktivisté pochopit, že na tahu jsou jiní hráči než USA a státy Evropské unie. Měli by konečně vzít na vědomí i další skutečnost, kterou zpráva výslovně uvádí – že podíl na snížení emisí má zvýšení výroby v jaderných elektrárnách. A ještě jednu skutečnost by neměli ignorovat. Loni byla slabší poptávka po elektřině, protože v některých producentských zemích byla slabší zima.

Převzato z webu iUhli.cz