Kritizovaná fabrika dostala pokutu, nebezpečné recyklace nábytku se ale vzdát nehodlá

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2020 9:24
Inspekce uložila pokutu 160 tisíc korun jihlavské společnosti Kronospan. Ta se zabývá zpracováním dřeva a výrobou dřevotřískových desek. Používání obří drtičky a recyklační linky na nábytek je dlouhodobě obyvatelům v okolí trnem v oku. Jeden z největších znečišťovatelů prostředí ČR ale uvedl, že kritizovanou metodu recyklace produkující nebezpečné látky hodlá používat i do budoucna.
Foto: ČTK

Obyvatelé Jihlavy si už léta stěžují na výrobu v tamním závodě nadnárodní společnosti Kronospan, která svou recyklační linku na nábytek znečišťuje místní ovzduší. Situaci v minulosti řešilo také vedení města, které ve vyjádření například označilo za riziko skladování recyklovaného materiálu na otevřených hromadách, hlučnost provozu, chtělo znát třeba i dopady na hospodaření s vodou.

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z inspektorátu v Havlíčkově Brodě v pondělí uložili nábytkářské společnosti pokutu 160 tisíc korun. Firma v letech 2017 až 2019 podle nich v rámci své průmyslové výroby v Jihlavě porušila integrované povolení a provozní řády u některých svých zařízení. 

"Nedodržováním stanovených podmínek docházelo k únikům emisních látek, které znečistily životní prostředí. Firma dále vypouštěla v rozporu s vydaným povolením chladicí vody do vnitropodnikové kanalizace, neprokázala likvidaci (odvoz) odpadních vod, neplnila podmínku pro nakládání s nebezpečnými odpady a neohlásila plánované změny svých zařízení na příslušný krajský úřad," uvedl ředitel oblastního inspektorátu Jan Panský.  

Záměr firmy nahradit ve výrobě takzvaných OSB desek rostlé dřevo až z poloviny recyklovaným dřevem podle ekologa společnosti Rostislava Habána ale trvá. Zpracování recyklovaného dřeva do nových výrobků je podle Habána z hlediska životního prostředí nejlepším možným řešením, jak nakládat s tímto odpadem. "Společnost Kronospan předkládá upravený záměr, s cílem využít nové technologie," sdělil ČTK.

U nově zpracovaného záměru podle Habána firma dala důraz na vysvětlení záležitostí, k nimž byly připomínky. "Nechali jsme zpracovat projekt pro optimalizaci hospodaření se srážkovými a technologickými vodami a doplnili jsme nový záměr o doporučení vyplývající z těchto podkladů," uvedl.

Podle záměru který od minulého jara posuzovaly úřady, plánoval výrobce změny v závodě uskutečnit už vloni. Jeho kontinuální lis na OSB desky má roční kapacitu 420 000 tun. Firma by ve výrobě těchto desek používaných ve stavebnictví chtěla zpracovávat například odpadní piliny, hobliny, ale také dřevěné obaly a konstrukce nebo nábytek. Upravit by kvůli tomu musela technologie, stojí v záměru.

Firma přitom dostala pokutu už jednou. V roce 2017 jihlavskou linku úřady pokutovaly částkou 150 tisíc korun za únik výparů z výroby lisovaných desek do ovzduší. Firma se proti pokutě pokusila odvolat, to ovšem ministerstvo životního prostředí zamítlo a sankci potvrdilo.

Kronospan působí ve více než dvaceti zemích světa a roční obrat firmy se pohybuje kolem čtyř miliard eur. Společnost se řadí mezi největší výrobce dřevotřískových desek na světě. Firma sama ovšem popírá, že by její výroba místní ovzduší znečišťovala. Nechala si proto vypracovat studii, podle které se na znečištění ve městě podílí "jen" z 3,5 procenta. Více než čtyři pětiny těchto emisí má podle studie na svědomí místní doprava.

Redakce Aktuálně.cz oslovila v minulosti autora několika článků o firmě Kronospan Pavla Bajera z Jihlavských listů, který se případu dlouhodobě věnuje. Podle něj je zápach a prach v ovzduší, který výrobce nábytku produkuje, jedním z nejpalčivějších problémů, které obyvatele Jihlavy v současnosti trápí.

Firma již roky čelí také kritice ekologů. Podle spolku Arnika patří společnost mezi největší znečišťovatele ovzduší v Česku. V roce 2017 byla druhým největším producentem rakovinotvorných látek v tuzemsku. První místo patřilo neratovické Spolaně.

 

Právě se děje

Další zprávy