Sony má problémy s cenou PlayStationu 5: Kvůli smartphonům je moc drahý

PlayStation 5 od Sony bude mít při vstupu na trhu nejspíše potíže s cenou. Honba za co nejvyšším výkonem se odrazí na použitých komponentech, jejichž cena je ale samozřejmě vyšší. Výrobní cena je nyní stanovena na 450 USD za kus a odborníci začínají mít obavy, zda-li Sony nebude mít potíže s poptávkou své nové vlajkové lodi PlayStation 5. Při vydání se totiž utká s konzolí Xbox Series X od Microsoftu. A jak je tomu pokaždé, u hráčů bude rozhodovat převážně cena a zajímavé herní tituly.

Příliš vysoká cena? Proč si nenechat PS4?

Současné PS4 má svých šest let za sebou. Je na čase obměnit výkon a posunout možnosti her o další kus kupředu. Japonské Sony připravuje vydání své nové konzole PlayStation 5 na stejné období, kdy bude k dispozici nový Xbox. Dobrým zvykem Sony je, že v roce vydání nové konzole je v únoru oznámena cena a na jaře začíná masová výroba. O letošním předpokládaném vánočním trháku ale zatím není slyšet a vyjádření k ceně nepřichází.

Obrázek: Sony má problémy s cenou PlayStationu 5: Kvůli smartphonům je moc drahý

Zákulisní informace ze Sony se nyní točí právě kolem ceny. Přibližná výrobní cena PS4 je 381 USD za kus. Prodejní cena byla 399 USD. Tedy s výrobní cenou 450 dolarů by nový PlayStation 5 měl stát něco kolem 470 dolarů. K celé situaci se vyjádřil analytik z Macquarie Capital, Damian Tong. Podle něj budou uživatelé porovnávat nový produkt s předchozím. Cena PlayStation 4 Pro ale  bude stále výrazně nižší než u PS5.

Drahý hardware, bude se prodávat se ztrátou?

Zakopaný pes vězí v součástkách. Konkrétně jsou nedostupné drahé paměti DRAM a NAND. Na vině jsou v tomto případě smartphony. Výrobci mobilů se horlivě připravují na novou generaci zařízení. Neobvykle vysokou cenovku má také chlazení PS5. Sony se chce ujistit, že bude odvod tepla z výkonných čipů co nejlepší a nedojde ke zkrácení životnosti konzole.

V Sony panují rozdílné názory a někteří zaměstnanci si myslí, že konzole by se měla prodávat se ztrátou, bude-li to nutné. Jinak PlayStation 5 nebude moci konkurovat konzoli Xbox od Microsoftu. Sám generální ředitel Sony, Kenichiro Yoshida, je toho názoru, že business by měl být posuzován podle počtu aktivních uživatelů a nikoliv dle počtu prodaných kusů celkem.

Musíme udržet cenovku materiálů na PlayStation 5 pod kontrolou a potřebujeme v počáteční produkci vyrobit správný počet jednotek,“ prohlásil na finančním briefingu začátkem února CFO Sony Hiroki Totoki. Sony se tak bude muset ještě rozhodnout, kolik kusů vyrobí v prvním roce.

Obrázek: Sony má problémy s cenou PlayStationu 5: Kvůli smartphonům je moc drahý

Neublíží si Sony?

Sony se předpokládané vyšší cenovky přesahující 10 000 Kč nebojí. Japonci očekávají postupný přechod na novou konzoli a navíc, mnoho her vydaných pro PS5 vyjde i pro jeho předchůdce. Příjmy ze samotného softwaru a souvisejících služeb tak budou opět hrát prim. Jelikož Microsoft i Sony rozšiřují své online předplatitelské služby, příjmy ze služeb poskytnou vetší volnost při stanovení konečné tržní částky konzolé. V konečném důsledku tak bude mít zásadní vliv na finální cenu PS5 hlavně cena Xbox Series X. Tu se dozvíme už v červnu na veletrhu E3 v Los Angeles.

Zdroje: 1, 2

Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Obrázek: Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?