Sáblíková zajela na pětikilometrové trati světový rekord, překonala ji však Ruska Voroninová

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na mistrovství světa v Salt Lake City překonala vlastní světový rekord na trati 5000 metrů, přesto skončila druhá. Z vítězství se radovala Ruska Natalija Voroninová, jež v poslední rozjížďce zajela čas 6:39,021 a jako první žena se dostala pod hranici 6 minut a 40 sekund.

Aktualizováno Salt Lake City (Aktualizováno: 22:15 15. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletá česká reprezentantka startovala ve čtvrté z šesti rozjížděk a zajela čas 6.41,182, čímž své předchozí maximum z loňského roku vylepšila o více než sekundu

O sedm let mladší Voroninová ale na její výkon dokázala zareagovat, ukončila sérii deseti výher Sáblíkové na světových šampionátech na této trati a získala první zlatou medaili na vrcholné akci v kariéře.

‚Chci sebe i okolí přesvědčit, že na to ještě mám.‘ Sáblíková získala na MS už 21 zlatých medailí

Číst článek

Sáblíková v Salt Lake City ve čtvrtek ovládla závod na 3000 metrů a byla hlavní favoritkou i v sobotu. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka byla od začátku rychlejší než při svém loňském světovém rekordu v Calgary.

O více než pět sekund porazila soupeřku v rozjížďce, olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Esmee Visserovou z Nizozemska, která nakonec skončila třetí.

K zisku dvaadvacáté zlaté medaile na světových šampionátech v kariéře to ale Sáblíkové nakonec nestačilo.

Voroninová byla od počátku rychlejší než trojnásobná olympijská šampionka a postupně si vypracovala náskok až 3,7 sekundy. V posledních třech kolech sice Ruska jela pomaleji než Sáblíková, v cíli ale byla o 2,16 sekundy rychlejší.

Samozřejmě, že když vás po deseti letech někdo sesadí z trůnu, tak nebudu říkat, že to nezamrzí. Ale zajela jsem si osobák, což už vlastně není svěťák, posunula jsem vlastní limit... víc jsem udělat nemohla,“ řekla po závodě Radiožurnálu Sáblíková.

Mistrovství světa v rychlobruslení v Salt Lake City:
Ženy:
5000 m: 1. Voroninová (Rus.) 6:39,021 - světový rekord, 2. Sáblíková (ČR) 6:41,184, 3. Visserová (Niz.) 6:46,685.

Poražená, ale nezlomená. Naopak! Martina vybojovala stříbro na trati 5000 m a po pátečním 🥇 si veze z MS dvě medaile!

21:32 – 15. 02. 2020

8 259

mch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme