Benešová postavila mimo službu soudce Sotoláře, který manipuloval výpovědi v kauze opencard

Soudce Alexandr Sotolář, který manipuloval s výpověďmi v kauze Opencard, je postavený mimo službu. Radiožurnálu to potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová za hnutí ANO. Řekla, že soudce se rozhodla odstavit už před týdnem. „Ty důvody jsou jasné. Je tam kárná žaloba a je obava, aby tyto praktiky nedělal dál,“ řekla Benešová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Marie Benešová postavila soudce Sotoláře mimo službu | Zdroj: Úřad vlády ČR

Kárnou žalobu podal na soudce Sotoláře jeho nadřízený, šéf Městského soudu v Praze Libor Vávra. Navrhuje ho zbavit funkce předsedy soudního senátu natrvalo.

Sotolář totiž ve druhé větvi sledované kauzy opencard upravoval v protokolu výpovědi svědků i obžalovaných. V některých pasážích si vymýšlel celé věty nebo obracel význam výpovědí.

Server iROZHLAS.cz získal a v pátek zvěřejnil zvukové a textové dokumenty, které jasně dokládají, že sedm pasáží výpovědí svědků v kauze opencard soudce Sotolář překroutil. Na základě nich poté podal na soudce trestní oznámení Nadační fond proti korupci pro padělání veřejné listiny a zneužití pravomoci. 

„Ne, ne, já jsem se neseznámil s tím textem,“ říká na zvukovém záznamu z hlavního líčení bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09). V síni Městského soudu v Praze ho 16. října 2015 jako obžalovaného v kauze opencard vyslýchal předseda trestního senátu Alexandr Sotolář a ptal se ho na posudky zakázky.

V protokolu o hlavním líčení je ale zaneseno něco jiného. „Já je viděl u paní radní Vorlíčkové. Podrobně jsem je nestudoval,“ odpovíděl Hudeček podle zápisu Sotolářovi. Právě bývalého pražského primátora soudce dvakrát uznal v druhé větvi kauzy opencard vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Nadřízený soud ale vždy rozsudek vrátil zpět, kauza tak běží dál.

Veronika Šírová, zit, vtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme