Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Novým typem koronaviru se na výletní lodi u Jokohamy nakazilo už 355 lidí

Autobus přijíždí k výletní lodi Diamond Princess, kde byly stovky cestujících pozitivně testovaných na nový typ koronaviru. foto: REUTERS/Issei Kato

Tokio - U dalších 70 lidí na palubě výletní lodi Diamond Princess testy prokázaly přítomnost nového typu koronaviru. Celkem se tak na plavidle, které je od počátku února v karanténě v jokohamském přístavu, nakazilo virem 355 lidí. S odvoláním na japonského ministra zdravotnictví Kacunobua Katóa o tom v neděli informovala agentura Kjódó.
  8:22aktualizováno  12:49

Přes 3 700 cestujících a členů posádky je v karanténě na výletní lodi od 3. února. Podezření, že se nemoc na plavidle šíří, pojaly japonské úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na ní před tím pobýval.

Počet nakažených na výletní lodi v Jokohamě se zdvojnásobil, Japonsko tak má nejvíce pacientů hned po Číně

Ze sedmdesáti lidí, u kterých se přítomnost nového typu koronaviru nyní prokázala, jich podle ministra Katóa 38 nevykazuje symptomy nemoci COVID-19, které jsou podobné symptomům chřipky.

Japonsko původně chtělo nechat na lodi všechny pasažéry do středy příštího týdne, nakonec však v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh všechny osoby, kterým je 80 a více let, trpí nějakou chronickou chorobou nebo měly kajuty bez oken s podmínkou, že budou mít negativní testy na nový koronavirus.

Japonští zdravotníci dosud testovali na lodi hlavně lidi starší 70 let, od neděle chtějí začít provádět testy i u lidí mladších. Celkem zatím stihli otestovat 1219 lidí.

Muž fotí loď Diamond Princess.
Loď Diamond Princess v jokohamském přístavu.

Spojené státy v sobotu oznámily, že pro zhruba 380 Američanů vyšlou speciální evakuační letouny, které dorazí do Japonska dnes večer. Odchod Američanů z lodi byl stanoven na 21:00 místního času (13:00 SEČ), informovala agentura AFP s odvoláním na oznámení předaná na palubu plavidla a šířená přes sociální sítě. Po příletu do USA bude všechny evakuované čekat povinná čtrnáctidenní karanténa.

Evakuaci chystá Kanada, Hongkong či Jižní Korea

Podle agentury Kjódó se chystají letadla k evakuaci svých občanů vyslat také Kanada a Hongkong. Kanaďanů je na lodi 255, obyvatel Hongkongu asi 330. K evakuaci svých občanů z lodi se rozhodla i Jižní Korea, oznámil podle agentury Reuters ministr zdravotnictví Pak Nung-hu. Jihokorejská vláda se podle něj chystá přepravit domů ty Korejce, kteří mají negativní testy na koronavirus a projeví o návrat zájem. Evakuaci svých občanů zvažuje podle tamních médií i Austrálie.

V pevninské Číně mezitím počet nakažených novým typem koronaviru dosáhl 68 500. Po celém světě je nakažených přes 69 000. Na chorobu COVID-19, kterou vir způsobuje, v pevninské Číně zemřelo do soboty 1 665 lidí. Po jedné oběti ohlásily také úřady v samosprávném čínském městě Hongkongu, na 

USA chystají evakuaci Američanů z výletní lodi u Tokia, na palubě jich je asi 380

Filipínách, v Japonsku a ve Francii.speciální evakuační letouny, které dorazí do Japonska v neděli večer. Po příletu do USA bude všechny evakuované čekat povinná čtrnáctidenní karanténa. Podle agentury Kjódó se chystají letadla k evakuaci svých občanů vyslat také Kanada a Hongkong. Kanaďanů je na lodi 255, obyvatel Hongkongu asi 330.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.