Hlavní obsah

Kraje budou moci za sucha regulovat spotřebu vody včetně zákazu zalévání

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lépe zvládat sucho má v krajích umožnit zřízení komisí, které budou v krizových situacích moci samostatně vyhlásit stav nedostatku vody a omezit její užívání. Například zakázat napouštění bazénů nebo zalévání zahrad a polí. Vyplývá to z návrhu vládní novely vodního zákona, který Sněmovna propustila do druhého čtení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Brabec na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Pro sucho tedy budou ustaveny podobné krizové komise, jaké už v ČR existují pro povodně. „Ze zkušeností z posledních suchých let jasně vyplývá, že blahobytné čerpání vody ze strany průmyslu, zemědělství i domácností se musí do budoucna změnit. V české legislativě však dosud chyběla širší možnost vodoprávních úřadů pružně reagovat na aktuální situaci,“ zdůvodnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nutnost této novely, na níž jeho ministerstvo spolupracovalo s resortem zemědělství.

Ze suchých let jasně vyplývá, že blahobytné čerpání vody se musí do budoucna změnit
Richard Brabec, ministr životního prostředí

Základním operativním dokumentem budou pro komise plány, které vypracují krajské úřady a pro celou ČR obě zmíněná ministerstva. Z těch pak budou vycházet konkrétní opatření, která v době sucha komise v krajích podle aktuální situace v daném místě přijmou. Výstrahu, že je situace s vodou kritická, vydá Český hydrometeorologický úřad.

K dispozici mají komise mít i seznam velkých odběratelů vody, jimž bude moci být limit omezen. To ovšem už nyní budí výhrady.

Ať dostávají kraje peníze podle kilometrů silnic a počtu obyvatel, navrhují Starostové

Domácí

Například poslanec Jan Zahradník (ODS) v rozpravě upozornil, že by se to dotklo provozovatelů malých vodních elektráren. „Stát by těmto podnikatelům měl dát jistotu, a ne omezovat jejich vlastnická práva,“ uvedl.

Potřebná i ústavní ochrana vody

Naopak poslanec Stanislav Grospič (KSČM) zdůraznil, že vstupovat v krizových situacích do vlastnických práv k vodním zdrojům je v zájmu společnosti nezbytné. Přijmout je proto třeba i zákon o ústavní ochraně vody.

Jak ujistil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), návrh tohoto ústavního zákona je už vypracován a do tří týdnů jej dostanou k posouzení všechny poslanecké kluby Sněmovny.

Loňský rok byl v ČR druhý nejteplejší, sucho v krajině trvá

Počasí

Novela má také umožnit provozovatelům vodovodů a kanalizací, aby dodávky vody mohli za sucha omezit. Ve hmotných rezervách státu bude naopak zvýšeno množství cisteren na vodu a dalších nezbytných vodohospodářských zařízení.

Před druhým čtením ještě předlohu posoudí nejen zemědělský, ale i hospodářský výbor a dá se čekat řada pozměňovacích návrhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám