BK MLADÁ BOLESLAV

Nabitý program pokračuje, Bruslaři míří do Litvínova

15. 2. 2020
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Sobotní duel s Plzní byl pro diváky i přes menší počet vstřelených branek velice atraktivní. Oba celky se prezentovaly svižným a ofenzivním výkonem, spokojenější nakonec odcházeli mladoboleslavští hokejisté, kteří po trefách Hrbase, Šťastného a Kašpara zvítězili 3:1. Středočeši díky páté výhře z posledních šesti zápasů poskočili na druhé místo, stejně pozitivní zprávu představuje už třináctibodový náskok na sedmé Karlovy Vary. Na regeneraci nemají Bruslaři ani čtyřiadvacet hodin, už v neděli 16. února se představí na ledě Litvínova. VERVA má úplně jiné starosti, ve zbývajícím průběhu základní části ji totiž čeká fyzicky i psychicky velice náročný boj o záchranu. Začátek je naplánován na 15:30.

Severočeši spadli na dno tabulky

Litvínov se s Bruslaři naposledy potkal na začátku prosince, kdy, čerstvě po nástupu trenéra Vladimíra Kýhose, prožíval jedno z nejvydařenějších období dosavadního průběhu sezony. Vypadalo to, že se utrápení chemici přeci jen zvednou a třeba ještě promluví do bojů o předkolo play-off, jenže na přelomu roku prohráli sedm utkání v řadě. Aktuálně není VERVA úplně z formy, vždyť během posledních šesti kol se třikrát radovala z vítězství, dvakrát získala alespoň bod a s prázdnou odešla pouze z domácího zápasu s Třincem. Severočeši se ale i tak v pátek propadli na poslední místo extraligového pelotonu. Situace pro ně ještě není úplně kritická, oproti předposledním Pardubicím, které jsou napřed jen o bod, mají dvě utkání k dobru. Kvůli osmi porážkám v řadě se o udržení příslušnosti v nejvyšší soutěži musí bát i hokejisté Kladna, úplně v klidu nemohou být ani ve Vítkovicích.

V závěru přestupového období se na severu Čech odehrála spousta změn. Kvůli neuspokojivým výkonům byli z kádru vyřazeni Lukáš Kašpar, Juraj Mikúš a Karel Kubát, tedy tři hráči, kteří měli patřit k hlavním tahounům. První jmenovaný zakotvil právě v Mladé Boleslavi, kde za tři utkání nastřádal dvě branky a čtyři asistence, jeho bývalí kolegové dohrají sezonu na Slovensku. Na konci ledna vypršelo hostování Tomáši Pavelkovi, který se vrátil do Sparty. Jeho odchod musel vedení klubu hodně mrzet, šikovný obránce totiž v devětadvaceti kláních ve žluto-černém dresu bodoval hned devatenáctkrát. Defenziva se naopak rozrostla o Kanaďana Akima Aliua, největší posilu získali Severočeši v Michalu Moravčíkovi, jenž přišel výměnou za Adama Jánošíka. „Podařilo se nám sehnat urostlého reprezentanta a komplexního obránce. Michal vyniká jak v defenzivě, tak v ofenzivě a je možno ho využít v přesilových hrách i v oslabení. Takový typ obránce nám v mužstvu chyběl," řekl generální ředitel Jiří Šlégr.

Kromě Moravčíka dorazil z českých hráčů na pomoc ještě Peter Jánský, jinak sáhla VERVA po zahraničních akvizicích. Z finského Pori dorazil Edwin Hedberg, rodák z Kolumbie se švédským pasem. „Očekáváme od něj velký přehled, technickou hru s tlakem do branky a zakončením. Je to další impuls do našeho mužstva, abychom vytvořili větší konkurenci v mužstvu,“ nechal se slyšet Šlégr. Jenže Hedberg se po sedmi utkáních zranil, a když se mimo sestavu kvůli zdravotním problémům ocitl i produktivní Samson Mahbod, sáhli Krušnohorci po Chrisi Langkowovi, který si v nejvyšší slovenské soutěži držel průměr získaného bodu na zápas. Smůla se Litvínova nepustila ani v případě kanadského útočníka, Langkow totiž naskočil jen v Pardubicích, kde jej hned v první třetině poslal ze hry tvrdý zákrok ruského obra Zacharčuka.

Sestavy z posledního kola

HC VERVA Litvínov: Janus – Říha, Moravčík, Ščotka (A), Aliu, Kudla, Baránek, Štich – Pospíšil, Hanzl (A), Jarůšek – Jánský, Hübl (C), Lukeš – Petružálek, Gerhát, Válek – Stříbrný, Jurčík, Trávníček

BK Mladá Boleslav: Peters – Hrdinka, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Hrbas, Fillman, Bernad – Skalický, Zbořil, Klepiš (A) – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 16. 2. 2020 15:30

HC VERVA Litvínov 46. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 47 bodů umístění 2. místo, 81 bodů
119:148 skóre 135:106
6:2 (Vítkovice) nejvyšší výhra 7:3 (Vítkovice)
1:6 (Liberec) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
3 utkání bez vstřeleného gólu 5
0 utkání bez inkasovaných gólů 4
16,08 % využití přesilových her 17,50 %
23 góly v přesilových hrách 28
80,75 % ubráněná oslabení 85,71 %
7 góly v oslabeních 4
Jakub Petružálek,
Richard Jarůšek, oba 32 bodů
nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 42 bodů
Richard Jarůšek, 18 branek nejlepší střelec Pavol Skalický, 17 branek
Jakub Petružálek, 23 asistencí nejlepší nahrávač Pavol Skalický, 25 asistencí
Jakub Petružálek, +10 nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +24
Michal Trávníček, -13 nejhorší hráč v +/- Lukáš Kašpar, -15
Richard Jarůšek 43 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 44 minut
Michal Trávníček, 92 bodů Radegast index Martin Pláněk, 102 bodů
David Honzík 89,73 %
Jaroslav Janus 89,72 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 91,95 %
Justin Peters 90,02 %
Radek Haas 88,73 %
David Honzík 3,00
Jaroslav Janus 3,39
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,19
Justin Peters 2,79
Radek Haas 4,17