Na Slovensku vybírali poprvé stavitele silnic nejen podle ceny. R2 postaví i Eurovia

Vizualizace rychlostní silnice R2. Foto: NDSVizualizace rychlostní silnice R2. Foto: NDS

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), slovenská obdoba Ředitelství silnic a dálnic, poprvé vybrala zhotovitele velké zakázky nejen podle ceny. Jedná se

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), slovenská obdoba Ředitelství silnic a dálnic, poprvé vybrala zhotovitele velké zakázky nejen podle ceny. Jedná se o jednu z největších soutěží v zemi za poslední roky na stavbu rychlostní silnice, a to R2 Kriváň – Mýtna. Nabízená cena měla v hodnocení váhu pouze 40 %.

Zakázku získalo sdružení společností Doprastav, Strabag, Eurovia SK a Eurovia CS, NDS za úsek zaplatí 232 milionů eur (zhruba 5,75 miliardy korun). Výběr oznámila NDS na svých stránkách. Soutěž trvala více než rok. Rychlostní silnice by měla být hotová do roku 2024.

Kromě ceny s váhou 40 % se v hodnocení dávaly body ještě za kvalitu týmu odborníků, náklady na provoz a enviromentální hledisko. NDS už dříve uvedla, že od soutěže očekává zvýšení kvality prací za přiměřenou cenu. „NDS si od nového systému hodnocení nabídek slibuje rychlejší a vysoce transparentní soutěžení a především efektivnější a kvalitnější výstavbu jednotlivých úseků,“ uvedla NDS v prohlášení.

Devět kilometrů dlouhá silnice navazuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň, pokračovat bude pak úsekem Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, který se staví.
Nová silnice má převzít tranzitní dopravy ze silnice I/16. Řidiči získají po dokončení souvislé dálniční spojení z Bratislavy do Lučence s výjimkou úseku u Zvolenu. NDS poté plánuje pokračování silnice R2 dál až do Košic.

 

Tagy Doprastav eurovia Národná diaľničná spoločnosť NDS R2 Lučenec - Zvolen Strabag
8 komentářů