V neděli se částí Česka prožene silný vítr, příští týden bude až 15 stupňů

Meteorologové varují před větrem, který má v neděli zasáhnout severní a východní část Česka. Bude ale výrazně slabší než bouře Sabina z minulého týdne; v nárazech může dosáhnout rychlosti až 65 kilometrů za hodinu – a podle všeho odvane zimu. Dlouhodobý výhled, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž uvádí, že teploty budou až do konce měsíce nadprůměrné. A místo sněhu se čeká déšť.

Výstraha před větrem platí od nedělních 3:00 do pondělních 3:00. Objeví se v celém Moravskoslezském kraji, dále na Frýdlantsku v Libereckém kraji a na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji.

Meteorologové doporučují lidem, aby dobře zajistili okna a dveře a odstranili nebo upevnili předměty volně uložené venku. Při pohybu venku a při řízení vozidel by si lidé měli dávat pozor a také omezit túry na horách.

Slabší než Sabina

Podle hydrometeorologů bude nedělní vítr o poznání slabší než bouře Sabina, která potrápila Česko začátkem týdne značnými problémy v dopravě a dodávkách proudu a zanechala po sobě velké škody.

„Tlaková níže, která způsobí zesílení větru zejména v západní a severní Evropě, bude postupovat severnější dráhou než Sabina, tudíž dál od nás,“ uvedl Stanislav Racko z ČHMÚ. „Většina slabších stromů už popadala při Sabině, takže materiálu na spadnutí je podstatně méně, a proto je pravděpodobnost poruch v elektrických distribučních sítích mnohem menší.“

Počasí jako po zimě

Rozbouřené povětří pak podle všeho odnese i zimu. Podle dlouhodobého výhledu a týdenní předpovědi ČHMÚ bude totiž zbytek února mimořádně teplý a hned v počátku nadcházejícího týdne se mají teploty držet patnáct stupňů nad nulou. Pak se sice mírně ochladí, ale koncem týdne rtuť zase vystoupá až na deset stupňů.

Výrazně nadprůměrné hodnoty přitom zažívalo Česko už v tomto týdnu. Na jeho začátku byla v pražském Klementinu zaznamenána teplota 14,6 stupně Celsia nad nulou, která překonala dosavadní rekord z roku 1775, odkdy tato nejstarší tuzemská meteorologická stanice nepřetržitě sleduje počasí.

I příští dva týdny, tedy do 1. března, se budou teploty podle ČHMÚ držet nad dlouhodobým průměrem pro toto období. Návrat k obvyklým teplotám přinese až první polovina března; týdenní průměry nejvyšších denních teplot budou od 2. do 15. března kolem osmi či devíti stupňů Celsia.

Výhled počasí na třetí únorový týden
Zdroj: ČT24