Hlavní obsah

Prokletí brněnských stadionů. Opět hrozí, že nebude ani jeden

Aréna pro hokejovou Kometu má na brněnském výstavišti vzniknout do roku 2023.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno si stěžuje, že mu od vlády chybí podpora pro stavbu sportovních stadionů.

Článek

Premiér Andrej Babiš s vládní delegací a také bývalým hokejovým gólmanem Milanem Hniličkou pravidelně objíždí regiony. Třeba minulý týden si tandem na zlínském zimním stadionu Luďka Čajky prohlížel stamilionové plány na obnovu. „Jsem překvapený, v jak špatném stavu některé extraligové nebo prvoligové stadiony jsou. Musíme udělat evidenci těchto staveb,“ prohlásil premiér.

Znovu pozvednout slávu českého sportu mají také nová sportoviště. Ostatně Babišův Národní investiční plán počítá s padesátkou hokejových hal a dalšími stadiony pro jiné sporty. To vše za desítky miliard korun, které nově rozdělí Národní sportovní agentura pod dohledem Hniličky a jiných celebrit v čele s Jaromírem Jágrem.

Jenže realita zatím vypadá jinak. Například z druhého největšího města v republice zaznívá ostrá kritika. „Vláda s námi bohužel nyní vůbec nespolupracuje,“ posteskl si náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Město nejspíš stopne chystanou atletickou halu pro 2200 diváků za 800 milionů korun. Ve složitém povolovacím procesu má splněno. V dubnu lze začít stavět, jenže bagry se nejspíš na prázdné prostranství v univerzitním kampusu nerozjedou. „Bez částečného financování od státu těžko stavbu uskutečníme. Potřebovali bychom alespoň 300 milionů korun,“ přiznala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Projekt, který nastartovalo už minulé vedení města, řešila s ministryní financí Alenou Schillerovou. Místopředsedkyně vlády primátorku odkázala na novou sportovní agenturu. „Psali jsme současně i tam. Zatím nemáme žádnou reakci,“ sdělila Vaňková.

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička potřeby města vnímá. „Projekt atletické haly je nejpřipravenější. Podobná hala v Česku chybí, takže je strategicky důležitá. Nicméně my pro to musíme vypsat program, který bude schválený Ministerstvem financí,“ vysvětlil Hnilička.

Že by to agentura stihla do dubna, zaručit nemůže. V takovém případě ale hrozí, že bude město opakovat výběrové řízení. Hrozí pokuty i další prodražení zakázky. Přitom původně se počítalo s částkou 450 milionů korun. „Minulé vedení nedořešilo třeba parkovací místa. Propočet byl nereálný,“ upřesnila primátorka.

Sama nová agentura si teprve hledá místo mezi ministerskými resorty. „Momentálně se stěhujeme do nových prostor a plánujeme rozpočet na rok 2021,“ doplnil Hnilička.

Podle informací Seznam Zpráv příští rok vyhradí agentura na podobné projekty na celou republiku okolo půl miliardy korun. Takovou sumu by potřebovalo od vlády Brno na jediný projekt – stavbu multifunkční arény za 1,5 miliardy korun. „Na takovou halu bychom vypsali zase jiný dotační program. Musíme také s městem vyjednat, v čem vidí prioritu,“ řekl Hnilička.

Světový šampionát

Také hala pro 12 tisíc lidí na výstavišti je proto ve vážném ohrožení. Brno bojuje s penězi i časem. Nový domovský stánek brněnské Komety na výstavišti má v roce 2024 hostit světový šampionát. Kvůli tomu musí být hotov o rok dřív. Radní tento týden schválili změnu územního plánu, úředníci chystají dokumenty pro spojené územní řízení a stavební povolení. „Financování? Tam rozhodně zatím žádná dohoda se státem není,“ uznala primátorka.

Premiér Andrej Babiš už před dvěma lety podporu přislíbil. „Brno má skvělé projekty na stadiony. Předpokládáme, že se o investice podělí stát, kraj a město,“ notoval si s tehdejším primátorem z hnutí ANO Petrem Vokřálem.

„Hokejová hala bude stát v roce 2022, pesimistickou variantu mi ani neříkejte,“ vtipkoval.

Od té doby se změnilo vedení radnice i termíny dokončení. Hala má stát v jiné části výstaviště, vedle pavilonu Z. „Věřím, že to zvládneme. Zatím jdeme podle harmonogramu, ale stejně jako u jiných staveb mohou nastat komplikace,“ řekla Vaňková. Město nemá zajištěné spolufinancovaní ani od kraje.

Pokud plán krachne, bude Brno pro smích. Město za dvě dekády počítalo s halou pro hokejisty za Lužánkami, v Bohunicích i na výstavišti. Vize vždy krachly na nedostatku peněz.

Proto také stále nestojí další dlouho plánovaný a poměrně rozpracovaný projekt. Nový cyklistický ovál. Brno v dráhové cyklistice po dekády vychovává olympijské medailisty, současný velodrom už je za zenitem, nový politici slibují desítky let. Město podle současných propočtů vyjde na 890 milionů korun. Lze stavět příští rok. „Ale opět záleží, jak se k tomu stát postaví. Všechny tři plány jsou investice nadregionálního významu,“ zdůraznil brněnský radní pro investice David Grund (ODS).

Přiznává, že do konce volebního období v roce 2022 město pro výstavbu hal v rozpočtu vyčlení stamiliony korun. Rozjede se tak maximálně jeden projekt sportovních hal.

Většina líbivých vizí ve druhém největším městě dál zůstane na papíře. Má to ještě jeden významný aspekt. Brno za přípravu „stěhovavých“ hal bezvýsledně utratilo desítky milionů korun. „Pokud projekty stopneme, mrzí mě to hlavně kvůli tisícovkám dětí a sportovců,“ dodal Hladík.

Reklama

Doporučované