Petr Buchta má štěstí v neštěstí

Herec Petr Buchta je hlavní hvězdou nového komediálního seriálu Po hlavě. V životě někdy bývá stejný smolař jako jeho hrdina. Ale zatím to vždycky dobře dopadlo.

V novém komediálním seriálu Po hlavě hraje Petr Buchta věčného smolaře Indyho. Mladý kluk, který přišel o holku a vyhodili ho z práce, má sice bystrý mozek (v seriálu ho hraje Igor Chmela), ale bohužel ho většinou neposlechne. Kvůli tomu i nápady a plány vymalované v nejzářivějších barvách nevyhnutelně končí jako naprostá katastrofa. Je ale nutno přiznat, že někdy Indyho do maléru dožene právě i jeho mozek. Indy má zkrátka smůlu. A Petr Buchta má s Indym víc společných zkušeností, než by si asi přál.

Sympatický herec se objevil v komedii 10 způsobů, jak sbalit holku, ale jinak dostává „spíš role kriminálníků a jiných existencí“. Jednu ze zatím nejzajímavější hereckých příležitostí dostal díky filmu Rok před válkou o tajuplném umělci a domnělém teroristovi, který byl obviněn, že prostřelil cylindr tehdejšího anglického ministra vnitra Winstona Churchilla. Historické drama vznikalo v Lotyšsku, a právě tam se Petrovi přilepila smůla na paty. Nebo spíš na kotník. V nejméně příhodné chvíli přímo na place v ostré klapce uklouzl na dlažbě a natřikrát si zlomil nohu v kotníku. „To byl fakt pech, protože jsme byli v polovině natáčení,“ říká.

Natáčení se tedy muselo na rok přerušit. Kvůli potížím se zdravotní pojišťovnou navíc Petr uvízl na čtyři dny v nemocnici v Rize. Zpátky domů do České republiky se dostával složitě jen díky pomoci produkce filmu, která byla ochotná zajistit převoz a zaplatit soukromého dopravce. Hodně mu pomohl i herec Filip Kaňkovský, který je Petrovým »komplicem« i v reálním životě – nejen v seriálu Po hlavě, kde hraje kamaráda hlavního hrdiny, barmana Viktora. Filip má navíc zkušenosti s podobným zraněním, jež také skončilo sešroubovaným kotníkem. Po návratu domů Petra čekala operace a hospitalizace v pražské nemocnici v Motole.

Komediální seriál Po hlavě, který je úplně prvním původním pořadem úspěšného televizního kanálu Prima Cool, ovšem Petra taky vůbec nešetřil. Sice říká, že zahrát si na větší ploše v komedii bylo osvěžující a tvůrčí a taky že se přitom setkal s prima štábem i hereckými kolegy, ale zároveň se nevyhnul dalšímu dramatu na place. „Po jednom celodenním natáčení, během kterého jsem se celou dobu kroutil jak striptérka u tyče a myslel si, že mám střevní chřipajznu nebo jsem něco špatnýho snědl, mi nakonec večer na poslední chvíli vytáhli akutní slepák,“ prozrazuje. „Naštěstí se slepák ozval až poslední den před týdenní pauzou v natáčení, takže po týdnu jsem do toho zase skočil.

Petr má někdy stejnou smůlu jako jeho hrdina Indy. I když Indymu se většinou dějí ještě podivnější věci, jako když zažívá krizi sexuální identity nebo se zaplete s transvestitou. Co ještě se mu přihodí, uvidíte v novém komediálním seriálu Po hlavě, ve kterém Petr Buchta září každé pondělí ve 20.15 hod na Prima Cool.

 

Foto: TV Prima